Ingatlanadó - Nem elkerülhető!?!

2013.06.28.
Ez egy archivált cikk! A szövegben elavult információk fordulhatnak elő!

 

Az ingatlanadóval kapcsolatban lassanként történelmi visszatekintést kellene eszközölnünk, ugyanis 2005-ben említették először azt, hogy a különféle épületekhez köthető adónemeket leválthatná, egy egységes számított érték alapján kivetett ingatlanadó.


2006-ban szó volt róla, 2007-ben megszavazták, 2008-ban változtattak rajta, 2009-ben pedig módosított és bővített formában érkezett volna. 

Az ingatlanadó

 

Lesz vagy nem lesz ingatlanadó Magyarországon?

Pontokba szedtük mit is tudunk most az ingatlanadóról...

 

1., Építményadó

  • értékövezetek szerint határozzák meg, mértékét pedig az önkormányzat dönti el, bevezetése nem kötelező.

  • az ingatlanadó kapcsán felmerülő alapvető kérdés, hogy mennyit ér az adott lakás, iroda, üdülő vagy ipari csarnok.

  • luxusadónál már ismert értékövezetes módszer alapján határozzák meg a m2 árakat, ezt felszorozzák a m2-ek számával – ez adja meg adóalapot.

  • nem minden ingatlan egyforma egy értékövezeten belül, ezért az önkormányzatoknak a törvény előírja az úgynevezett korrekciós tényezők figyelembe vételét. Ezek 0,8-tól 1,15-ig tartó szorzók, melyeket az adott ingatlan kora, felszereltsége, karbantartottsága, műszaki állapota határoz meg.

     

2., Ingatlanadó – módosítás és bővítés után:

  • az új, számított értékalapú adó (más néven: forgalmi érték alapú adó) jövőre együtt él majd a most is meglévő területalapú és korrigált értékalapú építményadóval

  • Így az önkormányzatok beszedhetik az adót a számított érték alapján, százalékos mértékben és a korábbi területalapú-korrigált értékalapú számítás szerint is.

  • kis mentség: Műemléképületben található lakásoknál a teljes felújítást követő három évben nem kell majd ingatlanadót fizetni.

  • Mértékéről: 0,5-1,5%, de ezt, az Önkormányzat saját hatáskörében módosíthatja.

A jelenlegi "állás" szerint mondhatnánk, hogy "Amit biztosan tudni lehet, hogy egységes ingatlanadó nem lesz 2009-ben!", azonban helyesbítenénk annyiban, hogy "Úgy tűnik egyenlőre" ...

 

Ha kérdése van, ne habozzon! Kérdezze munkatársunkat! Ha eladó, vagy kiadó ingatlana van, kérjük, kattintson ide!

 

 

Cikkünket eddig 14látogató olvasta el

  

 [ vissza a hírekhez  ]

Az oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ...
Megértettem