Elindul végre az ingatlanpiac

2013.06.29.
Ez egy archivált cikk! A szövegben elavult információk fordulhatnak elő!

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a piac kettéválására számítanak a szakmában maradt legelhivatottabbak, ugyanis várhatóan 2010-ben csak a jó adottságú lakások szegmensében vélhető a fellendülés!

 

Az ár/érték arány egyértelműen kimagasló szerepet kap, mondja a Laguna Ingatlan munkatársa - Matulay Árpád.

 

A még átlagos vevői elvárásokat sem kielégítő, nem megfelelően ár-pozicionált lakásokat a tulajdonosok - újépítésűek esetében a fejlesztők - továbbra sem tudják majd értékesíteni, bérbeadni.

 

Tamás Mónika a Laguna Ingatlan cégvezetője szerint, az ingatlanok a piacon, legyen az eladó, vagy akár bérbeadó, a tapasztalat szerint több 10 %-al, esetenként akár 50%-al is túlárazottak.

 

Addig, amíg a magyar fejlesztők, és eladó tulajdonosok elvakultan állítják, hogy minden más rossz, és a sajátjuk a legeslegjobb, és "nem húzzák a homokból ki a fejüket" nem várhatnak eredményt 2010-től!

Persze, van időnként 1-1 "szerencsés" aki eladja az irreális árú ingatlanát, de arról általában nem szól a reklám, hogy milyen egyéb körülmények voltak még - mint pl szomszédban lakik a család, és "megérte" drágán venni, vagy épp nagyon tapasztalatlan volt a vevő, stb...

 

"Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítése igazgatója arra számít, hogy a forgalom idén 10-20 százalékkal élénkül meg.
A 2010-es évben jóval kevesebb lakás építésével számol a szakember, mivel a fejlesztők új projektek helyett jelenleg a már készülő vagy felépült lakásaik értékesítésére koncentrálnak.

 

A piac fokozatosan keresletivé alakul majd át, mely folyamat 2011-ben fog tetőzni."

2010 elejére további áresésre számítanak a szakemberek!

Arra számítanak, hogy már nem az új lakások piaca lesz, ugyanis a fejlesztők jelentős része a meglévő lakásainak egy részét - kényszerűségből - csökkentett árakon próbálja majd értékesíteni, egy másik része azonban vélhetően kitart a korábbi árszintek mellett.

 

A vezető ingatlanértékesítők szerint a lakásvásárlási hajlandóság 2010 második félévétől indulhat erősödésnek, 2011 közepére visszaállhat a válság előtti, 2008-as ingatlanpiaci helyzet.

Az árak az idei első félévben még tovább esnek, viszont a továbbiakat illetően bizonytalanságot jelent a parlamenti választások kimenetele.

Vélhetően a vevők, és eladók körében is, ezt megelőzően és ezt követően néhány hónapig várakozó álláspont várható, figyelve, hogy mi történik a hitellehetőségek, és minden más olyan lehetőség szempontjából, amelyek segíthetik a vásárlást, vagy az eladást!

 

Vissza a Hírek oldalra 

 

.

Az oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ...
Megértettem