Mire figyeljünk ingatlan-vásárláskor?

2013.09.14.
This is an archived article! The content of the article can be outdated, it may contain out-of-date information!

 

Azon gondolkodom, hogy miként tudnám összevonni a különböző ingatlantípusokkal kapcsolatos vásárlási ötleteim tárát, azonban sehogyse bírok vele, ugyanis mindegyiknél másra és másra kell odafigyelni, hogy még véletlenül se kerüljünk "birtokon kívül..."

 

Vannak persze olyan alapfeltételek, amelyek mindegyikre egyaránt érvényesek ... mint például azon triviális részek, hogy mindenképp kérjük jogi képviselő (ügyvéd) közreműködését, ugyanis Ő van igazán tisztában azzal, hogy milyen kritériumai vannak egy ingatlan tulajdonjog átruházásának, ill. fontos, hogy mindenképpen jogi képviselő kérelme szükséges az okiratok földhivatali benyújtásához!

 

Nos, akkor kezdjük is részleteiben...

 

...amikor lakást vásárolna...

 

Először is válasszunk megfelelőt!
Klasszikus esetben a "hol" kérdése az elsődleges, aztán legfejjebb kicsit később "rájövünk", hogy a "hol", az időnként korlátozza a "mit" kérdését, ugyanis a pénzügyi keret az ami leginkább véges ...

Ez természetesen érvényes minden típusú ingatlanra, így elsőként érdemes a "nézelődés" előtt meghatározni, mennyit szánunk rá (forintban), hányan költöznénk, azaz mekkora, hány szobás lakásra van szükségünk, és ezek után már méret / pénzkeret tükrében meghatározhatjuk a " hol", melyik környék kérdését!

 

Tegyük fel, hogy mindezeket már tudjuk, akkor jöhet a keresgélés!


Mindenki más forrásra esküszik ... Újságok, internet, fal-, és villanyoszlop ragaszok, ...stb, és természetesen az ingatlanirodák!


Az első három esetében nem vonzódnék sehova ... mellékesen, hogy van véleményem, azonban az utolsó esetben, minthogy "ingatlanirodák", mindenképpen adnék néhány tanácsot!

 

Tegyük most félre az önző vonzódásomat a Lagunához, most legyen "csak" általános! Léteznek a klasszikus ingatlanközvetítő irodák, és a magánzó ingatlanosok, ill. van egy harmadik típus is, de róluk később...


A "klasszikus" ingatlanirodák akként működnek, hogy megkeressük a helyi illetékeseket, és elmondjuk mit is keresünk, ők pedig ajánlanak néhányat! Ha nem akarunk igazi túrista módjára végigjárni nyolcvan lakást, amiből, hangsúlyozom, sokkal nehezebb választani, minhogy a már említett módon végig gondoljuk mire is van szükségünk, és ehhez ragaszkodva pontosan elmeséljük a választott Értékesítő kollégának, és csak azt nézzük, ami legalább hasonlít az elképzeléseinkre ...

 

A megfelelő ingatlan kiválasztásában játsszon szerepet a

 • méret,
 • szobaszám,
 • állapot,
 • emelet,
 • közlekedés,

 

Tegyük fel, hogy "kedvenc ingatlanosaitól" kapott 5-10 ajánlatot, tehát jöhet a megtekintés ...

 

 • Érdemes "csoportba szedni" az ingatlanokat és egymás után megnézni többet, ugyanis a friss élmény mindenképp jó összehasonlítási alap! Készítsen az ingatlanokról emlékeztető feljegyzéseket, akár táblázatszerűen! Természetesen a szubjektív érzés is fontos szerepet játszik, de ne hagyja számításon kívül a józanész diktálta tanácsokat.
   
 • Mindenképpen világosban, nappali fénynél nézze meg a lakásokat, ugyanis a világossága igen fontos tényező, mint az állapot, a fűtés, a közösköltség, a rezsitényezők...
   
