Laguna Ingatlanközpont
ELADÓ, KIADÓ lakások, családi házak, villák, telkek

Kötelező lesz a Zöldkártya - Eladáshoz kell Energiatanusítvány!

Laguna ingatlan | 2011, november 7 - 17:50

Tudta Ön, hogy kötelező a "Zöldkártya" a lakásokra?
Rövidesen az Ön lakásának is rendelkeznie kell ezzel a minőségi, energetikai mutatóval.
Mikortól, kinek kötelező?
Erről írunk a "Zöldkártya" cikkünkben! 

 

Kötelező a Zöldkártya a lakásokra!


Zöldkártya Ingatlanokra: Vele vagy Nélküle?


Ha valaki autót vesz, arról is kell tudnia, hogy mennyit fogyaszt a jármű, mennyire szennyezi környezetét. Ha ingatlant veszünk, nem nagyon jut eszünkbe, hogy az eladótól megkérdezzük, mennyire „energiatakarékos” az adott lakás, milyen az energiavesztesége, károsanyag kibocsátása, mennyire gazdaságos. Ám most egy új törvényrendelet értelmében kötelező a zöldkártya az ingatlanokra is

 

Újépítésű lakásokra már 2009-től kötelező


Aki 2009-ben tervezi új építésű lakás vásárlását, már az alapján is összehasonlíthatja a kiszemelt ingatlanokat, hogy mekkora energiaszámlákat ígérnek, ami a közműárak alakulását elnézve - nem közömbös szempont.


Használt lakásokra még nem kötelező, de ...


2012-től bármilyen lakóingatlan eladásakor, illetve bérbeadásakor is fel kell tudni mutatni az igazolást.


Nem lesz tanúsítványköteles az üdülő, az ideiglenes létesítmény, a műemlék és a helyi védelem alatt álló épület.

 

Felmérések szerint, Magyarországon az épületek alig több mint 10 százaléka mondható energetikailag korszerűnek.


A jogszabály szerint minden 2009. szeptember 1-e után épülő, 50 négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlannak rendelkeznie kell az igazolvánnyal.


Az ezzel kapcsolatos egyéb információk megjelentek a Magyar Közlöny 2008.VI.30. számában: 176/2008 Kormány rendelet - Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról, illetve le is tölthető a www.magyarkozlony.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK08096.pdf weboldalról.


Hogy mi az ingatlanoknál a Zöldkártya?


Ne keresse ezt a szót, ez a köznyelvbe átvett, a hivatalos, Energia-tanúsítvány hétköznapi neve!


Tehát, ha Ön ingatlant tervez vásárolni vagy eladni, hamarosan találkozni fog egy kis kártyával- ami nem zöld! …inkább egy színskálára hasonlít, olyasmire, mint amellyel a háztartási gépeink oldalán található matrica, amely az energia-besorolását jelzi. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed.


A zöldkártya, azaz Energiatanúsítvány megmutatja, hogy az adott ingatlan mennyire gazdaságosan használja fel az energiát fűtési, világítási és egyéb célokra. A zöldkártya alapját képezi továbbá a későbbi felújítási terveknek, amelyekhez banki hiteleket is egyre inkább csak ennek a birtokában lehet igényelni újépítésű lakásoknál. 


 Az épületek energetikai jellemzőit mind a jogszerű és tényleges használatbavétel, mind az adásvétel, mind pedig a bérbeadás alkalmával tanúsítani kell. Használatbavételnél a tulajdonos köteles lesz energiatanúsítvány elkészítéséről gondoskodni.


Hány évre szól az ingatlan zöldkártyája?


A fogyasztási vizsgálat eredménye a háztartási gépeken, berendezéseken is látható matricákhoz hasonló címke, mely egy adott épületre, lakásra szól, és maximum 10 évig érvényes.


Az irányelv célja az épületek energiafelhasználásának csökkentése. Tehát az, hogy az adott ingatlan minél jobb paraméterekkel rendelkezzen az energiafelhasználást tekintve.
A mérésekhez használt mértékegység:


• az épület belseje és külseje között négyzetméterenként és időegységenként kiáramló energia mennyisége, a külső és belső tér között egyfokos hőmérsékletkülönbségre vonatkoztatva.


Kiknek kell majd megcsináltatniuk a zöld kártyát?


