Szigorodtak a hitel lehetőségek...

2013.06.28.
Ez egy archivált cikk! A szövegben elavult információk fordulhatnak elő!

Az új szabályok leginkább azt hivatottak megakadályozni, hogy a pénzintézetek a jövőben visszatérjenek a válság előtti, engedékenyebb hitelezési gyakorlathoz.

Szollár Domokos vasárnap az MTI-nek elmondta: "a rendelet szerint a jelzáloghitel aránya forinthitel esetében a fedezetként felajánlott ingatlan értékének legfeljebb 75 százaléka, euróhitel esetében 60%, más devizahitel esetében maximum 45 %-a lehet.

 

A lakás- és a gépjárműlízing esetében a finanszírozás aránya a forintalapú termékeknél 80%, az eurónál 65%, míg más devizáknál legfeljebb 50% százalék lehet.

 

A szóvivő egy 20 milliós ház vásárlását említette példaként, amelynél legfeljebb 15 millió hitel vehető fel forintban, euróban maximálisan 12 millió forint, és 9 millió forintnak megfelelő összeg svájci frank alapú hitelezés esetén.

 

Kiemelte, hogy az új rendelet nem jelent kifejezett szigorítást, tekintettel, hogy a bankok az elmúlt időkben már lényegesen szigorúbb feltételekkel adnak hitelt, amely hosszabb távon ugyanakkor kiegyensúlyozottabbá teheti a gazdasági növekedést.

 

Persze a kiskapu, mint a legtöbb helyen most is ott van!

 

...ugyanis ez nem feltétlen jelenti azt, hogy ezentúl ne lehetne alacsonyabb önrésszel vagy akár kizárólag hitelből ingatlant vásárolni.

Egynagyobb értékű, vagy egynél több ingatlan fedezet felajánlása esetén lehet megoldás!

 

Viszont már nem sokáig...

 

A tervek szerint 2010 június 11-től ezzel sem lehet élni, mivel akkortól már csak egy hitelezhetőségi limit, hitelképességi vizsgálat után, ill. annak eredménye alapján nyújthatnak hitelt a bankok az ügyfeleknek.
A rendeletben rögzített feltételek betartását a törvényi úton megerősített PSZÁF folyamatosan ellenőrizni fogja.

 

Az előtörlesztési díjaknál is meghúzták a felső határt, ugyanis ha valaki idő előtt szeretné visszafizetni hitelét, akkor a jelzáloghiteleknél 2%, a jelzáloglevéllel finanszírozott hiteleknél maximum 2,5 %-os költséget számíthatnak fel a bankok.

 

FIGYELEM!

Az új előírások csak a 2010. március 1-je után felvett kölcsönökre vonatkoznak, tehát túl sokakat egyelőre ez nem érint, ugyanis a már meglévő hitelek esetében maradnak a jelenlegi, gyakran magasabb díjak.

 

Vissza a Hírek oldalra 

Az oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ...
Megértettem