 • Kérdezzen rá, hogy egy többlakásos ház esetében van e társasházi alapító okirat, van e elővásárlási jog a házban, van e tartalékalapja a háznak, és még olyan kérdéseket, amelyek az álatános üzemeltetéssel kapcsolatosak.
   
 • Ha választott, környék, ár, méret, állapot, + egyéb tényezők tekintetében, nézzen / nézessen utána az ingatlan tulajdoni helyzetének!
   
 • Válasszon megfelelő jogi képviselőt!

 • Szüksége lesz egy ügyvédre, aki Önt képviseli, aki elkészíti a szükséges adásvételi szerződést, beadja a Földhivatalba ... stb

 •  

...amikor házat venne ...

 

A legtöbb kritérium ugyanaz mint a lakásvásárlásnál, azonban akad néhány egyéb odafigyelni való...

 

Természetesen a műszaki állapot felmérésére lényegesen több időt, odafigyelést kell fordítani, ugyanis egy önálló-, iker-, vagy sorház esetében, a saját feladatunk lesz elhárítani a szerkezeti, szigetelési és egyéb hibákat, ha előfordulnak ...

 

Tulajdonjogi szempontból -különösen az önálló házak esetében- mindenképpen nézze meg az ingatlan tulajdoni lapján, hogy bejegyzett házról van e szó (lakóház, udvar), mert előfordulhat hogy anno "elfelejtettek" ú.n. "Épletfeltüntetési vázrajz"ot készíteni, és bejegyeztetni a házat.

 

Ár / érték arányban is kell vizsgálni az ingatlant, ugyanis egy ház esetében rendkívül sok tényezője van az üzemelésnek (nyilászárók, szigetelések, gépészeti rendszerek, esztétikai állapot, kerítés, kert, ...stb)

 

Régi építésű villák esetében, kérdezzen rá, és szerezzen bizonyosságot, hogy az épület "védett" e, vagy sem!

 

...amikor telket venne ...

 

Telkek esetében nincs szükség túlzott műszaki ismeretre alap szinten, ugyanis akár van rajta valami akár nincs, úgyis újat építünk oda ...

 

Ezzel szemben van viszont számos más, amire mindenképpen figyeljünk oda!

 

Tulajdonosi állapot!


Azon kívül, hogy találkozunk a tulajdonossal, bemutatkozik, stb .. mindenképpen saját magunk győződjünk meg hogy a valódi tulajdonossal tárgyalunk e! Telekértékesítés esetében szokott a leggyakrabban előfordulni, hogy más akarja eladni, mint a tulajdonos, ugyanis ott nem lakik senki, nincs csengő, nincs közvetlen kapcsolat a szomszéddal stb.

 

Következő fontos dolog, hogy győződjünk meg saját magunk, az illetékes Önkormányzat által, hogy ott, és kifejezetten ezen a telken mit, mekkorát, milyet szabad építeni, ugyanis esetenként az általános vonatkozó szabályozástól el is térhet egyes telkek beépíthetősége.

Ha kell "megkövetek" minden építészt, szakembert, és jól informált tulajdonost, de sajnos nincs jó tapasztalatom, és ezért azt tanácsolom, hogy ne bízzunk az építész, vagy tulajdonos tájékoztatásában, információiban, kérdezzünk rá konkrétan az illetékes hatóságnál!

 

Fontos egy telekingatlan esetében, hogy milyen közművek csatlakoznak, tartoznak az ingatlanhoz, ill. milyen lehetőségek vannak (viz, gáz, villany, csatorna, telefon, stb...)

 

Érdeklődjünk még a szomszédok felől is, ugyanis nem árt tisztában lenni kik is ők, valamint van némi beleszólásuk az építési engedély jogerőre emelkedéséhez, és egyébként is, jó ha tudjuk kik laknak mellettünk ... ami természetesen érvényes minden ingatlanvásárlás esetére!