A tulajdonosnak a tényleges használatbavételt követően 90 nap áll rendelkezésére, hogy az energiatanúsítvány elkészíttetéséről gondoskodjon, minden újépítésű ingatlannál.


A rendelettervezet külön rendelkezik a 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű, közszolgáltatást nyújtó közhasználatú építményekről. Az ilyen épületek energetikai tulajdonságait és hatékonyságát minden esetben tanúsítani kell, és a tanúsítványt az épület jól látható részén ki kell függeszteni.


Az energetikai tanúsítvány tartalmazza:
• az épület tényleges energiafelhasználására vonatkozó energetikai számításokat
• az energiamegtakarítási javaslatot,
• valamint az épületosztályba sorolását.


Célja: hogy képet kapjunk az épület használata során felmerülő alapvető energiaigényről. Ez teszi lehetővé olyan javaslatok kidolgozását, amelyek a megfelelő komfortérzet – hőmérséklet, páratartalom, légcsere – biztosítása mellett, csökkenthetik az energiafelhasználás mértékét.

 

A szigetelésen múlik minden


A statisztikák szerint egy átlagos európai házban az épület fűtésére és hűtésére fordítódik a legtöbb energia (több mint 40 százalék), így itt a legnagyobb a megtakarítási lehetőség is!


Az energiaveszteség 40-60 százaléka közvetlenül a rossz szigetelés miatti hőszivárgás, veszteség számlájára írható. Modern, duplán üvegezett (thermopan) ablakok esetén, a hőveszteség csak a fele, vagy még kevesebb a szimpla ablakoknál jelentkező veszteségnek.


A nagyobb hatásfokú szigetelésnek köszönhetően kevesebb energia fogy, és közvetve kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, amelyet a kazánok termelnek működésük során.

 

Egy lakás belső hőmérsékletének 1 fokkal történő emelése a fűtési költséget körülbelül 6 százalékkal növeli meg.


Kik végezhetik az energetikai felmérést, a zöldkártya kiállítását?


A direktíva 10. cikke szerint az épületek tanúsításait, a szükséges ajánlásokat, a kazánok és a légkondicionáló rendszerek ellenőrzését független szakemberek végezhetik.

A Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara vizsgáztatja azokat a mérnököket, akik január 1-jétől jogosultak a lakások energetikai tanúsítványának elkészítésére. 

 
Mennyibe kerül a Zöldkártya, az energiatanúsítvány?

A vonatkozó kormányrendelet 5500 forintban maximálja a tanúsítvány elkészítésének óradíját, a munkára pedig legfeljebb két órát engedélyez, ami az ingatlan méretétől, állapotától független.


A vizsálat nem olyan bonyolult, mint amiennek tűnik, nem igényel semmiféle átalakítást. A szakemberek egy hőkamera segítségével állapítják meg, hogy mennyire „engedi” lakásunk/házunk a meleget, illetve hol jön be a hideg.


Kilátások „…ahol már működik!”


Angliában a néhány éve alkalmazott 0 és 120 közötti energiahatékonysági skálán az új házak többsége 80 feletti, jó eredményt mutat, de egyharmaduk nem felel meg az előírásoknak. A régi épületek mutatói leginkább 40 és 60 közé esnek.


Mi alapján állítják ki a zöldkártyát?

 

A zöldkártya kiadásához megvizsgálják:

• a falak-,
• a tető-,
• és a nyílászárók hőszigetelését,
• valamint a fűtési rendszerek energiaigényét.

 

A világítás, a hűtés és a gépi szellőzés energiaigénye is megjelenik az igazolásban.

 

Ami a támogatásokat illeti

 

A kormány a határozatában két feltételhez köti az állami panel- és lakás-felújítási támogatást:

 

• az energetikai tanúsítvány meglétéhez,
• valamint ahhoz, hogy javuljon a lakás energetikai osztályba sorolása.

 

Miután tanúsítvány csak 2009 első napjától készíttethető, így ezelőtt a dátum előtt a támogatás sem köthető a tanúsítvány meglétéhez. Ami a második feltételt illeti, a dokumentumot készítő mérnöknek amúgy is javaslatot kell tennie a lakás energetikai besorolásának javítására, ha az nem éri el a 100 százalékosnak nyilvánított C-jelű besorolást.


