Kérjük, látogassa meg weboldalunkat!!! Kérjük, látogassa meg weboldalunkat!!! Kérjük, látogassa meg weboldalunkat!!!
céginfó | Írjon nekünk! |
eladó lakások | kiadó lakások | II/a ép-i telkek | hirlevelek


Kedves Ügyfelünk!

ADÓZÁS 2008-ban az ingatlanok után ...


Engedje meg, hogy legyünk picit "Ünneprontók" ezekben a szép napokban... de csak annyira, hogy felhívjuk a jókívánságok előtt az Ön figyelmét is arra a hátunk közepére kívánt dologra, hogy az ingatlanadózás miképp alakul 2008-ban...

Lehet, hogy pillanatnyilag nem is érinti Önt ez, azonban az biztos, hogy a következő hetekben eléggé harsog majd a közvélemény a számos új dolog mellett az Ingatlanadózáról, ill. kevés olyan helyzet, vagy szituáció lesz, amikoris ne jöhetne szóba a téma ismerősök, barátok, üzleti vagy ügyfelek körében ... ahol nem árthat ha Ön is "képben van" ...

Kiválló kollégánk,, Matulay Árpád, begyűjtött a témával kapcsolatban 23 kg-nyi újságot, folyóiratot, közlönyt, egyéb kiadványt, és "átrágva" magát a meglehetősen "száraz" anyagon némi kis forraltbor kiséretében, készített, egy azt gondolom mindannyiunk számára hasznos kivonatot, amelyet ezennel és azonnal megosztok Önnel!

További kérdések esetén ne habozzon! Munkatársunk felkészült, és állja az e-mailes kérdések hadát!

...................................................................................................................
 
Ne ijedjen meg! ...majd mi elmodjuk...


Kedves Ügyfelem!

Először is úgy kezdeném, hogy elmesélem, amikor elhatároztam, hogy tájékoztatom Önt, mit várhatunk ingatlanadózás ügyében 2008-ban! Elsőként, felhívtam az illetékes Hivatalt!

Úgy emlékszem a negyedik "azonnal kapcsolom a kollégámat" mondat után fogyott el a türelmem, amikor is bevetettem magam az újságok kiadványok közé, néhány napi hideg élelemmel ... Nem volt hiába! ... egy kicsit már értem hogy is lesz az ingatlanadó 2008-ban!

...akkor nézzük tényszerűen!

Vastagabbnál vastagabb kiadványokban olvashatunk bonyolultan megfogalmazott híreket arról, hogyan is változnak az Ön ingatlanjaival kapcsolatos adózási szabályok a 2008-as évben...

Úgy döntöttünk talán az Ön számára is hasznos, ha közérthető formában összeszedem azon információkat, melyek segítségére lehetnek ingatlanjaival kapcsolatos jövőbeni döntései - eladás, kiadás, hasznosítás - meghozatalában.

Ingatlant eladni / kiadni kívánók figyelem!

Az alábbiakban pontokba szedve mutatom be Önnek a 2008-as adótörvény legfontosabb, ingatlanokra vonatkozó információit!

1./ 2008. január 1-jével megszűnik az úgynevezett "lakásszerzési kedvezmény", amely szerint a befizetett adóból visszajárt vagy nem kellett megfizetni sem az ingatlan eladásából származó jövedelem azon része utáni adót, amely összeget az eladó az eladást megelőző 12 hónapon vagy az azt követő 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított.
A 2008. január 1-jét megelőzően eladott ingatlan átruházásából származó jövedelem esetében azonban az eladó még a régi szabályok szerint érvényesítheti a "lakásszerzési kedvezményt".

2007. december 31-ig az ingatlan eladásából származó jövedelem után 15 éven túli eladás esetén nem kellett adót fizetni.

Fontos változás, hogy 2008. január 1-jétől lakóház vagy lakás eladása esetén 15 év helyett már csak 5 évet "kell" várni ahhoz, hogy ne kelljen adót fizetni, ugyanis a lakóház vagy lakás megszerzésének évét követő ötödik évben már megszűnik az adófizetési kötelezettség!
Ha tehát a tulajdonos a lakóház vagy lakás megszerzésének évét követő ötödik év első napja előtt értékesíti az ingatlanát, úgy mindenképpen fizetnie kell adót, függetlenül attól, hogy vásárolt-e másik lakást. Az adó mértéke az eltelt idő arányában csökken a következőképpen:

A lakáseladásból származó jövedelem adóköteles...

