Laguna Ingatlanközpont
ELADÓ, KIADÓ lakások, családi házak, villák, telkek

Mikor kell adózni, és mikor illetéket fizetni?

Laguna ingatlan | 2009, október 3 - 16:26

Mikor kell ADÓT - és mikor ILLETÉKET fizetni?

 

Sokaknak állandó dilemmát okoz, hogy egy ingatlan adás-vétel kapcsán, mikor kell adót fizetni, és mikor keletkezik illetékfizetési kötelezettség...


Adózás vs. Illeték

avagy mikor kell adót fizetni, és mikor illetéket?!

 

Számos ügyfelünknek okoz dilemmát ez a kérdés, hogy ingatlanvásárlásnál mikor kell adót fizetni, és mikor az illetéket?!?!

 

Adót, mint minden más esetben is, akkor kell fizetnünk, amikor valamilyen vagyon tárgyunk értékesítéséből - és ez ingatlanok esetében különösen így van - bevételünk keletkezik - 

... nemes egyszerűséggel pénzt kapunk az eladásból!

 

Mint "szinte" minden jövedelem után, az ingatlan eladás után is kell az adót fizetni!

 

Egyik kérdés szüli a másikat!

 

...a kérdés most viszont az, hogy mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítés után?!?!

 

Ingatlanértékesítés utáni adófizetés mértékének megállapításához, a mai adózási szabályok szerint, figyelembe kell venni számos körülményt!

 

Az egyik legfontosabb, hogy az éppen eladott ingatlant mikor vettük, azaz mennyi ideig volt birtokunkban!?

 

 

Sokan emlékeznek arra, hogy ha régebben vásárolta a lakást mint 15 év, akkor már adómentes az ingatlaneladásból származó jövedelem (bevétel).

Nos, aki így emlékszik, azoknak "jó hírünk" van!

 

2008 január 01-től, új ingatlanadózási szabály lépett életbe, mely szerint az adómentesség időhatára 15 évről 5 évre csökkent lakóingatlanok esetében!


Tehát amennyiben Önnek olyan ingatlaneladása történt, amelynek szerzése előbb volt, mint 2005 (feltéve ha most 2010-t írunk) akkor az értékesítésből befolyó összeg, Önnek teljesen adómentes!

 

Akinek az ingatlanszerzése 2005 után történt (szintén 2010-ből nézve) nekik az adózás, a szerzés, ill. birtoklás ideje szerint sávosan változik!

 

"Ingatlanadózás 2008 - tól" cikkeink részletesen tárgyalják, ezek pontos részleteit!

 

 Adózás 2008-ban az ingatlan eladás után

 

 Adózás az ingatlanvásárlás, eladás, bérbeadás után (2008)

 

 

Ha kérdése van, he habozzon!
Munkatársaink készséggel válaszolnak! Kattintson ide!

 

 

 

 

Az ingatlanadó vs. illeték kérdés második része következik!

 

 

Illeték fizetése ingatlanvásárlás után

 

Már a címben sejtetem, hogy ingatlanértékesítéssel kapcsolatban illetékfizetési kötelezettsége a Vevő-nek keletkezik!

 

Teljes nevén - "vagyonszerzési illeték"et, tehát amikor ingatlant vásárolunk, akkor veti ki az Illetékhivatal - optimális esetben azt az árat figyelembe véve, amelyért vásároltuk az ingatlant.

 

Természetesen ez esetben sem bújunk ki a mostanra már mindenki fejében megfogalmazódott kérdés megválaszolása elől, hogy

 

MENNYI ILLETÉKET KELL FIZETNI
INGATLANVÁSÁRLÁS UTÁN?!?!

 

 

Az ingatlanvásárlás illetékkiszámításának alapja a vásárolt ingatlan ára!

 

Lakóingatlanok és egyéb nem lakás célú ingatanok pl.: garázs, üdülő esetében is, az illeték mértéke 2013 eleje óta egy kulcsossá alakult. 

A illeték mértéke a vételár 4%-a.

 

 

Már többeknek gondolom kérdőjelek villognak a szeme előtt, hogy "...akkor most hogy is van ez??

 

"Én úgy tudtam,

hogy beszámíthatom az eladott lakásom értékét is?!?!"

 

Igen, ez valóban így van ... beszámítható!

 

A másik legfontosabb figyelembe veendő az illeték kiszámításánál, hogy volt e, vagy lesz e Önnek ingatlaneladása az elmúlt, vagy a következő 365 napon belül!?!

 

Ugyanis, amennyiben a lakóingatlanvásárlást követő, ill. megelőző 1, azaz egy éven belül Önnek volt/lesz lakóingatlan eladása (tehát nem telek, üdülő, garázs, iroda, stb ... hanem lakóingatlan!!!) akkor ennek eladási összegét be tudja számítani a vásárlás összegébe!

 

Figyelem!

Az illeték nem adó, de adók módjára fizetendő összeg! Az illetékmegállapításnál az eladott, vagy az egy éven belül eladásra került ingatlan értékének, és a vásárolt ingatlan értékének a (pozitív) különbözetét kell alapul venni. 

 

Tehát ha Ön vásárol egy ingatlant 15 millió Ft-ért, és elad, vagy eladott 365 napon belül egy másikat 10 millió Ft-ért akkor 5 millió forint lesz az illeték megállapítás alapja. 

 

Szintén 2013 eleje óta van érvényben az az illetéktörvény, hogy amennyiben vásárol egy ingatlant és elad, vagy eladott 365 napon belül egy a vásároltnál drágább ingatlant, akkor nem kell illetéket fizetnie. 

 

Így Jól járnak az illetéktörvény módosításával, akik olcsóbb lakást vásárolnak, mint amennyiért eladtak... negatív forgalmi érték különbözet esetén a vásárló mentesül az illeték megfizetése alól. Ez a változás azoknak jelent könnyítést, akik valamilyen nehézségeik, életkörülményei változása miatt olcsóbb lakásba kell költözniük 

 

Akkor már csak 2 apró tényt szeretnék megemlíteni, mielőtt mégiscsak az ingatlanszótárunk, illeték rovatához irányítom Önt!

 

Ingatlanszerzéssel kapcsolatban létezik más illetékfizetési kötelezettség is, például ha örökli az ingatlant, ajándékba kapja, vagy ha beépítetlen, és 4 éven belül beépíti, vagy ha "Ön cég, és pl ingatlanforgalmazói jogosultsága van".

 

A másik tény, hogy ne hagyja figyelmen kívül azt, hogy ha ingatlant vesz, és az eladott ingatlan értéke nagyobb mint a vásárolt ingatlan, akkor az különbözet után adófizetési kötelezettsége keletkezik - független attól, hogy esetleg fel akarja újítani a szerzett ingatlant - !

 

 

 

 

 

 

 

Cikkünket eddig 170168látogató olvasta el

 

Vissza a Hírek oldalra 

 

.  

Tetszett a cikk? Ajánlja ismerősének! Küldje tovább emailben!
Hozzászólások (283 Komment)
Ossza meg ezt a cikket FaceBook
Liza
2015, április 20 - 23:17

Üdv egy olyan kérdésem lenne ajándékozással A szüleimtől kaptam egy ingatlant amibe 32éve ők voltak a tulajdonosok. 1éve történt hogy ajándékozással nekem adták az ingatlanukat kérdésem az lenne ha én most vissza ajándékozom a szüleimnek az ingatlant és ők azt értékesiteni fogják pl pár hònap múlva kell szja -adôt fizetni? Köszönöm válaszát liza

Látogató
2015, április 19 - 19:11

T.Lagunaközpont válaszadó!
Az a kérdésem, hogy ha a gyerekemmel 3/4 rész az Ő tulajdona, 1/4 rész az enyém és az Ő 1/4 részén haszonélvezetem van és eladjuk a házat és a gyerekem
vesz magának lakást kinek és mennyi illetéket kell fizetnie?
Ha a vételár 27 millió Ft és az általa vásárolandó lakás 10 millió Ft, kell-e Neki vagy nekem illetéket fizetnem?
Üdvözlettel Ágnes

Látogató
2015, április 19 - 19:11

T.Lagunaközpont válaszadó!
Az a kérdésem, hogy ha a gyerekemmel 3/4 rész az Ő tulajdona, 1/4 rész az enyém és az Ő 1/4 részén haszonélvezetem van és eladjuk a házat és a gyerekem
vesz magának lakást kinek és mennyi illetéket kell fizetnie?
Ha a vételár 27 millió Ft és az általa vásárolandó lakás 10 millió Ft, kell-e Neki vagy nekem illetéket fizetnem?
Üdvözlettel Ágnes

Látogató
2015, április 19 - 19:11

T.Lagunaközpont válaszadó!
Az a kérdésem, hogy ha a gyerekemmel 3/4 rész az Ő tulajdona, 1/4 rész az enyém és az Ő 1/4 részén haszonélvezetem van és eladjuk a házat és a gyerekem
vesz magának lakást kinek és mennyi illetéket kell fizetnie?
Ha a vételár 27 millió Ft és az általa vásárolandó lakás 10 millió Ft, kell-e Neki vagy nekem illetéket fizetnem?
Üdvözlettel Ágnes