A határozat feladatként írja elő az érintett minisztériumoknak azt is, hogy dolgozzanak ki ösztönző rendszert a meglévő épületek energetikai minősítésének javítására.

 

Kiknek lesz kötelező a Zöldkártya?


A rendelet csak a 20-100 kW effektív névleges teljesítménnyel üzemelő nem megújuló folyékony (jellemzően olaj) és nem megújuló szilárd tüzelőanyagot használó, valamint a 100 kW effektív névleges teljesítménynél nagyobb hőtermelő berendezésekre terjed ki. A légkondicionáló rendszerek esetében a hatály a 12 kW teljesítmény felettiekre vonatkozik.


FONTOS:
A jobb energiaosztályba került ingatlanok értéke nyilván megemelkedik, hiszen bizonyítottan alacsonyabb rezsivel számolhat majd az új lakó.


A gyengébb besorolás mellé azonban automatikusan ötleteket is kap az igénylő a szakemberektől, mely pontokon, hogyan, milyen befektetéssel és várható megtérüléssel javíthat az ingatlan energiafogyasztásán.


A megszerzett tanúsítvány 10 évig érvényes (hőtermelő berendezéseknél 2 vagy 4 év), érdemes azonban minden nagyobb, energetikai szempontból fontos felújítás után újra elkészíttetni.


Tehát ha ingatlant készülnek eladni, vagy vásárolni, mindenképpen készítessék el a tanúsítványt, hiszen mind az eladóknak, mind a vevőknek hasznos információkat tartogat!

 

Ha kérdése van, he habozzon!
Munkatársaink készséggel válaszolnak!

 

 

Kapcsolódó cikkeink: 2012 Energetikai tanúsítvány - Zöldkártya részletes meghatározása 

 

 

A cikket írta: Rácz Péter

 

ELADÓ és KIADÓ LUXUSVILLÁkat keresünk 

Konkrét ingatlankereséseinket ide kattintva érheti el 

Vissza a Hírek oldalra 

 

Cikkünket eddig 39041 látogató olvasta el

Tetszett a cikk? Ajánlja ismerősének! Küldje tovább emailben!
Hozzászólások (39 Komment)
Ossza meg ezt a cikket FaceBook
Kerékgyártó Ákos
2014, december 12 - 15:55

Én 60000 forint előleget adtam nekik. Olvasva a kommentet és a facebookot este próbáltam őket hívni de nem vették fel . Valószínűleg azért mert mar majdnem fel 10 volt . Két napra rá jött telefonhívás és tegnap ki jött 4 szakember és egy ötödik aki csak ült . Papírokat ő töltötte ki . Az ablakokat megcsiszoltak , gittet kipotoltak, korbeszigeteltek, új kilincseket raktak fel és a keret mellett feher valamivel (szerintem szilikon) húzták végig . Festést is kertem tőlük mert nagyon rossz mar rajta azt áprilisra beszéltük meg az idő miatt . Jónak tűnik egyenlőre a munka de kiváncsi vagyok a fűtésszámlára!

Látogató
2014, november 28 - 00:12

A Bayerwind Kft új neve EU Társasházkezelő és Fejlesztő Kft. Címük a régi: 1141 Budapest, Szugló utca 82. A kamu honlapjuk itt megtalálható: www.eutarsashaz.hu. Vigyázzatok! 120.000.- Ft-ért ígérik a nyílászárók felújítását, cserébe körbeszigetelik az ablakokat. Előlegnek 30.000.- Ft-ot kérnek.Sajnos mi bedőltünk...

Látogató
2014, augusztus 18 - 17:41

Most új néven van egy cég! ugyan ez a művelet bár nem tudom a régiek Ők voltak e. R&G Enterprise Holding a nevük. Mi megjártuk de feljelentettük őket.

Merika
2012, szeptember 19 - 19:35

A cégnek most a neve East Alarm Kft. A módszere ugyanaz, mint Bayerwind Kft-é és járják az országot.Pesti cégnek mutatkoztak és közös képviselőnkre hívatkoztak. Mi hála az Istennek nem dőltünk be a csalóknak, de felhívtuk a helyi újságunkat (tatabányai "24 Órát"), ma megkerestek a TV-sek.Köszönjük a hozzászólóknak,ezek hiányában nem jöttünk volna rá , hogy ezek közönséges csalók. A honlapuk már eltűnt, az üzletkötőnek telefonszáma nem élő.Üdv.Merika Tatabányáról.