  • teljes mértékben - a szerzés, vagy az azt követő évben,
  • 90%-ban a 2. évben,
  • 60%-ban a 3. évben,
  • 30% ban a 4. évben
  • .A szerzést követő 5. évben a jövedelem adómentessé válik!

Fontos megjegyezni, hogy az egyéb, nem lakóingatlanok értékesítése vonatkozásában megmaradt a "régi” szabály, vagyis a 15 éves adóköteles időszak, azonban az adó mértéke, ugyancsak a régi szabályok szerint, az eltelt idő arányában csökken, az ötödik év után évente 10 %-al.

FIGYELEM!
Ugyancsak fontos tudni, hogy a régi szabályok szerinti lakásszerzési kedvezménnyel vásárolt lakás eladása esetén az eladásból származó jövedelemhez még hozzá kell számítani a lakásszerzési kedvezményként érvényesített összeget, ha a lakás eladása a lakásszerzési kedvezmény érvényesítésének évét követő negyedik naptári év utolsó napját megelőzően történik!
Tehát ebben az esetben összeadódik a korábbi és a későbbi lakáseladásból származó jövedelem, és ezen összeg után kell adót fizetni!!

2./ Bérbeadás esetén magánszemélyként az APEH-nál kiváltott adószám alapján 25% SZJA megfizetése kötelező, és nem változott az sem, hogy amennyiben a tulajdonosnak máshol egészségügyi-járulék befizetése nincs, úgy a bérleti díj terhét növeli még a 14%-os EHO (egészségügyi hozzájárulás) is.

Magánszemélyként is választhat egy tulajdonos Áfás bérbadási státuszt, így ő a bérleti díj után áfát kell fizessen, viszont a bérbeadással kapcsolatos beszerzések után visszaigényelheti az áfát.

Figyelem! Az ilyen megválasztott adóalanyi státuszt 5 évig nem módosíthatja!

3./ Magánszemélyként, továbbra sem tartozik Áfa körbe egy ingatlan értékesítése (telek ingatlan esetén sem), kivétel ha a tulajdonos azt választja.
Áfa köteles az a magánszemély, aki 2 éven belül egymás után, sorozatban 4 db ingatlant vagy építési telket értékesít majd 3 éven belül újabb ingatlant vagy telket ad el.

4./ Értékalapú építményadó is lesz jövőre, melyet az Önkormányzatok saját belátásuk szerint vethetnek ki, magánszemélyekre választható, vállalkozásokra kötelező érvényűen. Ennek, a 2009-ig, nem ingatlanadónak a mértéke,

  • lakóingatlan esetén max 0,5%,
  • nem lakóingatlannál max 1,5

..............................................................................................................

Azt gondolom, így karácsony előtt, további részletekkel nem fárasztanám Önt, a legfontosabbakat már itt megfogalmaztam.
Hiszem és remélem, hogy tudtam segíteni abban, hogy ingatlanával kapcsolatban, aktualitás esetén, a lehető legjobb döntést hozza. Ha kételyei lennének, valószínűleg én nem fogalmaztam tökéletesen, viszont akkor kérem, hogy ide kattintva mindenképpen ossza meg velem, készséggel adok speciálisan az Ön helyzetére választ!

Kedves Ügyfelem!

Végezetül, de nem utolsó sorban, szeretnék valamennyi, "lagunás" kollégámmal együtt, Önnek, minden jelenlegi és leendő ügyfelünknek, partne- hrünknek, és szeretteinek békés, nagyon boldog Karácsonyt kívánni, valamint kellemes időtöltést az ünnepekre.

Látogassanak el web- oldalunkra, tájékozódjanak szolgáltatásainkról, ingatlan értékesítéssel, bérbeadással, kapcsolatosan!

Továbbra is állunk szíves rendelkezésére 2008-ban is, Ingatlanügyi szolgáltatásokkal, tanácsadással ...

Amennyiben további kérdései lennének az ingatlanadó, adózás, illetékek tekintetében kérem írja meg részemre, készséggel válaszolok ... Kattintson ide ha kérdése van!

Szívélyes üdvözlettel

Matulay Árpád
ingatlan értékesítési, bérbeadási tanácsadó
tel.: 200-9960, 0620-555 2290
Véleménye fontos nekem! Kérem mondja el!

..............................................................................................................
 
[ 3331 ]
16,9 millió Ft
3331 - Ráth György u-ban....

XII. Kissváb-hegyen, Ráth György utcai villaépületben, magasföldszinti, 44nm-es, 1 szoba+hallos, gázfűtéses, jó állapotú lakás saját tárolóval, fantáziadús ékszerdoboz eladó.
Érdeklődjön munkatársunknál:
0620-555 2290,
mail, További infok >>

 
[ 3271 ]
65 millió Ft
3271 - Haris köz ....