 


 

Nos, a teljesség igénye nélkül - ugyanis lehetetlen minden fontos információt leírni egy rövidke hírlevélben arról, hogy "Mire is figyeljünk..." - tanácsolom, hogy minden esetben győzzön a "Józan ész", ugyanis leginkább a hétköznapi használattal kapcsolatos gondolatok amelyek megmutatják a klasszikus, és rejtett problémákat egy ingatlan esetében.

 


 

Említettem még az elején, hogy léteznek a klasszikus ingatlanközvetítő irodák, a magánzó ingatlanosok, ill. egy harmadik típus is, de róluk később... azaz most!

 

Évek óta gyakorlat, hogy hirdetések nézegetése közben, beleszaladunk nagyon "akciós", de mindenképpen kedvezőnek tűnő ajánlatokba...

 

"Oktogon környékén, emeleti 1,5 szobás, közepes állapotú, világos 42 nm-es garzonlakás eladó 6,7 milliós irányáron!"

 

Vegyük tudomásul, nincsenek csodák, és még olyat is ritkán látni, aki hallott ilyenről!


Mi szokott ilyen esetben történni?

 

Gyanútlan lakásvásárló kapva a jó ajánlaton, azonnal hívja a telefonszámot a hirdetésből, és érdeklődik!


Jobb esetben illedelmesen, kedvesen, kicsit általánosabb esetben flegmán, kelletlenül tájékoztatást kap arról, hogy "...peeeersze! Megvan még a lakás, és be kellene fáradni az irodába, és egy kisebb összeg, 5-10-15 ezer forint befizetése után megkapható a címe, néhány másik, hasonló ajánlattal együtt!"


Mondjam, vagy kitalálják?


Mondom...! Az ingatlan...

 

 • "A" verzióban már elkelt,
 • "B" verzióban, nem is volt,
 • "C" verzióban pedig, "...mittudhattam én, hogy nem igaz amit leadtak nekünk..."
 • A befizetett összeg természetesen nem jár vissza...

 

...ha most valaki magára ismer, járt már így ... ne keseredjen el!

 

Tanult belőle, és én meg megsúgom, én is majdnem jártam így, és csak a véletlen műve, hogy nem léptem ebbe a "gödörbe"!

 

Egy jól működő Ingatlaniroda, nem keveri a kalamajkát, hanem szolgáltat, tájékoztat, és csak abban az esetben kér jutalékot (azt is általában a tulajdonostól), ha létre is jön az "üzlet", azaz Ön megtalálja általuk a kívánt ingatlant!

 


 

Általános tanácsok...

 

 • Kérdezze meg miért adják el ...
 • Beszéljen a szomszédokkal, közös képviselővel!
 • Kérjen téli hónapokból származó közüzemi számlákat!
 • Saját maga, vagy képviselője hozzon tulajdoni lapot
 • Kívülről is vizsgálja meg a házat
 • Tájékozódjon a ház működéséről
 • Általános műszaki tanácsok ...
 • A vízszintes repedések a falon nem annyira, a ferde repedések annál inkább problémára utalnak (süllyedés)
 • Pincében, alagsorban a dohos szag, a fal levelesedése, foltosodás, vízszigetelési problémákra utalnak
 • A dupla ablakoknál a párásodás hőszigetelési hibára utal
 • A friss festés gyanús lehet ...
 • Győződjön meg a tető állapotáról
 • Győzőgjön meg a ház / lakás berendezéseinek működéséről! Nem kérdezni, megnézni, kipróbálni!!!

 

"A legtöbben "csak" aludni járunk haza - s ritkán jut eszükbe az öröm, a boldogság az otthonnal kapcsolatban, az pedig talán még ennél is ritkább, hogy valaki arra gondoljon, vajon a családja is örömét leli e az otthonukban."

 

 

vissza a Hasznos tanácsokhoz ]

 

 

We use cookies to ensure you get the best experience on our website. More information...
Understand