LKjss lajosneátogató
2015, április 18 - 19:31

Kedves MONIKA lanyomeknak van 10 milliot ero hazuk vallas eseten ha ferjenek ajandek cimen adja ahazat es o vesz5 millioert maganak ki es mennyit fog fizetni valaszat koszonom

Horváth LászlónéLátogató
2015, április 9 - 12:38

Szeretném megkérdezni ha eladok egy családiházat 18mill.ft-ért és veszek egyet 13mill.-ft.-ért mit és mennyitkell fizetnem?

agiii
2015, március 25 - 09:32

Kedves Mónika.
Szeretném megkérdezni, hogy ha a szüleimmel úgy cserélünk ingatlant, hogy a mi( a férjem és én) 3 és 2 szobás lakásainkat odaadjuk az ők kertes házáért cserébe ami értékben kb. azonos milyen és mennyi illetéket kell fizetnünk? Köszönöm a válaszát.

lakatos szilamér
2015, március 21 - 20:19

szeretném megkérdezni eladhatom e lakásom felét gyermekemnek

Neeta
2015, március 19 - 00:47

Kedves Mónika!
A kérdésem a következő lenne. Párommal 2009-ben vásároltunk meg egy telket rajta egy kis házzal, ami nem volt lakóingatlannak minősítve. Majd építkeztünk (hitelből) és 2012-ben kaptuk meg a lakhatási engedélyt az új házunkra. Sajnos úgy adódott, hogy tavaly 2014-ben el kellett adnunk az ingatlant. A kérdésem adózással kapcsolatban lenne. Tehát ha eladom 5 éven belül adóznom kell utána ami évente sávosan változik. Melyik időpontot kell néznem? A telek vásárlását vagy a lakhatási engedélyét? ÉS az adóból le tudom vonni a megvásárolt telek vételárát, a ház építésével kapcsolatos költségeket ha van róla számla, ügyvédi költséget? (illeték nem volt, ill. a hitelt nem lehet). Ha a pénzből veszek másik ingatlant az már nem vehető figyelembe az adó mértékének csökkentésében ha jól tudom. Köszönöm előre is válaszát.

Horváth Márta
2015, március 17 - 13:22

Kedves Mónika!
Lányomék szeretnének megvásárolni egy ingatlant,ami nyaralónak van bejegyezve.De ha leszigetelik akkor lakóingatlanná lehet minősíteni.Első lakásvásárlók.kaphatnak e illetékkedvezményt,ha vállalják,hogy lakóingatlanná minősítik.a nyaraló komfortos.

Nagy Zsuzsa
2015, március 11 - 12:11

A férjem örökölt az édesapja halála után egy lakást, amelyet a fiunknak ajándékozott. Terheli-e a csemetét vagy az apját valamilyen fizetési kötelezettség ennek az ajándékozásnak a kapcsán. Úgy tudom egyenesági rokonnak történő ajándékozásnál nincs illeték. Adót kell fizetni akkor, ha a lakás nem kerül értékesítésre?

Tamás Mónika
2015, március 16 - 12:31

Tisztelt Nagy Zsuzsa!

Valóban jól tudja, egyenesági rokonok esetén az öröklésnél és az ajándékozásnál nem keletkezik vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettség. Ha nem értékesítik a lakást, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettségük.

Zsolt
2015, március 8 - 08:09

Előzőhöz.Tehát keletkezik az eladásból 4,9Millió plusszom,amit ugyanúgy az új lakás építésére(befejezésére) fordítok.KÖSZÖNÖM a segítséget

Zsolt
2015, március 8 - 08:06

Szeretnék kérdezni:2011 ben vásároltam egy ingatlant,amit 2015ben eladok.Kettő közötti különbség +3,9Millió Ft(10 és 13.9 Mft).Veszek egy újat(teljesen új ingatlan,16 Mft+5Millió a befehezésére ennek az ingatlannak).De ehhez kell nekem 7Mill Lakáshitel.A végén a képlet.keletkezik: 13,9M(eladásból).7mill hitel.Az új lakásom 9+7 és még ráfordítok 5öt a befejezélsre.Kérdésem az lenne,h milyen adókkal,illetékekkel számoljak majd...Remélem érthető, elnézést,ha bonyolultan írtam

Béci
2015, február 17 - 23:15

Kedves Mónika!
Hosszú távon lakásépítés céljából (lehet kicsúsznék a 4 éves használatba vételi engedély határidőből ezért nem rizikóznék a büntetőkamatok miatt) szeretnék vásárolni egy építési telket. Találtam is egy megfelelőt 16 M Ft-ért. Ha megvásárolom ezt a telket és egy éven belül értékesítem a 2012-ben vásárolt lakásomat körülbelül ugyanennyiért akkor keletkezik-e illetékfizetési kötelezettségem (vásárolt telek vs eladott lakás viszonylatában)? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Pisti
2015, február 17 - 18:57

A feleségem örökölt egy házat az ingatlannal együtt. De neki nincs semmilyen jövedelme, mert nem dolgozik.Most a polgármesteri hivatal bevezette az ingatlan adót. Minden évben 7.000 ft/ingatlan. Szeretném megkérdezni, hogy a feleségemnek fizetni kell e ingatlan adót ha semmilyen jövedelme sincs.Válaszát előre is köszönöm.

Tamás Mónika
2015, március 18 - 18:25

Tisztelt Látogató!

Úgy gondolom, hogy a kiszabott összeget, akkor is meg fizetnie, ha nem rendelkezik jövedelemmel. Azt javaslom vegyék fel a kapcsolatot a helyi polgármesteri hivatallal és próbáljanak meg fizetési könnyítést kérni.

Látogató
2015, február 13 - 21:03

Lakóingatlant eladtam Pesten 10 év után u.annyiért.Kell adót fizetnem?

Látogató
2015, február 13 - 21:00

Zártkerti ingatlant eladtam 30 év után,épület nincs rajta.Kell adót fizetni?

Látogató
2015, március 3 - 15:09

Nem kell, mert letelt a
15 év a szerzéstől számítva.

Katalin
2015, február 9 - 16:04

Szeretném megkérdezni, hogy 2014 decemberében megvettem a testvéremtől a szülői házunk,( apa rész)1/4 tulajdoni részét 2 millió Ft-ért. A 1/2 tulajdonrészt édesanyám nekem ajándékozta. Ügyvédi tájékoztatás szerint az illeték 2% Meglepett a NAV határozata, miszerint 4% Van-e valami lehetőség a kedvezményre? (egyenesági -rokoni kapcsolat) Vagy lehet-e még ajándékozásra változtatni az adás-vételt, Válaszát előre is köszönöm.

Lilla
2015, február 3 - 13:23

Kedves Mónika! Olyan kérdésem lenne, hogy ha vásárolok egy ingatlan mondjuk 18.000.000 forintért, felújítom azt, és egy évn belül eladom mondjuk 30.000.000.-ért, akkor milyen fizetési (illeteék illetve adó) kötelezettségeim vannak? Válaszát előre is köszönöm!

Zoltán
2015, február 2 - 19:37

Szeretném kérni segítségét az alábbi üggyel kapcsolatban: Párommal 1/2 arányban vásároltunk egy használt lakást 18 millió forintért. Számomra ez az első lakás, páromnak nem és érdekelne hogy pontosan mennyi illetéket kellene majd fizetnünk. Élnék a kedvezménnyel csak nem tudom pontosan mire számítsak! Köszönöm megtisztelő válaszát!

Tamás Mónika
2015, február 9 - 17:33

Tisztelt Zoltán!

Sajnos Ön nem tud élni illetékkedvezménnyel, mivel az egész lakástulajon forgalmi értéke meghaladja a 15M Ft-ot. Így az 1/2-ed tulajdoni hányadára eső vételár 4%-át kell megfizetnie.
A párja, akkor tud igénybevenni illetékkedvezményt, ha a vásárlástól számítva előtte vagy utána egy éven belül elad lakástulajdont. Ennek hiányában Neki is a tulajdoni hányadára eső vételár 4%-át kell megfizetnie illetéknek.

Máté Anna
2015, február 2 - 10:07

20 éve tulajdonomba került termőföld /szántó/ 2014-ben eladása után kell-e adót fizetnem? Ezt hol kell feltüntetnem az adóbevallási íven.Köszönöm előre is segítségét.

Vajda Zsuzsanna
2015, január 30 - 23:24

Üdvözlöm!Érdeklődnék,ha 2013-ban vásárolt üdülőt adok el,és utána lakóházat veszek,beleszámít az eladott üdülő értéke a vásárlás összegébe?Köszönettel:Vajda Zsuzsanna

S.Attila
2015, január 30 - 21:56

Kedves Mónika,
tavalyi év során 2014-ben ajándékba kaptam egy 12M Ft értékű ingatlant, melyet még ugyanabban az évben eladtam 12,5M Ft-ért, és vettem egy másikat 12,4M Ft-ért. Kérdésem, hogy van-e SZJA fizetési kötelezettségem az ajándékba kapott ingatlan után, melyet eladtam? Rögtön vettem abból a pénzből 1 hónapon belül egy másik ingatlant. Úgy tudom hogy illetéket nem kell fizetnem, de nem vagyok biztos benne, hogy be kell-e vallanom bármit is az SZJA adóbevallásomban. Illetve van-e fizetési kötelezettségem.

Köszönettel,
Attila

Tamás Mónika
2015, február 2 - 16:52

Tisztelt Attila!