Látogató
2012, szeptember 12 - 12:25

Tisztelt Hozzászólók kérlek benneteket, hogy akit a BayerWind vagy az East Alarm Kft. megkárosított jelentkezzen a Facebook Bayerwind karosúltjai oldalán mert egységesen tudjuk elindítani a feljelentést ellenük!!!CSATLAKOZZANAK!!!

Mária
2012, november 16 - 13:20

Az East Alarm kft minket is ugyanígy csapott be Kazincbarcikán

Látogató
2012, augusztus 20 - 13:06

Az Alföld kellős közepén is folytatja tevékenységét a Bayerwind kft. Augusztus elején csöngetett be egy " üzletkötő "azzal a szöveggel, hogy elvégzi nálunk a szigetelést a cég. Rákérdeztem, hogy miért végezné el, mire kiderítettük közösen, hogy ő nekem el akar adni egy szolgáltatást. Nos ráértem és alaposan kikérdeztem az úriembert. Hogyan történik a felújítás? Mire ő közölte, hogy a három gyerekére és feleségére tekintettel egy hónapos szabadsága alatt összegyűjti a megrendeléseket a barátjának, akié a cég. ( Ő egyébként pék és ha beengedem a lakásba, megmutatja, hogyan történik a felújítás. ) Természetesen csak a bejárati ajtón volt lehetősége bemutatni, eszem ágában sem volt beengedni a lakásba. Következő kérdésem arra irányult, nevezzen meg néhány referencia munkát. Visszakérdezett, mi az a referencia. Tisztáztuk és közölte, hogy az ország egész területén dolgoznak. Miután ragaszkodtam a konkrétumhoz, megnevezte a székesfehévári Tópart lakótelepet. Nem néztem utána, hogy így van-e. Nagyon zavarosnak láttam ezt a céget, elkértem a weboldal címüket, első keresésre nem volt találatom, pedig nagyon pontosan másoltam le a nevüket az általa mutatott papírról.
Az ajánlat itt 90 0000 ft volt, három részletben.
Közöltem, hogy 900 forintot sem fizetek ki egy olyan szolgáltatásért, amiről pontosan minden részletében nem vagyok felvilágosítva.

Nagyon sok becsöngető cég járja az országot, szerintem érdemes alaposan kikérdezni őket, mielőtt bármit rendelnénk vagy fizetnénk. Utólag sajnos sokkal nehezebb bármit visszavonni.

Gabi
2012, augusztus 8 - 20:48

Ma voltam a rendőrségen és próbáltam feljelenteni a céget ... de közölték, hogy ez nem bűncselekmény. Mármint becsapni, hazudni a kedves megrendelőknek.... kicsalni a semmiért a pénzüket, valótlanságokat állítani.... szóval ma megpróbálom a fogyasztóvédelemnél bejelenteni az esetet, bár a fórumokat olvasva ehhez sem fűzök sok reményt :-( Kár, hogy hagyják az ilyen cégeket működni Magyarországon! Szégyen!

karfiolfül
2012, augusztus 7 - 14:27

Egyik ismerősömnél is jártak a napokban, a korábban már ismertetett módszerrel. Nagyon gyorsan, pár nap alatt kijönnek a "szerelők", minél kevesebb reakcióidőt hagyva az áldozatnak. A két srácnál volt egy-egy alibi szerelőtáska, meg egy tekercs "látvány" szigetelő anyag. Az egyik srác vékony testalkatú, csontos arcú, barna hajú volt, a másik valamivel testesebb, majdnem kopasz, kék szemű. Mindketten kb. 175cm magasak lehettek. A következő számról hívták az ismerősömet: 06-70-943-2911. Egy ezüst színű Audival jöttek, JXM-566 forg.rsz-al. Persze a telszám és az autó is változtatható, és ha egy csepp eszük van, olvassák a fórumot. Remélem, a zsaruk is.

Gabi
2012, augusztus 6 - 11:41

Sajnos július 30-án nálunk is járt a Bayerwind Kft. egyik üzletkötője. Ugyanilyen szöveggel, hogy beszélt a közös képviselővel, meg stb.... ahogy az előző kommentárokba le van írva. Szóval mivel új lakó vagyok, elég jól csőbe tudott húzni ... Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan és hol tegyek feljelentést ellenük... ha valaki ebben tudna segíteni azt nagyon megköszönném, ugyanis nekem két lakásom van egybe nyitva, így kétszer 20000 Ft-om ugrott .... vagyis remélem, hogy nem!!!!