V. Belvárosban EXKLUZÍV, újszerű, emeleti, 92nm-es, Nappali + 2 szobás polgári lakás liftes ház tetején. A lakás igényesen kivitelezett gipszstukkókkal, kandallóval, generálisan felújítva, riasztóval, elektromos redőnyökkel, jacuzzival és infraszaunával. Két erkélyéről szép kilátás nyílik a Váci utcára és Haris közre. Érdeklődjön:
0620-555 2290,
mail, További infok >>

 
[ 3307 ]
126 millió Ft.
3307 - II. Rózsadombon...

II. Rózsadombon újszerű, 6 lakásos társasház emeletén, 176nm-es, N+3 hálószobás, két teraszos, panorámás PENTHOUSE lakás. A lakás belső kétszintes(nettó 98 és 56nm), klímás, riasztós, master-bedroomos, amerikai konyhás, fűtött kocsilejáróval, zárható tárolóval rendelkezik. Teremgarázsban 3 hely, 3 Millió Ft parkolónként.
Érdeklődjön munkatársunknál:
0620-555 2290,
mail, További infok >>

 

...................................................................................................................

Ön a Laguna Ingatlanközpont "Ingatlanadózás 2008-ban" hírlevelét olvassa, mégpedig azért, mertfeltételezzük, hogy érdekes lehet az Ön részére néhány olyan információ, ötlet, amely egy pillanatnyi, vagy jövőbeni ingatlanvásárlással, bérbeadással kapcsolatos lehet!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kattintson ide!

..............................................................................................

Ha Ön nem kapja a Laguna Ingatlanközpont,
"hasznos tanácsok" hírlevelét,
ide kattintva tud feliratkozni:
www.lagunaingatlan.hu/hirlevel_feliratkozas

..............................................................................................
© 2006 - LAGUNA Ingatlanközpont.
1026 Bp. Pasaréti út 53. - tel.: (061) 200-9960, e-mail: hirlevel@lagunaingatlan.hu

Ha Önnek tetszett a cikkünk, kérjük,
küldje tovább kollégáinak, ügyfeleinek, barátainak
Ha nem tetszett, nekünk minenképpen szóljon ... >>> e-mail!

menü
   
INGATLAN GYORSKERESŐ
Eladó Kiadó
- m2
- Ft
.............................................
 
.............................................
3331
[ 3331 ]
 
XII. Kissváb-hegyen, Ráth György utcában, villaépületben, mfsz-i, 44nm-es, 1 szoba+hallos, gázfűtéses, jó állapotú lakás, tárolóval eladó.
További infok >>
16,9 millió Ft
 
.............................................
3086
[ 3086 ]
 
XIII. Újlipótvárosban, Tátra u-ban, emeleti, utcai, 76nm-es, 2 szoba, hallos, felújított, konyha-ebédlős, világos, erkélyes lakás, liftes házban eladó.
További infok >>
26,8 millió Ft
 
.............................................
3371
[ 3371 ]
 
V.Lipótvárosban, Markó utcánál, liftes polgári ház emeletén, 96nm-es, 4 szobás, felújított, kombicirkós lakás eladó.
További infok >>
38 millió Ft
 
.............................................
2855
[ 2855 ]
 
II.Pasarét kedvelt, csendes utcájában, 2001-ben épült, újszerű, emeleti, 112nm-es, panorámás lakás, garázzsal, tárolóval eladó.
További infok >>
65 millió Ft
 
.............................................
3347
[ 3347 ]
 
II. Kuruclesen reprezentatív, 1940-ben épült, 250 nm-es, sok lehetőséget rejtő Bauhaus családi villaeladó...
További infok >>
198 millió Ft
 
.............................................
3315
[ 3315 ]
 
II.Vérhalom csendes utcájában, 280 nm-es, 3 szintes, 10 szobás, ikerház-fél, teraszokkal, szép panorámával eladó.
További infok >>
130 millió Ft
  .............................................
   
 
.............................................
 
   
     
 
 
     
 
 
 
.............................................
 
 
 
 
.............................................
3363 Máriaremetén
[ 3363 ]
 
II. Vérhalom csendes utcájában, felújított, kertes társasházban, 43nm-es, igényesen felújított, 2 szobás, hangulatos kislakás, tárolóval eladó.
További infok >>
20,8 millió Ft
 
.............................................
 
 
.............................................
 
12163