Egyenesági rokon által történt ajándékozás esetén illetékmentes az ajándékozás, így azonban adóköteles az ingatlan eladása.
Az eladásból származó bevétel (eladási ár) 75 százaléka tekintendő megszerzésre fordított összegnek, azáltal, hogy más kiadás költségként nem vonható le a bevételből.
Tehát a bevétel 25 százaléka lesz az adóköteles jövedelem, amely után 16 százalék személyi jövedelemadó fizetési és bevallási kötelezettsége keletkezik.
Illetékfizetési kötelezettsége nem keletkezik, mivel olcsóbban vásárolt ingatlant.

Edit
2015, január 29 - 16:01

Üdvözlöm!
Gyermekeim 2014-ben a nagymamától örököltek egy fél házat a másik fele 2009-től az ö nevükön volt. A házat eladták, kell-e adót fizetniük, vagy ha ráköltik a kapott vételárat a saját ingatlanukra akkor adómentes-e az eladásból származó jövedelem?

Tamás Mónika
2015, január 29 - 18:02

Tisztelt Edit!

Lakóingatlan esetén a 2009-ben szerzett tulajdonjoguk után már nem keletkezett adófizetési kötelezettségük. A 2014-ben örökléssel szerzett tulajdoni hányaduk után, akkor keletkezik adófizetési kötelezettségük, amennyiben drágábban adják el ezt a tulajdoni hányadukat, mint amennyi a hagyatéki szerződésben megállapított értéke.

Látogató
2015, január 28 - 22:27

Üdvözlöm!

Vásároltunk egy ingatlant melyre elvileg két illetékfizetési kedvezményt is igénybe tudunk venni. Az egyik, egy éven belül eladott ingatlan értéke a másik pedig, hogy a megvásárolt ingatlan újépítésű.

Igénybe vehető a két kedvezmény egyszerre? Sajnos nem találok erről információt, pedig a törvényt is átnéztem

Előre is köszönöm válaszát!

Tamás Mónika
2015, február 2 - 14:43

Tisztelt Látogató!

A fő szabály szerint egy adóalany egy ingatlan ügyletnél egyféle illetékkedvezményt vehet igénybe. Attól függően, hogy az eladott ingatlan mindkettőjük nevén volt-e az eladott és vásárolt tulajdoni részek esetén, mint önálló adóalanyok esetleg kombinálhatják az illetékkedvezményeket. Javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot egy adószakértővel.

Szabó Zsolt
2015, január 23 - 19:43

Kedves Mónika!
84 m2-es lakásunkat (2008 augusztusa óta képezi tulajdonunkat) akarjuk eladni 30 M Ft-ért, s - mivel sürget az idő - ha sikerül, még idén szeretnénk egy fele ekkorát megvenni 13 M Ft-ért, melybe már csak ketten költöznénk Párommal. Viszont kb. 7 M Ft-ért vennénk még egy kis garzont is Párom fiának, aki külön költözne tőlünk. Azaz 30 M Ft-os bevételre szert téve két lakóingatlant vásárolnánk összesen 20 M Ft-ért egy éven belül! Kérem, segítsen megfejteni a rejtvényt: Hogyan alakul az illeték- és adófizetési kötelezettségünk, illetve Párom fiának (a kisebbik lakás az Ő nevére lesz véve) származik-e adó-, vagy illetékfizetési kötelezettsége, s ha igen, milyen összegekre számíthatunk?! SEGÍTSÉGÉT ELŐRE IS NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!! Tisztelettel! Szabó Zsolt - Budapestről

Tamás Mónika
2015, január 27 - 17:12

Tisztelt Szabó Zsolt!

Önöknek az ingatlanuk értékesítése után már nem kell adót fizetniük, mivel több, mint 5 évvel ezelőtt vásárolták. Amennyiben Önök az eladástól számítva 1 éven belül vásárolják meg az olcsóbb ingatlant, akkor nem kell lakásvásárlási illetéket fizetniük. A Párja fia nevére vásárolandó ingatlan után a fiúnak a vásárlási érték 4%-át kell illetékként megfizetnie. Viszont, ha a fiú 35 év alatti és ez lesz az eső lakás tulajdona, akkor csak az illeték 50%-át kell megfizetnie.

V. Ilona
2015, január 11 - 23:14

Üdvözlöm!
2014. márciusban elhunyt az édesapám. A testvéremmel fele-fele arányban örököltünk. Az örökölt ingatlant 12 millió forint értékben vették be a hagyatékba. 2014. szeptemberében az ingatlant ezért az összegét értékesítettük. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben az adóbevallásban fel kell-e tüntetnünk az ingatlan eladás összegét. A részemből 4,8 millió forintért vásároltam egy másik ingatlant. Ebben az esetben kell-e illetéket fizetni, és milyen mértékben.
Válaszát előre is köszönöm.

Látogató
2015, január 9 - 22:05

Üdv!
A fiamnak ajándékoztam az1/3 részt a közös ingatlanunkból, melynek 1/3 tulajdonosa voltam. A házat az idén eladtuk. Az lenne a kérdésem, hogy miként kell ezt leadózni?

Tamás Mónika
2015, január 10 - 10:07

Tisztelt Látogató!

Lakóingatlan esetén, akkor keletkezik adófizetési kötelezettség, amennyiben a szerzéstől (ebben az esetben az ajándékozás a szerzés) számított 5 éven belül az ajándékozási értéknél magasabb áron értékesítették a tulajdoni hányadot.
Ebben az esetben sávosan, időarányosan kell kiszámítani a megfizetendő adót.
A szerzés évében és az azt követő évben a bevétel 100%-nak, a 2-3-4 évben a 90-60-30%-nak a 16%-át kell kell adóként (SZJA) megfizetni, azonban ajándékozás esetén a bevétel 75%-át le lehet vonni és csak a fennmaradó bevétel után kell a fenti módon kiszámítani az adó mértékét.

László
2015, január 9 - 19:08

Üdvözlöm
Érdeklődnék, hogy a 1990 óta tulajdonomban lévő házat eladom, és veszek helyett egy olcsobb házat, a kettő külömbözete után kell e adót, illetéket fizessek!
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel B. László

Tamás Mónika
2015, január 10 - 09:49

Tisztelt Látogató!

Önnek ebben az esetben sem adó, sem illetékfizetési kötelezettsége nem keletkezik.

V.Ilona
2015, január 2 - 00:06

Üdvözlöm!
2014. márciusban elhunyt az édesapám. A testvéremmel fele-fele arányban örököltünk. Az örökölt ingatlant 12 millió forint értékben vették be a hagyatékba. 2014. szeptemberében az ingatlant ezért az összegét értékesítettük. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben az adóbevallásban fel kell-e tüntetnünk az ingatlan eladás összegét. A részemből 4,8 millió forintért vásároltam egy másik ingatlant. Ebben az esetben kell-e illetéket fizetni, és milyen mértékben.
Válaszát előre is köszönöm.

Tamás Mónika
2015, január 13 - 17:11

Tisztelt Ilona!

Mivel az ingatlan eladásból nem keletkezett bevételük, ezért nem kell az adóbevallásban sem feltüntetniük.
Lakóingatlan esetén nem kell illetéket fizetnie, mivel az eladástól számítva egy éven belül, olcsóbban vásárolt ingalant.

Éva
2014, december 22 - 10:13

Szép napot kívánok!
Lakásunkon édesanyámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van, amelyről ellenérték nélkül lemondana, ezt követően eladnám a lakást, és nagyobb értékben vásárolnék haszonélvezet nélkül.
Kérdésem, hogy ebben az esetben az illetékkedvezményt megkapom-e az eladott lakás teljes értéke után?
Segítségét köszönöm szépen.

Látogató
2014, december 17 - 18:02

Üdvözlöm!
2009-ben vettem egy lakást 1/1 tul.hányaddal. Eladtam 2014.nov.-ben Mivel eladásom nem volt, az illetéket megfizettem utána. Most az eladás után szja-t nem kell fizetnem, mert 5 éven túl adtam el.
Ha most 365 napon belül veszek másik, olcsóbb lakást, nem kell illetéket fizetnem.
De van egy családi házban 1/4-tul.hányadom és 1/4 haszonélvezetem. kell-e illetéket fizetnem, vagy a két eladásból származó jövedelem és az egy vétel összevonható-e, kell-e illetéket fizetnem?
2 eladás, 1 vásárlás.
Válaszát előre is köszönöm.

Tamás Mónika
2014, december 18 - 15:18

Tisztelt Látogató!

Amennyiben a 2014 novemberi eladását követő 365 napon belül Ön egy olcsóbb ingatlan vásárol, akkor abban az esetben valóban nem kell illetéket fizetnie. Ingatlan vásárlás esetén csak egy ingatlan eladását lehet beszámítani az illeték kedvezménybe. Azonban megválaszthatja, hogy melyik ingatlan beszámítása előnyösebb Önnek.

T. Péter
2014, december 4 - 00:17

Üdvözlöm!
Idén eladtam a lakásomat 5 millió Ft-ért, aminek egyedüli tulajdonosa voltam. (2002 óta) Szintén idén vásároltam a feleségemmel közösen egy ingatlant 6,25 millió Ft-ért, aminek 50-50%-ban vagyunk a tulajdonosai. Ha jól értem nekem sem adó- sem illetékfizetési kötelességem nincs, a feleségemnek pedig csak részarányosan van illetékfizetési kötelezettsége. Tisztelettel.

