Hogyan válasszon Ingatlanost?

2013.07.12.
Ez egy archivált cikk! A szövegben elavult információk fordulhatnak elő!

Van úgy hogy eljön az ember életében az a kellemes, esetenként kényszerű pillanat, hogy meg kell váljon lakásától, ill. abba a szerencsés helyzetbe kerül, hogy bérbe adná ingatlanát!

 

Sajnos Magyarországon, még a XX. szd. hagyománya szerint, itt mindenki mindenhez ért!

Tegye a szívére a kezét ... legtöbben úgy vagyunk ezzel, hogy majd "Én"!!

Bevallom, szedtem már szét én is tv-t, az autóm motorterében is próbálkoztam, és be kell vallanom, volt olyan többször, hogy nagyobb kárt csináltam, mintha eleve szakembert hívok!

De hát mit tehet az ember, próbálkozik, mert "fáj" kifizetni a díjat, amiért egy hozzáértő megoldja azt!

 

El kell fogadjuk a tényt, nem érthetünk mindenhez! Furcsa is lenne, ha mindent meg tudnánk hipp-hopp oldani, mi lenne a kereskedelemmel, a szolgáltatással?!?!?

 

Vannak olyan szakmák, amelyekben nem szoktunk próbálkozni...

Képzelje el, miközben otthon sebészkedik, vagy egy csavarhúzóval apróra kapja a mosogatógépet, vagy a gázkazánban kotorászik... Lehet belőle baj is!

 

Banálisan hangzik, de valami hasonló történik

az ingatlanok eladása, vagy kiadása során is!

 

 

Ma már az ingatlanértékesítés, az értékesítők egy sokkal "érzékenyebb mérlegen" mérettetnek meg, ugyanis a piac sokkal szigorúbb, és a gyengust kiveti, mert egyszerűen nem lesz eredménye!

Hasonló a helyzet amikor egy irodát méricskélünk ... Ott egy picit globálisabb a helyzet, mert ott a pénz is jelentős szerepet kap, ugyanis az iroda infrastruktúrája, fejlesztései, a kollégák képzései súlyos milliókba is kerülhetnek, és kerülnek is!

 

Ma már az ingatlanértékesítők szerepe

lényegesen nagyobb mint pár évvel ezelőtt!

 

Pár éve a magán úton történő értékesítések száma, becslések szerint 60-65% volt...

Az értékesítési képzések, új infrastruktúráknak hála, ma már egy képzett, felszerelt értékesítő, lényegesen többet tud tenni egy lakás eladásáért, vagy kiadásáért, mint egy magánszemély, akinek van egy, esetleg néhány ingatlana!

Gondoljon csak arra, amikor például egy korhadt fa van a kertjében. Szombat délután lemegy (esetleg) és nekiugrik, és a haverokkal kivágja, felaprítja és kész! Kész! Lenne ... HA, van önnek otthon láncfűrésze, létrája, szakértelme, hogy a szomszéd ház tetejét nehogy letarolja, a nagy igyekezetben...

 

Valami hasonló a helyzet az ingatlanértékesítéssel is!

 

  • Vannak Önnek eszközei?
  • Tudja, hogy hol kellene publikálni?
  • Tudja, hogyan kell(ene) publikálni?
  • Vannak Önnek már meglévő olyan partnerei akiknek azonnal ajánlhatja?
  • Van Önnek ideje, türelme, kommunikációs készsége fogadni a telefonokat?
  • Van Önnek tapasztalata, hogy ki a partner, és ki "csak túrista"?
  • Ki tudja szűrni a valódi vevőt, bérlőt, és tudja, hogy ki az aki más, esetenként ártó szándékkal közeledik?

 

Egy képzett értékesítő, ill. egy 'jó' cég készül az Ön ingatlana fogadására, tudja, mikor - mit - hol érdemes publikálni, hogyan, és meddig! Van rálátása a piacra, tényszerű tapasztalata, akár még várakozó ügyfelei is! Előfizetése az egyes portálokhoz, tudja, hogy mit hova írjon, stb. Tudja, hogy mit kérdezzen, és mit mondjon, és jó eséllyel kiszűri azokat, akik csak túristák, esetleg "terepszemlét" tartanának az Ön lakásában!

 

Lássuk be! Nem tudhatunk mindent! Egy képzett, valódi értékesítő, egész nap, egész héten arra készül, hogy a legideálisabban adja elő a fontos tudnivalókat az Ön ingatlanáról! Valódi értékesítőről beszélek - ezt azért szögezzük le!

