Plusz 30 Forint, maradhat?

2020. április 19.

Pár nappal ezelőtti írásomban tettem egy - utólag könnyelműnek tűnő - ígéretet, hogy megvizsgáljuk, hogyan hat az euró/forint mozgása az ingatlanpiaci kínálatra általában. Kell-e ezzel egyáltalán számolnunk, hiszen alapvetően Magyarországon, magyar ingatlanokról van szó, itthon élő, itthon dolgozó emberekkel.

Mi szükség van rá, hogy folyton eurózzuk, dollározzunk egyáltalán? Mivel a mozgások általában ugyanazok most csak az Eurót emelném ki.  

Lelövöm a poént! Nincs egyértelmű és egységes válasz :-) ez kiderült akkor amikor elkezdtem "anyagot gyűjteni" a témához és kikértem néhány partnerünk, hozzáértő barátunk véleményét, így azt gondolom azzal tudom Önt a legjobban informálni, ha a felmerült gondolatokat és kérdéseket sorba rendezem. 

Kérem válogasson belőle saját helyzete és igénye szerint. 

Az ármegállapítások során nagyjából már 15 éve kérdés, hogy:

  • Euróban vagy Forintban állapítsuk-e meg az árat?
  • Melyiket vegyük fixnek a kínálati árban?
  • Egyáltalán segíti-e ez az értékesítést?
  • Miben számol az érdeklődő? Neki ez segít a döntésben?
  • Állítgatnom kell ezután az árfolyam alapján?

A válaszok ingatlan kategóriánként és területileg is változóan érvényesek de van néhány konkrét arány amelyek segíthetnek akár Önnek is a tervezésben...vagy mi, ha megkeres >>>

Hosszú távra KIADÓ INGATLANOK:

Pest belsőbb kerületeiben és kifejezetten a belvárosban 100 %-ban Euróban kínálják és 95%-ban Euróban is veszik - vették bérbe eddig 600 EUR / 180 ezer Ft feletti ingatlanokat,  600 EUR alatt szinte 100%-ban Forintban fizetik a bérleti díjat.

Budán az I.,II.,XII. kerületekben valamint a III. és XI.kerület néhány részén 80%-ban kifejezetten Euróban hirdetnek és ebből 90%-ban Euróban is adják ki az ingatlant az 1000 EUR feletti kategóriában.

1000 EUR alatt is 70% az Eurós hirdetés azonban itt a kiadás már inkább Forintban történik.

ELADÓ INGATLANOK 

esetén kifejezetten csak a nagy értékű vagy luxus ingatlanoknál jellemző a külön eladói kérés az irányár Euróban történő megadására különböző indíttatásból és itt jön az érdekes rész.

Idén a sokat emlegetett helyzet következményeként az Euró pár hét alatt nagyjából 25 Forinttal emelkedett meg, ez százalékosan nem nagy eltérés - mondotta nekem István barátom és sokéves ügyfelem (nevet, címet nálam lehet kérni :-) ), hogy az ingatlanpiacon ez nem mérvadó mozgás. ugyanakkor tegyük fel a demagógnak ható kérdést ingatlan irányból : 

> Megér-e mondjuk egy 1000 Eurós / 330 ezer Ft-os lakás (ami alkuval bérbe adható 300-310 ezer Ft-ért) mostani Euró mellett 355 ezer Ft-ot? Másképpen, kiadható-e ennyivel magasabb áron? 

> Adott egy 1 millió Eurós luxus lakás ami pár hete 335 Millió Ft volt. Többet ér-e az ingatlan magában attól, hogy az Euró feljebb ment? Szebb lett a kilátás? Több a garázs vagy jobb a tégla ettől?

A meglévő épületek esetében maga az ajánlat semmit sem változott mégis többet kérünk érte? És úgy gondoljuk, hogy ez sikeres taktika?

Természetesen ez a meglévő, már használatban lévő ingatlanok esetén a legérdekesebb kérdés hiszen vannak szegmensek ahol az árfolyam például alapanyag árban azonnali hatással jár mint egy beruházás. És persze létezik egy olyan - főleg tulajdonosi gondolat, hogy értékállóbb az Euró vagy úgyis Euróban fizetek tovább stb. azonban maga az ingatlan nem lesz értékállóbb és nem is emelkedik az értéke csupán az egy árfolyamtól, így ezzel óvatosan és körültekintően kell bánni. Ettől még kérhetem az árat Euróban viszont itthon vagyunk és az ingatlanunk címe is magyar.

Bérbe tudom-e adni vagy el tudom-e adni az ingatlant egyáltalán?

Csak egy egyszerű számítás, ha egy akármilyen lakást két hónapig nem tud a tulajdonos kiadni az ez idő alatt elvesztett bevétel a teljes éves bevétel 20%-a! Ha az első pillanatban ennyivel olcsóbban adná azonnal kiadná és akkor is nullán kijönne. 

Ha még ehhez hozzá veszem az Euró - inkább felfelé mozgását, ez nem a sikeres üzlethez vezet!

Ez a kérdés egyébként nem csak a mostani helyzetben merül fel, hanem normális körülmények között is ezért szükséges egyeztetni róla ingatlanos szakember segítségével. Velünk.

> Tehát ha eladóként vagy bérbeadóként tudni szeretné, hogy az Ön ingatlanát hogyan érdemes a fentiek alapján ajánlani keressen minket. Mindenképpen érdemes figyelnie arra, hogy az Ön potenciális érdeklődői köre melyik körbe tartozik és rá szabni az ajánlatot.

> Ha például mindenképpen Eurót szeretne kapni de a kínálati árat is szinten szeretné tartani akkor bizony igazítani kell az árfolyamot, ha nem is minden nap de rendszeresen. Sok hirdető oldal, köztük a miénk is átszámolja és úgy jeleníti meg a hirdetési árat tehát Ön ügyfelet így nem veszít! De rossz árazással igen!

  • Ebben az időszakban minden ingatlanpiaci hír nagyon aktuális és jól előre lehet gondolkodni. Szeretnénk majd az ingatlan piachoz kötődő általánosabb gondolatainkat is megosztani Önökkel egy későbbi levelünkben.

Ha hasznosnak találta a cikkemet kérem ossza meg ismerősivel is, hogy nekik is tudjunk segíteni valamint látogasson el Facebook oldalunkra.

Az oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ...
Megértettem