Tamás Mónika
2014, december 4 - 09:02

Tisztelt Látogató!

Abban az esetben, ha mindkét ingatlan lakóingatlan, akkor Önnek sem adóznia, sem lakásvásárlási illetéket nem kell fizetnie. A feleségének - amennyien a vásárlás előtt vagy után 1 éven belül nem értékesít ingatlan - a vásárolt tulajdoni hányad értéke után 4%-ot kell illetékként megfizetnie.

Tamás Tímea
2014, november 25 - 19:00

Üdvözlöm!

Idén márciusban ajándékozással édesanyám nekem és az öcsémnek ajándékozta a lakását. Én most a részemet eladtam neki és a menyasszonyának 5 millió Ft-ért, jövőre veszünk egy házat, amihez még veszünk fel hitelt is. A kérdésem az lenne, hogy nekem kell az 5 millió után valamennyit adóznom? Köszönöm a válaszát.

Tamás Mónika
2014, november 27 - 17:53

Tisztelt Tamás Tímea!

Amennyiben a saját ajándékozással szerzett tulajdoni hányadát drágábban adta el, mint a szerzési (ajándékozási) értéke, akkor bevétele keletkezett, így a bevétel 100%-nak a 16%-át kell adóként (SZJA) megfizetnie. Azonban, ha az eladásból nem keletezett bevétele, akkor nincs adózási kötelezettsége.

Látogató
2014, november 9 - 22:39

Üdvözlöm.Vennénk egy házat,viszont van egy lakásunk amit több mint 5 éve vettünk.Az lenne a kérdésem,ha pl decemberbe megvesszük a házat,és májusba eladjuk a lakásunkat,akkor csak a különbözetről kell adót vagy illetéket fizetni?!Köszönöm.

Tamás Mónika
2014, november 17 - 15:29

Tisztelt Látogató!

Ingatlan vásárlása esetén illetékfizetési kötelezettségük léphet fel. Amennyiben a vásárlás előtt vagy azt követően 1 éven belül másik ingatlant vásárolnak és a vásárolt ingatlan drágább, akkor az eladási ár és a vételár közötti különbözet után kell 4% illetéket fizetniük. Amennyiben olcsóbb a vásárolt ingatlan az eladásra kerülő ingatlantól, akkor abban az esetben nem kell lakásvásárlási illetéket fizetniük. A korábban vásárolt ingatlanuk eladása után, már nincs adófizetési kötelezettségük.

Így jártam
2014, november 9 - 00:01

Üdvözlöm, 35 év alattiak vagyunk párommal, 16,5 M ft-ért vásároltunk lakást (értékbecslő 15,8-ra értékelte). Első lakásunk 50-50%-ban. Ha jól értelmezem az érvényes jogszabályt, nem vagyunk jogosultak a kedvezményre, mert 15M-Ft felett vásároltunk, maximum részletfizetést kérhetünk, de alap esetben fejenként kapunk egy több mint 300.000 Ft-os csekket.:(
Mit tehetnék, hogy csökkentsék az összeget?
Válaszát előre is Köszönöm.

Tamás Mónika
2014, november 17 - 15:52

Tisztelt Látogató!

Igen, sajnos nem jogosultak a lakásvásárlási illeték kedvezményre, csak részletfizetési könnyítést tudnak kérni.

Németh Ferenc
2014, november 6 - 17:08

Tisztelettel kérdezem, hogy az 1997-ben örökölt termőföld eladása után kell-e személyi jövedelem adót fizetnem?
Köszönöm.
Németh F.

Tamás Mónika
2014, november 17 - 16:21

Tisztelt Németh Ferenc!

Nem lakó ingatlan értékesítése esetén 15 év az adóköteles időszak, tehát Önnek már a termőföld érékesítése után nem kell adóznia.

Németh Ferenc
2014, november 6 - 16:59

Tisztelettel kérdezem:
kell-e jövedelemadót fizetni az 1997-ben örökölt termőföld eladásából származó bevételem után?
Köszönöm.
Németh F.

Bognár Józsefné
2014, október 27 - 18:30

Elnézést kérek, az előző kérdésemhez ui: Mindkét unokám 35 év alatti!

Bognár Józsefné
2014, október 27 - 18:07

Ingatlan eladásával és vételével szeretném kérdésem feltenni! 1997-ben vásároltam egy panellakást.
2014- ben eladtam 9.5M Ft-T.
Az összegből+ készpénz kiegészítéssel
50%-50%tulajdonjoggal két unokámnak 16M Ft-t veszünk családi házat. Én holtamig tartó haszonélvezetet szeretnék a családi házra. Velük költözök. Hogyan alakul az Illetékfizetési és adófizetési Kötelezettségünk? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Bognárné

Tamás Mónika
2014, november 17 - 16:51

Tisztelt Bognár Józsefné!

A panel lakása eladása után már nem keletkezik adófizetési kötelezettsége. Mivel sajnos a vásárolandó ingatlan értéke magasabb, mint a törvény által előírt 15M Ft-os felső vásárlási értékhatár, így az unokái sem tudják igénybe venni a lakásvásárlási illeték kedvezményt. A haszonélvezeti jog megszerzése után Önnek a életkora alapján fogja meghatározni az illetékhivatal a haszonélvezeti jogának az érékét és ez alapján fogjaa kiszabni az illetéket. A lakásvásárlási illeték összege 4%.

Richárd
2014, szeptember 28 - 01:08

Szeretném megkérdezni,hogy a mi esetünkben ,hogy alakulnak az adófizetési és illeték fizetési kötelezettségek.2014-ben eladtam az ingatlanomat 6,5mf-ért ami 5évnél régebbi szerzés volt.Most azaz még 2014-ben szeretnénk vásárolni egy 14,5mf értékü használt ingatlant ,de párom lenne 50%-50%ban a tulajdonos.A párom 35évnél fiatalabb és nem volt még lakás a nevén.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Richárd

Gyulainé Halász Éva
2014, szeptember 18 - 15:07

A kérdésem ingatlan eladásával kapcsolatos! az ingatlant 1997-ben vettem és 2015-ben adom el.Úgy tudom adózni nem kell utána,de milyen más fizetési kötelezettségem van még ezen felül? Nincs szándékomban másik lakást venni Tehermentes!!Köszönöm válaszát üdv Gyulainé

Látogató
2014, szeptember 15 - 09:45

Érdeklődnék, ha eladom a lakóingatlanomat 10,2 millió ft-ért és vásárolok egy másik lakóingatlant 11-12 millióért, akkor milyen adó ill. illeték fizetési kötelezettségem van ?? Alábbi paraméterekkel: az eladott ingatlan értékéből 4 millió kölcsönösszeget visszafizetek a banknak, ugyanakkor felveszek a banktól az új ingatlan megvásárlásához 6 millió ft-ot ??

Csengő Zoltánné
2014, szeptember 14 - 09:29

Az lenne a kérdésem,hogy ha termőföld eladásból és ház eladásából (amiket 1 éven belül örököltem)veszek a gyermekemnek lakó házat akkor milyen adót és milyen illetéket kell fizetnünk, és hány százalék lenne ennek mértéke?? Előre is köszönöm segítségüket. Üdvözlettel: Csengő Zoltánné

Dégen Ibolya
2014, szeptember 13 - 09:54

Az lenne a kérdésem, hogy eladott lakás árából /30 mió Ft. vásárolt üdülő / 30 mió Ft. után keletkezik-e fizetendő illeték és mennyi?
Az eladott lakás 14 éve van a birtokomban.
Hálásan köszönöm a segítzséget. Ibolya

Belánszky Józsefné
2014, szeptember 12 - 10:09

Lenne még egy kérdésem.Nekem élvezeti jogom van,eg 15 milliós családi házra,Ha én lemondok az élvezeti jogról,és vásárolok egy 5 milliós régi házat,ilyenkor mi a helyzet.még annyit hozzátennék,hogy a lemondás után a ház az eltartónak marad a nevén,vagyis végleg az övé maradna.A válasz előre is megköszönöm.

Látogató02
2014, szeptember 11 - 11:10

Kérdésem a következő: 2014-ben eladtam a lakásomat 6,7 m Ft-ért. 2014-ben ebből a pénzből vettem egy új lakást 4,7 m Ft-ért. (Így 0 Ft volt az adó/illeték). De! Ugyanebben az évben (2014) ezt az új lakást eladom 4,4 m Ft-ért. Egyelőre nem tervezek egy újabb lakást venni. Albérletbe költözöm. Nekem így mennyit kell adóznom, illetve illetéket fizetnem az új lakás eladása után? Előre is köszönöm Válaszukat!

Látogató01
2014, szeptember 10 - 17:34

az iránt érdeklődöm,hogy üdülőtelek csere esetén, ha egyenlő értékűnek vesszük , kell-e illetéket fizetni? Köszönöm válaszát!

D.Zsolt
2014, szeptember 9 - 22:19

Abba kérném a segítségét,hogy édesanyámnak ajándékoztuk testvéremmel a 8.5 millió forintra érékelt édesapánktól örökölt házat tavaly.Édesanyám most szeretné eladni ugyan enyiért tehát 8.5 millióért.Kell valamit fizetnie ezután?
Szeretne venni ebőlla pénzből egy olcsóbb lakást ezután kell majd valamit fizetni?
Előre is köszönöm válaszát!

