Eltörölték a "haláladó"-t - NEM kell illetéket fizetni öröklés után!

2013.06.28.
Ez egy archivált cikk! A szövegben elavult információk fordulhatnak elő!

Az ingatlanszerzési (ún. vagyonátruházási illeték) illetékek mértéke már év elejétől megváltozott!

Ez a változás nem érintette az öröklési illetéket!
 

Köztudott, hogy eddig, ha egy családban bekövetkezett tragédia esetén, az örökösöknek "nem volt elég" a helyzet feldolgozásával foglalkozni, az elhúnyt családtag nevén lévő ingatlan(ok) megöröklésekor, számolnia kellett azzal a furcsa kényszerhelyzettel, hogy akár jelentős örökösödési (vagyonszerzési) illetéket kellett fizetnie!

 

Nyilván, volt olyan helyzet, amikor a megörökölt ingatlant értékesíteni tudták az örökösök, és abból (ha más lehetőségük nem volt), ki tudták ezt fizetni...

 

De mi történt, ha nem tudták eladni időre, vagy egyáltalán, és közben olyan nagy mértékű volt az illeték, vagy olyan "rossz" pénzügyi helyzetben voltak az örökösök, és nem tudták az illetéket kifizetni?

 

Természetesen jött a jelzálog, kamat, stb ... Ezen a helyzeten, ill. következményeken módosított az Országgyűlés!

 

Röviden összefoglalva:

Eltörölték - bizonyos esetekben - az illetékfizetési kötelezettséget

 

Az örökösödési illeték mértékét a rokonsági fok és - az öröklési illeték alapjául szolgáló - vagyon értéke alapján határozzák megT

 

NEM kell illetéket fizetni az egyenesági öröklés esetén 

(szülők, gyermekek, nagyszülők, unokák, függetlenül attól, hogy a kapcsolat az örökhagyóval, ajándékozóval vér szerinti vagy örökbefogadáson alapul)

...abban az esetben, ha:

 

  • az ingatlan (hagyatéki eljárásban) becsült értéke nem haladja meg a 20 millió Ft-ot
  •  

 

Tudjon róla:

Az örökösödési illeték alapjának kiszámításánál le kell vonni a hagyatékot terhelő költségeket

(ilyen például az örökölt ingatlanon fennmaradt tartozást, a hagyatéki eljárás során felmerülő költséget stb.)

 

A teljes illetékmentesség nem terjed ki a házastársra, az oldalági rokonokra - többek között a testvérekre -, valamint a mostoha- és a nevelt gyermekekre, a mostoha- és nevelőszülőkre, akik azonban továbbra is élhetnek a már meglévő kedvezményekkel - például a lakóingatlanra vonatkozó özvegyi illetékmentességgel, a személyenkénti 20 millió forintos örökrészig terjedő illetékalap-mentességgel, illetve a hatályban maradt kedvezőbb illetékmérték lehetőségével.

 

Az új szabályoknak megfelelően a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező cégben fennálló vagyoni betétnek a kapcsolt vállalkozások közötti átruházása is mentesül az illetékfizetés alól.

 

A termőfölddel kapcsolatos változás lényege, hogy mentes lett az ajándékozási illeték alól a termőföldről szóló törvény 3. paragrafusában meghatározott mezőgazdasági termelők - egyéni vállalkozó, őstermelő, családi gazdálkodó - által gazdaságátadási támogatás igénybevétele érdekében a közeli hozzátartozóval megkötött szerződésben a termőföld, a tanya és a mezőgazdasági termelő tevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, építmény (magtár, istálló stb.) tulajdonának, illetve vagyoni értékű jognak a megszerzése.

 

forrás: www.adoforum.hu

Vissza a Hírek oldalra 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ...
Megértettem