 

"Hány értékesítőre" van szükség? 

 

Vannak országok, ahol az ingatlanértékesítésnek hagyománya, mitöbb, kultúrája, rendszere van! Sajnos mi, Magyarország, bármennyire is fáj, ugyan egy rendszerben vagyunk, de nem abban, amit kultúrának, és igazi rendszernek hívnak! Ismerünk olyan területeket, ahol egy ingatlannak 1 (egy) értékesítője van, és Ő fogja össze a szálakat, és menedzseli az értékesítést! Ez a kultura valahogy nem importálódott ide...

 

Ügyfeleinkkel történő találkozás során szoktuk kérdezni, hogy hány kolléga foglalkozik az adott ingatlannal? Van aki 1-2 mond, van aki 8-10-et, és hallottunk már olyat is, hogy "nem is tudom! sokan! 30-40 irodának is leküldtem!

 

Hát igen! A magyarázat pedig, " minnél többen tudják, annál nagyonn az esély! Nem?!?!?" NEM! Nem, és mégegyszer NEM!

 

Amit 2-3 "jó iroda" nem tud elvégezni, azt 5-6, vagy mégtöbb sem! Tudomásul kell vennünk, hogy ma aki ingatlant vásárol, az nem az első "szembejövőt" fogja megvenni! Gondoljon bele! Ön sem ezt tette! Mindegy, hogy bérlő, vagy vásárló, körbe fogja járni a piacot, 2-3, sőt több helyen is megnézi a kínálatot!

Amennyiben ingatlana értékesítésekor körültekintően választ értékesítőt, aki megfelelően fogja Önt képviselni, jó gazdája lesz a feladatnak, tényleg odafigyel, és eredménycentrikusan áll hozzá, akkor az 100%, hogy meg fogja taláni azt, aki lehet az Ön ügyfele, partnere, vevője, bérlője!

Azt a kérdést ezúttal nem taglaljuk, hogy vajon reális e a Tulajdonos elvárása ár-minőség tekintetében... Ez egy másik cikk témája, erről is van mit tudni!

 

Visszatérve az ideális, és körültekintő választásához, ami az ingatlanértékesítő képviselőt érinti!

Ha jól választ higgye el, nem a mennyiség, a minőség az, ami diktál! Bőven elég, ha két-három gondos értékesítő fodlalkozik a lakásával, házával!

 

Bőven elég 2-3 értékesítő!

 

Amit 2-3 jól dolgozó értékesítő nem tud megoldani, azt 5-10, vagy 20 sem tudja! Ez biztos! ...azon túl képzelje el, amikor egy hirdetési portálon, egy adott ingatlan kategóriában, egymás alatt 5 - 10, vagy mégtöbbször szerepel egy, és ugyanaz az ingatlan!

 

Ön mit gondolna arról az ingatlanról?

Hiteles, korrekt hirdetésnek látná? Vagy esetleg azt gondolná, hogy, ejhe! Jó sűrgős lehet ennek a Tulajnak! Boldog boldogtalan árulja már! ...ráadásul különböző árakon! Vajon ki nyerészkedik itt? Mennyire lehet ez friss?

 

Másik fontos kérdés, amellyel kapcsolatban szintén nem mélyülünk el, hogy miért fontos, hogy egy adott ingatlant szigorúan egy, és ugyanazon áron hirdessen!!! Elképesztően fontos! A 15,9 millió nem 15,89, és a 299 millió nem 298,9 millió!!!

 

Hogyan válasszon ingatlanost?

 

A legkomplikáltabb kérdés, és közben a legegyszerűbb! A legkomplikáltabb, mert ezen múlik minden, és a legegyszerűbb, mert a "józan paraszti ész" érvényesül, miszerint azt választom, akinél nem

  • csak egy adat leszek a tömegben,
  • aki olyan módon hirdeti az ingatlanom, hogy nekem is tetszik, én megvenném ha ilyet akarok!

 

Persze van még számos egyéb is ami fontos ... ezeket címszavakban szedtük össze:

  • akit tényleg érdekel, hogy mit akarok mint tulajdonos,
  • aki körültekintő,
  • aki hajlandó arra, hogy időről időre tájékoztasson, hogy mi a helyzet, hogy áll,
  • akinek javaslatai vannak, az érdekeim (mint tulajdonos) tükrében,

 

Nagyon egyszerű a képlet amikor választ ingatlanost!