Kelemen Katalin
2012, augusztus 4 - 12:38

Tisztelt Cím!

A következő témában kérem segítségét!1900-as évek elején épült lakóingatlan (szülői ház)3 testvér tulajdonában van.Vályogház,melynek jelenlegi paci értéke kb.: 2.5m.ft.Három testvér tulajdonában van,a következő arányban:1. 64/72
2. testvér. 4/72,3.testvér4/72 rész.A többségi tulajdonos ki szándékozik fizetni a két kisebb hányaddal rendelkező tulajdonosokat,tehát vásárlás történik.Kérdésem a következő:ilyen esetben szükséges-e a hőtérkép,v. zöldkártya illetve melyik fél viseli a költségeit és milyen arányban? Tulajdonrész arányban? Köszönöm!

Látógató2
2012, július 28 - 13:28

BAYERWIND Kft nálunk is járt,azzal, hogy a felújítás előtt álló házunk nyílászáróinak cseréjével, javításával őket bízta meg a közös képviselőnk, de mint utóbb kiderült állításuk nem volt igaz. Megállapították, hogy lakásunk ablakai életveszélyesek (bármikor kieshetnek!) és ezért javításra szorulnak. 20.000 Ft foglalót kértek. Rájőve arra, hogy félrevezettek minket, felhívtuk őket, majd közölték, hogy menjünk be az irodájukba, ami mint utóbb kiderült nem is létezik, csak egy postaládácska. Felhívtuk őket és mondták, hogy oda kellene bedobni egy levelet, melyben megindokoljuk a problémánkat. Megírtuk, majd öt hét telefonálgatás után nevetve közölték, hogy ők külsősökkel dolgoznak, és ha akarjuk fel is jelenthetjük őket semmi sem fog történni. Ekkor kíváncsiságból egy harmadik céget kihívtunk, hogy megfelel-e az igazságnak a Bayerwind Kft állítása ti. hogy az ablakaink rossz állapotban vannak. Kijöttek és mondták, hogy nem, természetesen erről szó sincs. Ezután tízszer is meggondolja az ember, hogy melyik céghez forduljon bizalommal.A feljelentést mi is megtesszük.
20.000 Ft jó kis tanulópénz volt!

Kovács Piroska
2012, június 29 - 13:39

Gratulálok a BAYRWIND Kft szolgáltatónak, hogy így betudnak embereket csapni, de remélem nem sokáig.Igen, egyetértek az előző hozzászólóhoz, ugyanis a héten Veszprémben is jártak,- egy 60 lakásos 3 lh-as tömbben, azzal az indokkal, hogy a közös képviselővel mindent megbeszéltek, - ez én lennék-, de én nem tudtam semmiről. Ugyanis a ház éppen pályázat kiértesítésre vár 2 éve, de Ők gondolták -megelőznek, és még anyagi javakhoz is jutnak, amit ugyan 3 napja nem tudunk visszaszerezni.Mindenféle ígéretet tesznek, de a pénzzel nem sietnek vissza,...ami itt is 30 ezer ft volt.Hogy várhatja a lakó, hogy ezek után bármit is tesznek. Ennyibe azonban nem hagyjuk, a rendőrséghez fordultunk, és a feljelentő levelet ők is megkapják hamarosan. Remélem olvassák ezeket a megjegyzéseket, és egy kicsit magukba szállnak, ezeket az ügynököket a vezetővel együtt remélem mihamarabb leépítik innen.Csalókra nincs szükség az országnak!!!!!

Látogató
2012, június 27 - 13:38

Ez úton hívom fel mindenkinek a figyelmét, a korábbi beírások igazát erősitve,
hogy a Bayerwind kft. égisze alatt szélhámosok járják az országot!

A mai napon acélajtó beépítésére tett ajánlatot az "üzletkötőjük", 30000Ft
előleg kérése mellett, valamint a beszerelési időpont telefonon történő
egyeztetésével!

Alig egy óra elteltével, közbe jött okok miatt próbáltam a megadott telefonszámokon időpontot egyeztetni, azonban a számok nem élők!