Látogató
2014, szeptember 5 - 14:58

Abba kérném a segítségét ,hogy vennék egy garázs az után kell e fizetnem illetéket és ha igen menyit? a garázs értéke 1.5 millió ft .Köszönettel Németh Istvánné

Tamás Mónika
2014, szeptember 5 - 15:25

Tisztelt Németh Istvánné!

Igen kell illetéket fizetnie a vételár 4%-át.

Sebestyén Katalin
2014, augusztus 31 - 17:31

Abban kérem segítségüket, hogy nyaraló esetében, hogyan alakul az illetékfizetési kötelezettség. 1996-ban vásárolt nyaralónkat kívánjuk 5 millió Ft-ért értékesíteni és rögtön egy új nyaralót vásárolni 7,5 millió Ft-ért. Nyaraló esetében működik a beszámítás vagy van más lehetőség az illeték mérséklésére?
Köszönettel:Sebestyén Katalin

Tamás Mónika
2014, szeptember 2 - 09:10

Tisztelt Sebestyén Katalin!

Sajnos a cserepótló illeték kedvezmény csak lakóingatlanok adás-vétele, cseréje esetén alkalmazható. Így Önöknek a 7,5M Ft értékű nyaraló megvásárlása után 4% illetékfizetési kötelezettségük keletkezik.

Nagy Zoltán
2014, augusztus 31 - 09:19

Nagyonkérem a segitségüket, mert remélem több embernek tudunk segiteni. Tőbb mint 30 éve eladtam egytelket Pilisvörösváron az ut osztatlan közös volt. Pár éve az ut nevet kapott összközmüvesitették a telkeket, engem 30 év után akarnak kötelezni arra, hogy 2012- ben bevezették a kommunális adót, hogy fizessem meg visszamenőleg. Azóta a tulajdonos házat épitett a telekre, de őszerintük a jegyzőszerint 30 éve belekellett volna irni, hogy a bejárati utat is veleadom a telekkel. Mikor megadták a házakra a müszaki Osztályuk nemvette észre hogy az Ingatlanhoz nincs bejárat. Már megbüntetett ajegyzőasszony, hogy nemfizettem be az adót, és küldte a többi befizetési csekket.
Kérem segitsenek.
Köszönöm

Tamás Mónika
2014, szeptember 1 - 12:23

Tisztelt Nagy Zoltán!

Ingatlan irodánk lakóingatlanok értékesítésével foglalkozik. Ezért az ehhez kapcsolódó adó és illeték ügyekben tudunk tanácsot adni.
Javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot egy szakosodott ügyvéddel.
Sok sikert kívánunk!

Látogató
2014, augusztus 26 - 17:26

Érdeklődni szeretnék, hogy 10.3 millióért vettem lakásomat 6 éve és most eladom. A kérdésem a következő: ha veszek 9 millióért egy lakást akkor a különbözetre kell fizetnem adót? Előre is köszönöm a választ.

Tamás Mónika
2014, augusztus 27 - 11:39

Tisztelt Látogató!

Önnek a lakás eladása után már nincs adófizetési kötelezettsége, miután több mint 5 évig volt a tulajdonában. Az újabb lakás vásárlásakor keletkezik lakásvásárlási kötelezettsége, mely 4%. Amennyiben az eladástól számított 1 éven belül vásárol ingatlan, abban az esetben igénybe tud venni illeték kedvezményt. Ebben az esetben az eladási ár és vételár pozitív különbözete után kell csak a 4% illetéket megfizetnie.

Kismama
2014, augusztus 24 - 19:54

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a teendő akkor, ha internetes oldalon keresztül adom el a lakásom, adóköteles-e? 12 éve vettem a lakásom, valóban semmi adó, járulék nem terheli vagy csak én értelmeztem, olvastam félre valamit? Valamint kérdezném, ha banki utalással fizetik ki a vételárat, nekem mint bevétel, adóköteles? Köszönettel, Kismama

Tamás Mónika
2014, augusztus 27 - 11:58

Tisztelt Látogató!

Lakóingatlan esetén 5 év az adózási kötelezettség, ezért Önnek a lakás eladása után már nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Látogató
2014, augusztus 14 - 11:27

Érdeklődni szeretnék, hogy az ingatlanban levő haszonélvezeti jog után fizetendő illetéket, mely holtig tart, egyszer kell fizetni, vagy minden évben fizetni kell? A haszonélvezőnek nincs tulajdonrésze az ingatlanban. Előre is köszönöm a válszt.

Tamás Mónika
2014, augusztus 14 - 14:34

Tisztelt Látogató!

Egyszer kell illetéket fizetni.

Látogató
2014, augusztus 13 - 17:48

Érdeklődöm, 2014 évben eladtam egy 2011-ben örökölt házat 2,9 mill. valamint egy ajándékba kapott lakást 4 millióért és 2014 évben veszek egy lakást a kettő áráért mennyi illetéket, és mennyi adót kell fizetnem, mindkettőt a felbecsült érték alatt adtam el. Választ előre is köszönöm. KGY.

Tamás Mónika
2014, augusztus 14 - 14:31

Lakóingatlan esetén 5 év (időarányosan) az adózási kötelezettség, amennyiben az eladásból bevétele származik. Tehát, ha az öröklési értéknél magasabb áron értékesíti az ingatlant akkor, a bevétel 30%-nak a 16%-át kell adóként (SZJA) megfizetnie. Az ajándékba kapott ingatlan esetén is időarányosan kell adót fizetnie. Ebben az esetben, ha bevétele keletkezik, tehát magasabb áron adja el, mint az ajándékozási érték, akkor a bevétel 75%-át levonhatja költségnek és fennmaradó bevétel után kell időarányosan adót fizetnie. A szerzés éve és az azt követő évben a bevétel 100%-nak a 2.-3.-4.-ben a bevétel 90-60-30%-nak a 16%-át kell adóként megfizetnie.
Lakásvásárlási illetéket (4%) abban az esetben kell fizetnie, amennyiben drágább ingatlant vásárol, ha ugyanannyiért vagy olcsóbban vásárol ingatlant, akkor nem kell illetéket fizetnie.

Látogató
2014, augusztus 14 - 15:58

Köszönöm a választ, még azt nem tudom, hogy a kettő ingatlan árát(2,9 + 4 mill.) összevonják és azután kell illetéket fizetni, vagy csak az egyiket lehet beszámítani, én a kettő áráért vettem egy használt lakást.
Előre is köszönöm a választ. KGY

Látogató
2014, augusztus 9 - 21:13

Szeretném megkérdezni,hogy a mi esetünkben ,hogy alakulnak az adófizetési és illeték fizetési kötelezettségek.Ebben az évben eladtunk egy ingatlant,melynek negyed részben voltam tulajdonosa,másik 3 tulajdonos a volt férjem és a szüleim.20 éve szereztük életjáradéki szerződéssel.Most vettünk a részemre egy lakást,melynek értéke kétszer akkora,mint amit az előző ingatlanból kaptam,ezért a hiányzó részt szüleim fizették.Az új lakás egyedül az én nevemre került.Kinek és milyen adót,illetéket kell fizetni ezek után?
Előre is köszönöm válaszát!
G.T.

Tamás Mónika
2014, augusztus 14 - 12:51

Tisztelt Látogató!

Önöknek az ingatlan eladása után már nincs adófizetési kötelezettségük.
Lakásvásárlási illetéket Önnek kell fizetnie az eladott ingatlan Önre eső eladási ár és a vételár különbözet után 4%-ot.

Látogató
2014, augusztus 5 - 09:47

Érdeklődnék, 5 éven belül örökölt ingatlan eladását követően 16%-os Szja fizetési kötelezettség terhel. Ha azt az összeget meglévő ingatlan felújítására,korszerűsítésére fordítom mentesülheteká-e az szja fizetetési kötelezettség alól?Va-e erre valami megoldás? Vagy csak akkor,ha ingatlanba fektetem a pénzt(vagyonszerzési illeték megfizetésével) ?
Köszönettel: HK

Látogató
2014, augusztus 4 - 16:42

Szeretném megkérdezni, hogyha a lányomnak vettem
lakást, kis idővel utána eladok egy kisebb értékű lakást, ami az én nevem volt, akkor az illeték fizetésnél csak az érték különbözetre kell fizetni, vagy a teljes vételi árra.
Köszönettel, RZs.

Tamás Mónika
2014, augusztus 8 - 17:45

Tisztelt Látogató!

Sajnos az illeték kedvezményt csak Ön tudja igénybe venni. Érdemes megvizsgálni, hogy nem lenne-e érdemes ajándékozással a lányának adni az Ön tulajdonában lévő ingatlant, mert akkor a lánya igénybe tudná venni az illeték kedvezményt.

LátogatóMarsal G.
2014, augusztus 1 - 11:18

Tisztelt Ügyvéd úr.
Örökölt ingatlan után nem (egyenesági rokonként). Édesanyám és az elhunyt testvérek voltak, 9 % az illetéke az ingatlannak. Ezt az ingatlant eladom. Szeretnék egy új lakásba költözni, illetve a régit felújítani. Mentesülök ez esetben az illetékfizetési kötelezettség alól vagy nem.
Várom megtisztelő válaszát. Üdv: M.G

Tamás Mónika
2014, augusztus 1 - 12:52

Tisztelt Marsal G!