  1. nézze meg a céget (hol van, milyen a weboldala, milyen ingatlanaik vannak)
  2. beszéljen velük, kérdezze meg - kik ők, mióta vannak a piacon, vannak e ügyfeleik, mit képviselnek
  3. egyeztessen időpontot (ezen nagyon sokminden kiderül, hogyan teszik)
  4. a személyes találkozókor mennyire körültekintő, milyen elképzeléseik vannak, stb
  5. amikor regisztrálták az ingatlant, nézze meg mit írtak, hogyan, milyenek a fotók, stb

    Itt egy picit álljunk is meg! Ez a legfontosabb! Egy ingatlan értékesítése, annak bérbeadása, a publikáción múlik! Ettől van az, hogy egy tulajdonos "sosem tud" olyan sikeres lenni, mint egy képzett értékesítő, merthogy nincs lehetősége annyiszor kipróbálni, tökéletesíteni a kommunikációját, legyen az hirdetési szöveg, vagy telefonos beszélgetés. A szükséges felszerelésekről, fényképező, retusáló program, stb. nem is beszélve!
    Ezért a legegyszerűbb és legnagyszerűbb tanács arra, hogy hogyan válasszon Ingatlanost, hogy megnézi hogyan hirdeti az ingatlanát?
    Ön vevvé e, vinné e azt? Kap e kedvet hozzá...?
    Egy pincuri fényképezővel, telefonnal készített életlen képek, 3 mondatos bemutató leírás, hányaveti megjelenés aligha lesz bizalomgerjesztő a vevőknek, bérlőknek - így valószínű Önnek sem!
     
  6. Kap e tájékoztatást időről időre, hogy mi történik az ingatlanával, kinek, mikor hogyan ajánlották, mik a visszajelzések, esetleg statisztikát?
  7. Mi történik a helyszíni bemutatásokon? Egy felkészült, kommunikatív értékesítő mutatja be a lakását, vagy "csak áll a sarokban" és az érdeklődő meg kőröz egyedül ...?

Látja! Több lépcsős ez a szakma, nem véletlen, hogy aki tud, az ma is sikeres, dolgozik, és eredményeket ér el, a többiek pedig más területre költöztek...

 

Mit kell képviseljen egy ingalanos?

 

Fogas kérdés! Azt gondoljuk, hogy elsősorban a Megbízóját, és az ingatlana sikeres értékesítését, bérbeadását!
Számos egyéb gondolat is felmerül ezzel kapcsolatban - ugyanis azt is gondoljuk, hogy munkája közben a szakmát, és a szakma jóhírét is, hogy talán, egyszer majd eljussunk oda, hogy nagyobb köztiszteletnek, sikernek örvendhessen az ingatlanértékesítő, és talán ezzel megszűnjön az "ügynük"-i degradáló jelző!

 

A megbízási szerződés

 

Izgalmas téma ez is, talán egy külön cikket is megérne az ingatlanértékesítési és bérbeadási szerődések, azookal járó tévhitek, és jelentősségi szerepük!

Egy biztos, hogy a mai üzleti világban sajnos az adott szó már nem ér annyit mint anno a karddal intézett korban, ill. egyes, sajnos más országokban fellelhető világban.

 

Majd minden ingatlanértékesítő rendelkezik jobb - rosszabb, rövidebb - hosszabb Megbízási szerződéssel. Látom, olvasom ügyfeleim panaszait, tanácsadáskéréseit, ki hogyan járt, és milyen helyzetbe került az által, hogy tisztelt "Kollégáim" (?!?!) milyen megbízást irattak alá...

 

Az örök szabály itt is érvényes - az apró betűs rész elolvasása kötelező! ...bár ez mindegyik megbízásra, szerződésre érvényes!

 

- a díjazás

- hol hirdet, de az a fontosabb, hogy hogyan ... aztán az, hogy mit mond!

 

Mit várhat el?

 

Érdeklik a további részletek?

 

Írjon nekünk, a cikk további részleteit elküldjük! web - kukac-lagunaingatlan.hu

 

 

A cikket írta: Rácz Péter

 

ELADÓ és KIADÓ LUXUSVILLÁkat keresünk 

Konkrét ingatlankereséseinket ide kattintva érheti el 

Vissza a Hírek oldalra 

 

Cikkünket eddig  látogató olvasta el

Az oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ...
Megértettem