Minden károsultat arra kérek, tegyen feljelentést, hogy ne folytathassák tovább "áldásos" tevékenységüket!

Ildikó
2012, június 4 - 06:37

Üdv.
Sajnos az én szüleimet is átverte a cég,kifizették a teljes összeget,és csak a szilikonos szigetelőt rakták fel. Kérek minden "becsapott" ügyfelet,hogy jelentsük fel ŐKET,ne hagyjuk,hogy továbbra is tevékenykedhessenek!!!

Látogató Julianna
2012, február 3 - 22:45

Üdv.
Kérdésem az lenne, hogy minden lakóház értékesítéséhez szükséges a zöldkártya, pl. ha van egy ingatlanom amit értékesíteni szeretnék hrsz: 0-ás, földhivatali nyilvántartásba külterületként szerepel!Köszi

Rácz Péter
2012, február 4 - 00:55

Kedves Júlia!
Tudomásunk szerint, minden lakóingatlan értékesítéséhez szükséges az energetikai tanúsítvány...
Kérem, látogasson vissza honlapunkra, a témában, átfogó, teljes tájékoztatást adó cikk készül... Megjelenése rövidesen!

Látogató
2012, január 28 - 11:54

Üdvözlöm!
Szüleim halála után örökölt házat el szeretném adni, kb. 70 nm legalább 50 éves. Eladáskor meg kell e csináltatnom a tanusitványt, vagy a nélkül is eladhatom? Köszönöm

Rácz Péter
2012, január 28 - 12:31

Kedves Látogató! "Minden" ingatlan eladásánál szükség lesz energiatanusítványra ami nagyobb - tulajdoni lap szerint - 50 m2-nél, kortól függetlenül!

fábiánné
2012, január 25 - 15:26

üdvözlöm.
kérdésem az lenne hogy 1989-ben épült ingatlanra is kötelező eladáskor a zöldkártya kiváltása?köszönöm válaszát.
üdvözlettel.
fábiánné

Rácz Péter
2012, január 25 - 19:11

Kedves Fábiánné,
Nem az ingatlan kora az ami befolyásoló tényező, a kell / nem kell kérdésben, hanem a mérete!
Ma már, szinte minden ingatlan adásvételnél kell a zöldkártya, kivétel pl. a 50nm-nél kisebb lakások - évjárattól függetlenül!

Holja
2012, január 22 - 19:47

A Bayerwind Kft vagy Bayer Wind nem tudom mi a pontos nevük, de minket is felkerestek. Sajnos átvertek Legközelebb elküldjük az ilyen csalókat. Állítólag Miskolci cég de pestieknek vannak beállítva.

Látogató szv
2012, március 21 - 15:33

Kedves Holja!
Téged milyen módon csapott be a Bayerwind? Mert nekünk is van egy rendezetlen ügyünk velük még tavalyról. Mi már a feljelentést is megtettük ellenük több hatóságnál.
Sz.V.

Fazekas Beáta
2012, január 18 - 15:44

Mi most, vagyis 2012 januárjában szeretnénk eladni 28 négyzetméteres panellakásunkat, amin 2009 után csinálták meg a panelprogramot. Erre a lakásra is kell hőtérképet csináltatnunk? Sajnos az ingatlanközvetítő sem tudja egyértelműen, mert mindenki mást mond a lakás mérete miatt.

Rácz Péter
2012, január 18 - 16:54

Kedves Beáta,
Valóban nagyon sok tévhit, és furcsa információ lengi körbe eme újkeletű okiratot...
EGyértelműen, és bizonyosan állíthatom, hogy az Önök fent leírt lakására NEM KELL energetikai tanusítvány!

Részletek a jogszabályból:

A rendelet alkalmazási köre
a) energetikai tanúsítvány: igazoló okirat, amely az épületnek (önálló rendeltetési egységnek, lakásnak) a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza;

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya:
a) az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre ( a lakásokra kell!!!);
b) az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre;
c) a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre;

f) a mezőgazdasági rendeltetésű épületre;
g) azokra az épületekre, amelyek esetében a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m3, vagy a fűtési idényben több mint hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki;
h) a műhely rendeltetésű épületre;

Antal Erika
2012, január 5 - 13:45

Tisztelt cím !