Rossz hírem van, sajnos nem mentesül az illeték fizetés alól, valamint amennyiben magasabb áron adja el 5 éven belül az örökölt ingatlant, mint a hagyatéki értéke, akkor még adót (SZJT-át) is kell fizetnie a bevétel után.

Látogató
2014, július 29 - 10:05

Szeretném megkérdezni,hogy eladtam a családi házunkat,abból 1,5milliót kaptam én és egy nyaraló övezetbe lévő házat szeretnék venni,állandó lakásnak! Mit kell tennem és mennyi az illeték,ha van v. az adó??? Köszönöm a választ!

Tamás Mónika
2014, július 31 - 13:33

Kedves Látogató

Amennyiben az eladott család ház belterületi lakóingatlan és több mint öt évvel ezelőtt vásárolták, akkor már adómentes az eladása. Ha öt éven belül vásárolták az eladáshoz képest és drágábban adták, mint amennyiért vásárolták, akkor időarányosan kell a különbözet után adót (SZJA-át) fizetniük. A vásárlása és az azt követő első évben a különbözet 100%-nak, 2-3-4 évben a 90-60-30%-nak a 16%-át kell adóként megfizetniük az 5 évtől adómentes. Ha az eladott család ház nem belterületi lakóingatlan, akkor a vásárlástól számított 15 év elteltével válik adómentessé az eladása, ebben az esetben is időarányosan kell a bevétel után adót fizetniük. Az első 5 évben a különbözet (bevétel) 100%-nak a 16%-át, 6-15. évig pedig évenként 10%-kal csökken az adóköteles összeg.
A vásárolandó ingatlan után vásárlási illetéket kell fizetniük ennek a mértéke a vételár 4%-a.

karesz
2014, július 26 - 09:46

Nemrég vettem részletfizetéssel házat és azt szeretném tudni hogy kell-e illetéket fizetnem vagy csak akkor
ha az utolsó részlet után a tulajdonomba lesz az ingatlan?

Tamás Mónika
2014, július 31 - 13:36

Kedves Karesz!

Az illetékhivatal a vásárlástól számítva a gyakorlat szerint kb. 1 hónapon belül szabja ki az illetéket. Részletfizetés esetén is. Azonban élhet részletfizetési kérelemmel a hivatal felé.

Ildikó74
2014, június 26 - 15:47

Tisztelt uram!
Olyan kérdésem volna önök felé,hogy én tulajdonrészt vásárolok meg a volt élettársamtól mivel 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok.
2,5 milliót kell neki fizetnem és ez az összeg után nekem kell e fizetnem illetéket?
Előre is köszönöm válaszát! Ildikó

Bela
2014, június 20 - 12:03

Tisztelt Ugyved Ur!
Ingatlant vettem (kihagyhatatlan lehetoseg volt), de teljesen lenullaztam magam, igy most korulbelul 2-4 honapig biztosan nem fogom tudni kifizetni az illeteket ha kiszabjak. A konnyitesi kerelem egy opcio, de ha lehet, akkor elkerulnem.
Az volna a kerdesem hogy tapasztalata szerint mostanaban tipikusan a foldhivatali hatarozat utan mennyi idovel szabjak ki az illeteket ill. milyen taktikat javasol arre az esetre ha ez megtortenik?
En az alabbiakat tudom elkepzelni, de lehet hogy az optimalis nincs koztuk ill. nem tudom az egyes esetek lehetseges kovetkezmenyeit:
- Nem reagalok a hatarozatra es egyszeruen akkor fizetek majd amikor megvan az egesz osszeg egyben.
- Nem reagalok a hatarozatra es ahogy penzhez jutok (tipikusan havonta), tobb utalas formajaban teljesitem a teljes osszeget
- Beadok egy egyzeru, kezzel irt levelet (tehat nem a formanyotatvanyt) amiben kerem hogy adjanak 4 havi halasztast.
Kernem szives tanacsat annak kapcsan hogy On mit tart a legjobb otletnek es annak mi a leheto legrosszabb forgatokonyve.
Koszonettel
Bela

Tamás Mónika
2014, június 20 - 13:19

Tisztelt Béla!
Tájékoztatni szeretném, hogy nem vagyunk ügyvédek. Irodánk lakóingatlanok közvetítésével foglalkozik. A tapasztalat szerint az illetékhivatal az adásvételi szerződés földhivatalhoz történt benyújtását követően, 1 hónap múlva szabja ki az illetéket. Véleményem szerint az Ön által felsorolt lehetőségek közül a legoptimálisabb, ha megvárja amíg az illetékhivatal kiküldi a határozatot és utána kéri meg a részletfizetést, ebben az esetben - amennyiben a részleteket időben teljesíti - nem terheli a megállapított összeget semmilyen kamat. A másik két opciónál az illetékhivatal a megállapított összegen felül kamatot fog kiróni.

Látogató
2014, június 21 - 02:32

Kedves Mónika!
Koszonom a tajekoztatast. Arrol tud valamit mondani hogy milyen kamat ill. egyeb terhek valnak esedekesse mondjuk egy 3 honapos kesedelem eseten ill. ennyi ido alatt eljut-e vegrehajtasig az ugy? Az utobbit a hitel miatt kerdezem, mert ha jelzalogjogot jegyeznek be az ingatlanra, akkor bukom a hitelt.
Koszonettel
Bela

Látogató
2014, június 13 - 12:35

Tisztelt Rácz Péter Úr!
Kérdésem az lenne, ha a saját gyerekemnek eladom
( nem ajándékozom)lakásom felét, kell-e adót vagy illetéket fizetnem nekem vagy gyermekemnek?

Tamás Mónika
2014, június 16 - 14:17

Kedves Látogató!

Önnek abban az esetben keletkezhet adófizetési (SZJA) kötelezettsége, amennyiben a lakás szerzése és az eladása között nem telt el 5 év és az 1/2-ed tulajdoni hányadát magasabb áron adja el, mint az 1/2-ed tulajdoni hányadának a szerzési értéke. Ebben az esetben időarányosan kell az adót megfizetni, úgy hogy a vásárlás éve és az azt követő első évben a pozitív különbözet 100%-ának, a 2.-3.-4. évben 90-60-30%-ának a 16%-át kell adóként (SZJA) megfizetnie, az 5. évtől adómentes az eladás. Egyenesági rokon esetén a visszterhes vagyonátruházás illetékmentes, tehát a gyermekének nem kell lakásvásárlási illetéket fizetnie.

Látogató
2014, június 19 - 12:05

Válaszát nagyon köszönöm!
A lakást 10 éve vásároltuk, tehát szerencsére nem fog terhelni semmilyen adófizetés! Még egyszer nagyon köszönöm, hogy válaszolt, sokat segített!
Üdvözlettel: Léczfalvi Piroska

Látogató
2014, június 4 - 17:53

Tisztelt Rácz Péter úr
Kérdésem az lenne, hogy milyen adó/illeték terheket kell fizetnem a következő esetben:
- deviza jelzáloghitel miatt 1 hónapja 50 millió Ft-ért eladtam a 16 éve, 1998-ban vásárolt lakásomat, (- ebből visszafizettem a bankot is),
- és 40 millió Ft-ért vettem most egy másik lakást, ahová beköltözök.

Jól értelmezem, hogy a két lakás közötti 10 millió Ft különbözet után kell 4% illetéket fizetnem?

Válaszát előre is megköszönöm: Zs. Tóth Edit

Tamás Mónika
2014, június 10 - 11:37

Tisztelt Zs. Tóth Edit!

Mivel Ön az eladást követően 1 éven belül olcsóbban vásárolt ingatlant, mint az eladott lakás, ezért Önnek nem keletkezett illetékfizetési kötelezettsége.

Látogató
2014, május 24 - 19:07

Tisztelt Rácz Péter úr
Kérdésem az lenne hogy 2013-ban eladtunk és vettünk is lakás eladás 13,5 m vétel 7,4 m a cikkben szerepel hogy az illeték törvény 2013 módosult és nem kell fizetnünk "Így Jól járnak az illetéktörvény módosításával, akik olcsóbb lakást vásárolnak, mint amennyiért eladtak... negatív forgalmi érték különbözet esetén a vásárló mentesül az illeték megfizetése alól. Ez a változás azoknak jelent könnyítést, akik valamilyen nehézségeik, életkörülményei változása miatt olcsóbb lakásba kell költözniük "NAV illetéket hozót ki 296ezret milyen törvényre hivatkozunk Válaszát előre is köszönöm

Tamás Mónika
2014, május 26 - 12:38

Tisztelt Látogató!

A NAV oldalán az alábbi olvasható:

"Magánszemély lakástulajdon cseréje és vásárlása esetén, ha a másik lakástulajdont a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb, akkor illetéket nem kell fizetni."

http://nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/adokulcsok_jarulekmertekek/illetekm...

Az illetéket kiszabó NAV osztálya felé jelezniük kell, hogy a vásárlást megelőzően Önök egy drágább ingatlant értékesítettek. Érdemes először az ügyintézővel telefonon felvenni a kapcsolatot. A gyakorlat az szokott lenni, hogy meg kell küldeni feléjük az értékesített ingatlan adásvételi szerződését.