2 éve vásárolt öreg parasztházunkat szeretnénk eladni napokon belül. Eladható- e, vagyis érvényes lesz- az adásvétel az energia tanúsítvány nélkül ??? Szekszárdiak vagyunk, ki foglalkozik Szekszárdon ezeknek a tanúsítványoknak az elkészítésével ??

Nagy Krisztina
2012, január 4 - 13:55

Kérnék szépen segítséget, hogy hol lehet annak utánajárni, hogy bérbeadáskor az alábbi esetben, kell-e zöldkártya: A férjem munkáltatója nem tart fenn külön irodahelyiségeket. A férjem hetente több napot utazik, a fennmaradt napokon itthon dolgozik "home-office", azaz otthoni irodai megoldásban. Ennek kompenzálásaként, én szerződéssel (hivatalosan, adó és járulékfizetéssel), bérbeadom a férjem munkáltatójának a saját tulajdonomban lévő lakás nappaliját (ahol a férjem munkahelyi asztalát, stb. rendeztük be). Ezen szerződés szerint, ez egy bérlet, de rezsit, stb. nem tartalmaz. Ilyenkor kötelező a nappalira vagy az egész lakásra egy zöldkártyát kérnem? .. vagy mi a teendő? Köszönöm szépen előre is, ha tudja valaki, hogy ezt honnan tudom meg.

Haladi András
2012, január 4 - 12:02

jnk szeretnem megtudni, hogy most eladásra kerulo panelhazban levo 48 nm-es ingatnra kell-e ingatlan zoldkártya

tisztelettel
Haladi András

Rácz Péter
2012, február 20 - 12:00

Kedves András,
Sajnos a válaszom az, hogy igen kell, minden lakásra kell!

varga albert
2011, december 20 - 12:28

érdeklödni szeretnék segitsenek legyenek szivesek ha jövöre elszeretném adni a szülei házat falun van 70négyzetméter vájog épitésü 50cm vastag falak eladási ára kb 600.000ft erre kell-e zöldkártya és mennyibe kerül vagy ha elajándékozom akkor kell-e rá ez a zöldkártya?segitségüket elöre is köszönöm maradok Tisztelettel Varga Albert

Rácz Péter
2012, február 20 - 12:01

Kedves Albert,
A rendelet szerint, minden lakóingatlanra kell a zöldkártya!
Kivételt képez:
Nem vált tanúsítványkötelessé 50 m2 hasznos alapterületet nem meghaladó épületekre (tehát 50 m2-nél kisebb házak esetén nem kell, de lakások esetén igen!), az üdülő, az ideiglenes létesítmény, a műemlék és a helyi védelem alatt álló épület sem.

Roxána
2011, november 4 - 16:28

Felkeresett a Bayer Wind KFT.,hogy januártól kötelező lesz a lakásomra a zöld kártya és 80.000 Ft-ért szigetelik a lakásban az összes nyílászárót, mert ők nyerték ezt a munkát országosan. Tud valaki a cégről valamit? Nem akarok átverő show-ra befizetni. A weboldal nem mond sokat.
köszi

Én
2012, január 18 - 19:47

Engem szépen átvertek.Sajnos legközelebb odafigyelek.

Látogató
2012, január 11 - 09:58

Szerintem már a weboldal is elárulja, hogy egy titkolózó, másokat kritizáló, semmit felmutatni nem tudó, gagyi cégről van szó !!!

Egy tisztességes cégnek a weboldala is az.

Picurka
2011, november 23 - 22:35

Szia Roxána! Minket ma keresték még, de nekem azt mondták, hogy a zöldkártya csak az eladáskor lesz szükséges. Egyébként az ajánlatuk itt is ugyanaz volt. Kissé szkeptikus vagyok. Én is szeretném tudni, hogy mennyire valós és időtálló ez az egész.

Molnár Zoltán
2011, november 18 - 23:02

Szia!

Nálam ma voltak. Annyiból állt a nagy felújítás, hogy beraktak egy szilikon tömítést. Amit az üzletkötő elmondott az egy nagy kamu. Sajnos csak a feleségem volt itthon... Hétfőn fel is hívom őket, utána meg ha nem jutok zöld ágra velük megteszem a megfelelő lépéseket ellenük. Véletlenül se hagyd magad rászedni!

Üdv.: Zoltán

Látogató - Ricza Szilvia
2011, november 25 - 11:39

Sziasztok!

A Bayerwind Kft. nálunk is járt ajánlattételre, mi meg is rendeltük az ablakok teljekörű felújítását, és a bejárati ajtó cseréjét. A felújításban - a nálunk járt férfi szerint - a szigetelés, a repedések tömítése, a kilincsek cseréje lenne benne, magasnyomású géppel dolgoznak, mondta. Elkérte - és mi kifizettük, mert a lakás huzatos, ami a gyereknek sem tesz jót - az előleget, a két munkálatra kétszer 20.000,-Ft-ot. Ahogy ígérte, felhívtak, hogy időpontot egyeztessünk. Az eredeti időpont 11.23-a volt. Nem jöttek. Másnap felhívott egy hadarva beszélő férfi, és jöttek délután.
Megcsinálták a szigetelést. Se kilincset nem cseréltek, sem tömíteni nem tömítettek, és magasnyomású gépnek sem volt nyoma. Viszont éjszaka ugyanúgy fáztam három takaró alatt, hosszúnadrágos-hosszúujjú pizsamában, mint eddig.
A férjem kiakadt, és kergeti őket. Akivel az időpontot egyeztettük, azt mondja, ő csak kereskedő.
Szerintem egy nagy csalás az egész.

Aki teheti, kerülje el.

Szilvia

Látogató
2012, január 26 - 22:07

Minket is átvertek. A Bayer wind Kft. nekünk nem jöttek ki,hiába hívtuk őket.Kénytelenek voltunk mással megcsináltatni a munkát.

Rácz Péter
2011, november 5 - 16:18

Kedves Roxána!
Kérdése sokrétű, ezért részenként válaszolnék rá...
1., a januártól érvénybe lépő zöldkártya kötelezvény, az ingatlanok adás-vétele kapcsán lesz kötelező, amely egy energetikai tanúsítvány, hogy milyen hőszigetelésű az adott lakás.
Amennyiben ön épp nem eladni készül, tulajdon képpen, miért is lenne kötelező?!?
2., valóban el tudja képzelni, hogy egyetlen cég végezné országosan a lakások szigetelését? Aligha...
3., a 80e Ft-os szigetelési ár önmagában vajmi kevés információ, merthogy nem tudni mit tartalmaz?!?! Egy átlagos gumi szigetelés az ablakokra 600-800 Ft/fm árú (én ennyiért csináltattam).

Összegezve, mielőtt dönt, javaslatunk, hogy mégegyszer kérdezzen rá a szolgáltatás tartalmára, ill. kérjen más cégtől is ajánlatot, hogy legyen összehasonlítási alapja...

Vevőt, Bérlőt
keres?

Küldje el eladó, kiadó
ingatlana alapadatait,
szakértő munkatársunk
felkeresi Önt!
Keressen
Eladó, kiadó...

Keressen eladó, kiadó
lakásokat, házakat, villákat,
építési telkeket kínálatunkban
részletes feltételei szerint
Hasznos
tanácsok!

Hasznos ötletek,
nélkülözhetetlen tanácsok
Vevőknek, Bérlőknek, Eladó
tulajdonosoknak, berbeadóknak
Kapcsolat
Kérje értékesítő szakember segítségét, hívja munkatársainkat!
Tel: (361) 200-9960
Mobil: 0620-935 9999

skypeSkype
További információk
Ajánlatot küldünk
e-mailen
Kérjen személyre szabott, privát ajánlatot, értesüljön elsőként a piacra kerülő eladó ingatlanok, kiadó ingatlanokról... További információk
Letölthető ingatlanos szaktanácsok pdf
Nélkülözhetetlen tudnivalók, szaktanácsok ingatlan bérbeadásnál, bérlésnél, eladásnál, vagy vásárlásnál... További információk

Legfrissebb ingatlan ajánlataink

Eladó lakás II. Rézmál
72 nm, 3+1 félszobás
59 900 000 Ft
Kiadó lakás XII. Virányos
94 nm, 3 szobás
513 800 Ft
Kiadó üzlethelyiség XIII. Újlipótváros
98 nm, 2 szobás
450 000 Ft
Eladó irodaház VI. Belváros
1305 nm, 20 szobás
1357 900 000 Ft
Eladó családi ház XII. Farkasvölgy
420 nm, 6 szobás
435 000 000 Ft