Tímes
2014, május 21 - 20:09

Tisztelt Rácz Péter Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy zártkerti ingatlan értékesítése után kell-e illetéket fizetni, amennyiben másik ingatlant nem szeretnék vásárolni. Az ingatlan szerzése 1996-ban történt, tehát adófizetési kötelezettségem nem keletkezik. A pénz vagyonnak minősül-e? Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Tímea
2014, május 21 - 20:06

Tisztelt Rácz Péter Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy zártkerti ingatlan értékesítése után kell-e illetéket fizetni, amennyiben másik ingatlant nem szeretnék vásárolni. Az ingatlan szerzése 1996-ban történt, tehát adófizetési kötelezettségem nem keletkezik. A pénz vagyonnak minősül-e? Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Tamás Mónika
2014, május 23 - 14:24

Tisztelt Tímea!

Fontos tudnia, hogy illetékfizetési kötelezettsége ingatlan vásárlása esetén keletkezik. Önnek sem illetéket sem adót nem kell fizetnie.

Tímea
2014, május 23 - 23:45

Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

András
2014, május 17 - 21:10

Tisztelt Rácz úr! Édesapám tavaly elhunyt és a hagyatéki eljárás most lesz a napokban. Egy családi ház fele édesanyámé, fele apué volt. Anyukám szeretne innen elköltözni és venni egy kisebb házat. Tehát ha a jelenlegit eladnánk idén 18 millió forintért és teszem a hagyatéki eljárás során a házat 14 millióra értékelik, akkor rám nézve 2 millió után kell adót fizessek.(anyukám 6 éve szerezte, tehát neki adómentes) Ha a vásárolandó kisebb házat az én nevemre vennénk, akkor is keletkezik jövedelmem? (jelenleg feleségemmel már rendelkezünk lakóingatlannal) Nagyon köszönöm, András

Tamás Mónika
2014, május 20 - 16:19

Tisztelt András!

A leírtak alapján, igenen Önnek ebben az esetben 2 millió forint bevétele keletkezik és a 2 millió forint után kell majd adót fizetnie, amennyiben a hagyatéki eljárás során az édesapja után kizárólag Ön örökli az ingatlan 1/2-ed részét. Az keletkező adójából levonhatja a hagyatéki tárgyalással felmerülő, ill. az ingatlan értékesítésével felmerülő (pl: ügyvédi költség, ingatlan közvetítő díja) Önre eső költségeit. Természetesen ezeket számlával kell igazolni. Sajnos hiába veszik a kisebb házat az Ön nevére nem vonható össze az eladással nem csökkenti az adófizetési kötelezettségét.

Tamás Mónika
2014, május 20 - 16:19

Tisztelt András!

A leírtak alapján, igenen Önnek ebben az esetben 2 millió forint bevétele keletkezik és a 2 millió forint után kell majd adót fizetnie, amennyiben a hagyatéki eljárás során az édesapja után kizárólag Ön örökli az ingatlan 1/2-ed részét. Az keletkező adójából levonhatja a hagyatéki tárgyalással felmerülő, ill. az ingatlan értékesítésével felmerülő (pl: ügyvédi költség, ingatlan közvetítő díja) Önre eső költségeit. Természetesen ezeket számlával kell igazolni. Sajnos hiába veszik a kisebb házat az Ön nevére nem vonható össze az eladással nem csökkenti az adófizetési kötelezettségét.

Judit
2014, május 16 - 12:29

Tisztelt Rácz Úr!Érdeklődni szeretnék,hogy a haszonélvezeti joggal szerzett ingatlan után kivetett illeték alapját lehet-e csökkenteni a vásárlást megelőző két hétben eladott ingatlan értékével?Számszerűsítve a vásárolt ingatlan értéke:5.100.000,-Ft,így a haszonélvezeti jog értéke :1.530.000,-Ft.Megérkezett a Nav-tól az illetékfizetési kötelezettség 61.200,-Ft-ról,az eladott ingatlanról,mely előtte saját tulajdonban volt,nem esik szó.Az eladott ingatlan forgalmi értéke 3.715.000,-Ft.Ilyen esetben nem számít bele illetékalapot csökkentő tényezőnek az általam eladott ingatlan értéke???Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel:Judit

Gajda Zoltánné
2014, május 6 - 16:40

Tisztelt Rácz Úr!
Ingatlancsere esetén mennyi illetéket kell fizetni ? Olcsobb házba költöznénk , és az ingatlanunkat 1998-ban vásároltuk.
köszönöm a válaszát Gajda Zoltánné

Tamás Mónika
2014, május 7 - 10:27

Kedves Gajda Zoltánné!
Lakóingatlanok cseréje esetén is 4 % illetéket kell fizetni, a két ingatlan árának különbözete után. Mivel azonban Önök olcsóbb ingatlanra a cserélték a meglévő ingatlanukat, így a hatályos idevonatkozó szabály értelmében nem kell lakásvásárlási illetéket fizetniük.

Edina
2014, május 4 - 10:41

Tisztelt Rácz Úr! Kedves Péter!

A családi házunk édesanyám nevén van több mint 15 éve, 2 millió ft jelzálog alapú szabadfelhasználású hitellel megterhelve. Két dolgot szeretnénk elérni, az egyik, hogy ezt a magas kamatú kölcsönt egy kedvezőbb lakásvásárlási jelzáloghitellel kiválthassuk - a kölcsön az én nevemen van. A másik cél, hogy féltestvéremet szüleim kizárják az örökségből, így édesapám nevére szeretnénk átírni a házat (végszükség esetén az enyémre). Mi lenne a legoptimálisabb törvényes lépés költséghatékonyság szempontjából számunkra? Ajándékozás, adás-vétel?
Válaszát előre is tisztelettel köszönöm! Üdvözlettel, Edina

Rácz Péter
2014, május 4 - 13:49

Kedves Edina,
Ez sajnos elég messze van az ingatlanközvetítés, és ahhoz tartozó tevékenységektől, amellyel kapcsolatban alapvető tanácsadást , ötletelést végzünk...
Az Ön kérdésében, leginkább egy jogi vagy adótanácsadó fog tudni segíteni, ráadásul további I formációk szükségesek a legoptimálisabb megoldás megtalálásához!

Látogató
2014, május 3 - 14:32

Tisztelt Rácz úr.
Kérdésem az lenne,ha veszek egy ingatlant és a jelenlegit amiben lakok csak pl: 2 hónap múlva adom el akkor mikor és hogyan fizetem az illetéket?
Vagyis ha veszek egy ingatlant és kiszabják a fizetendő illetéket és azt befizetem és ezután adom el azt amiben élek akkor ,hogyan kapom vissza a túlfizetett összeget? Hiszen 1 éven belül adok-veszek ingatlant és ilyenkor a két ingatlan különbözete szablya meg az illeték mértékét.
Illetve ha veszek ingatlant az illeték kiszabása megtörténik mennyi idő elteltével kell fizetnem és lehetőség van-e részletfizetésre?

Tamás Mónika
2014, május 16 - 13:34

Tisztelt Érdeklődő!
Amennyiben előbb történik meg az eladás, mint a vétel, abban az esetben az Illeték Hivatal felé jelezni kell, hogy illetékfizetési kedvezménnyel szeretne élni. Az illetékfizetés határidejét az Illeték Hivatal fogja megszabni, bizonyos esetekben van lehetőség részletfizetésre. Fontos tudnia, hogy amennyiben kevesebbért vásárol lakást, mint amennyiért elad, akkor abban az esetben kell illetéket fizetnie.

Tamás Mónika
2014, május 19 - 13:53

Tisztelt Érdeklődő!

HELYESBÍTÉS!!!

Ezúton szeretném értesíteni, hogy az utolsó mondatomból kimaradt a NEM szó.
Tehát amennyiben kevesebbért vásárol lakást, mint amennyiért elad, akkor abban az esetben NEM kell illetéket fizetnie.
Továbbá fontos tudnia, hogy ha illetékfizetési kötelezettsége lesz, akkor az eladást megelőző, vagy azt követő 365 napig vehet igénybe illetékfizetési kedvezményt.

Látogató
2014, április 26 - 20:03

Kedves Tanácsadó!
Hasonló a kérdésem az előzőhöz. Ha gyermekem 2 év után eladja az ingatlanát, amit ajándékba kapott, akkor kell adót fizetni, ezt már tudom. Viszont ha vesz egy drágább lakást, akkor az illetékalapból levonható az eladott és adózott lakás ára? Köszönöm válaszát!

Rácz Péter
2014, április 28 - 22:42

Kedves Anikó,

Az illetékszabályozás értelmében ilyen jellegű illetékkedvezmény csak abban az esetben kérhető ha vétel a szerzéstől (ajándékozástól) számított egy éven belül megtörténik. És csak abban az esetben amennyiben kevesebbért venne mint elad.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád

Látogató
2014, április 23 - 19:51

Kedves Rácz Úr! Nagyon jó lenne, ha tudna nekem tanácsot adni.. Két fiam 1 éve ajándékozással hozzájutott 1-1 lakáshoz. Idén a nagyobbik fiam nősül, párjával nagyobb lakást vennének, így értékesítenénk az egyik lakást, mégpedig a kisebbik fiamét (a nagyobbik fiam lakását szeretnénk megtartani). Járható út-e, ha eladjuk a kisebbik fiam lakását, azt a pénzt beleforgatná a fiatal pár új otthonukba, és a nagyobbik fiam az ő ajándékba kapott lakását elajándékozná a kisebbik fiamnak (illetve az egyenes ág miatt előbb nekem, majd én a kicsinek). Ha 8 m-ért eladjuk a kicsi lakását (ennyi szerepel az ajándékozási szerződésben is), és 14 m-ért vesznek lakást a nagyobbik fiamék, ami 1/2 -1/2 részben lesz a férjé, ill a feleségé, kb mennyi adót és illetéket kell fizetnünk? Nagyon köszönöm, ha válaszol, fontos lenne.

Látogató
2014, április 23 - 19:49

Kedves Rácz Úr! Nagyon jó lenne, ha tudna nekem tanácsot adni.. Két fiam 1 éve ajándékozással hozzájutott 1-1 lakáshoz. Idén a nagyobbik fiam nősül, párjával nagyobb lakást vennének, így értékesítenénk az egyik lakást, mégpedig a kisebbik fiamét (a nagyobbik fiam lakását szeretnénk megtartani). Járható út-e, ha eladjuk a kisebbik fiam lakását, azt a pénzt beleforgatná a fiatal pár új otthonukba, és a nagyobbik fiam az ő ajándékba kapott lakását elajándékozná a kisebbik fiamnak (illetve az egyenes ág miatt előbb nekem, majd én a kicsinek). Ha 8 m-ért eladjuk a kicsi lakását (ennyi szerepel az ajándékozási szerződésben is), és 14 m-ért vesznek lakást a nagyobbik fiamék, ami 1/2 -1/2 részben lesz a férjé, ill a feleségé, kb mennyi adót és illetéket kell fizetnünk? Nagyon köszönöm, ha válaszol, fontos lenne.

Rácz Péter
2014, április 25 - 15:53

Kedves Anikó,

A szabályozás szerint elméletileg járható út amit elgondoltak azonban ez esetben figyelni kell pár dologra, ezek:

- a kisebbik fiú eladja az egy éve ajándékozással szerzett lakását: főszabály szerint az egyenes ági ajándékozás nem járt illetékkötelezettséggel – egyszerűen szólva nem volt pénzmozgás – ezért az eladáskor adófizetési kötelezettsége lesz, mégpedig úgy, hogy az eladási ár 25%-ának a 16 %-át szja-ban be kell fizetnie.
- A nagyobbik fiú lakásának elajándékozása egyenes ágon illetékmentes. Azonban a vásárláskor illetéket kell fizessen a 14 M Ft rá eső tulajdoni hányada után, tehát 7 M Ft után.

Sajnos mindenképpen szükségük lesz egy ügyvéd vagy adószakértő véleményére mivel ennél pontosabban csak további részletek ismeretében lehet nyilatkozni és erre ők hivatottak.
Egy ötletünk lenne: mégpedig az, hogy mindkét fiú elajándékozza Önnek a lakásokat és Ön egyenes ágon vissza ajándékozza fordítva a lakásokat tehát a nagyobbik fiúnak a kisebbiket, amennyiben ugyanis a nagyobbik fiú 8 M Ft-ért adja el a lakást és egy éven belül megveszi a 14 M Ft-os lakás ½-ed tulajdonrészét az 7 M Ft, így a negatív illeték miatt nem lesz illetékfizetési kötelezettsége. Neki nem, de a feleségének igen továbbá azt is mérlegelni kell, hogy az ajándékkal szerzett lakás eladási árának 25%-a után be kell fizetni a 16% szja-t.

A fenti lehetőségeket érdemes erre specializálódott szakemberrel végigvenni – valószínűleg megéri az a 10-20 ezer Ft-os óradíj, ha megfelelő megoldással százezreket spórolhatnak.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád

Látogató
2014, április 25 - 18:19

Kedves Árpád!
Nagyon köszönöm a segítséget!
Az illetéket bekalkuláltuk, de az adó meglepett, mivel azt hittem, hogy csak akkor kell fizetni az eladás után, ha az ajándékozási szerződésen szerepló összeg fölött adjuk el.
Tehát nem csak a különbözet után kell adót fizetnünk?

Rácz Péter
2014, április 26 - 14:07

Kedves Anikó,

Adó akkor van ha jövedelem származik az eladásból, azonban Önöknél ez megvalósul mivel ajándékozással kerültek tulajdonba a lakások így olyan mintha nem kellett volna fizetni érte és az eladáskor mindenképpen keletkezett 25% jövedelem.
Szabály szerint ez úgy szól hogy abban az esetben ha ajándékozás történik és illetéket nem róttak ki abban az esetben az eladási árból levonható annak 75%-a a fennmaradó összeg viszont adóköteles egy éven belüli eladás esetén. Két év esetén levonható további 10% a második évre tehát az eladási ár 15%-ának a 16%-a lesz befizetendő.

Matulay Árpád

Látogató
2014, április 26 - 20:00

Nagyon köszönöm válaszát!

Látogató
2014, április 22 - 13:45

Ingatlant vásárolok 8 millió forintért, az adásvétel most májusban lesz esedékes a vevővel úgy állapodtunk meg, hogy 6 millió forintot most a maradék 2 milliót pedig csak két év múlva fizetném ki. A kérdésem, hogy mikor keletkezik az illetékfizetési kötelezettségem? Az adásvétel időpontjában vagy csak miután a teljes vételárat kifizettem. Azért fontos, mert az első lakástulajdonom lesz, és jelenleg még beleférek a 35 éves korhatárba, de két év múlva már kicsúszok belőle. Válaszát előre is köszönöm.

Rácz Péter
2014, április 22 - 20:59

Ha most írják alá, és be is adják a Földhivatalhoz, akkor most, az aláírás pillanatábn veszi!
Jó tudni, hogy egy aláírt szerződést 30 napon belül be kell adni a Földhivtalba!

Látogató
2014, április 12 - 15:48

Érdeklődni szeretnék a következő esettel kapcsolatosan: egyeneságbeli örökléssel 2 édes testvéremmel együtt, szerezzük meg édesanyánk lakóingatlanának tulajdonjogát. Édesapánk már nem él. A kérdésem, hogy ez esetben ha jól értelmeztem a jogszabályokat, nincsen egyikünkre nézve sem öröklési illeték. Ez a vagyonszerzési illetéket is magában foglalja? És bejegyzési eljárási díj sem kerül majd felszámításra a földhivatalnál? Valamint, ha ezt az ingatlant szeretnénk eladni, de nem egymás között, hanem egy teljesen független félnek, akkor keletkezik-e személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségünk? Válaszát előre is köszönöm.

Rácz Péter
2014, április 12 - 18:47

Jól tudja, nem lesz illeték!
Eladás esetén az adózási kötelezettsége annak függvénye, hogy milyen értékre értékelték a hagyatéki eljárásban, illetve, hogy mikor, és mennyiért adja el a szerzéshez képest!

Látogató
2014, április 26 - 14:39

Tisztelt Rácz Péter,

Köszönöm válaszát.
Annyi kérdésem lenne még, hogy amennyiben a hagyatékátadó végzésben szereplő felbecsült ingatlan árhoz képest, kisebb vételáron sikerül értékesíteni az ingatlant, a hagyatékátadó végzéstől számított 1 hónapon belül (tehát 5 éven belül), akkor keletkezik-e szja fizetési kötelezettség.
Vagy csak abban az esetben keletkezne szja fizetési kötelezettség, ha a felbecsült árhoz képest magasabb vételáron történne az adásvétel.
Vagy 5 éven belül mindenképp van szja fizetési kötelezettség?

Válaszát előre is köszönöm.

Rácz Péter
2014, április 26 - 14:44

Csak ha 5 éven belül többért adta el!!!

Látogató
2014, április 26 - 15:36

Nagyon köszönöm.

Dinovics Zsanett
2014, április 2 - 22:36

Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi illetéket kell fizetnem, ha.most 4millió forintért vásárolok ingatlant? Ennek összegét mikor kell megfizetnem? Közvetlen a vásárlást követően vagy később is lenne rá mód? Az eladónak kell.fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Rácz Péter
2014, április 2 - 22:43

Az ingatlanvásárlás illetékkiszámításának alapja a vásárolt ingatlan ára!
Lakóingatlanok és egyéb nem lakás célú ingatanok pl.: garázs, üdülő esetében is, az illeték mértéke 2013 eleje óta egy kulcsossá alakult.
A illeték mértéke a vételár 4%-a.
Az illetéket az állam részére kell megfizetni, a vásárlást követő 1-6 hónapon belül, amikor a fizetéssel kapcsoltos határozat megérkezik a hivataltól!

A fentiek előtt mindenképpen JAVASLOM jogi képviselő (ügyvéd) igénybevételét, mert 1., nem köthet adásvételt nélküle, 2., ezeket mind elmondja Önnek rszletesen, ugyanis kötelezően tájékozatatnia kell a Vevőt, és az eladót a vonatkozó jogszabályokról!!!!

K.Zsófi
2014, április 2 - 14:33

Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi illetéket kell fizetnem egy 2006-ban vásárolt házra ha 75%-a az én nevemen van, de a további 25%-ot,(kb 7 millió forint) családi okok miatt most "ki szeretném vásárolni"? (adás-vétel)
Illetve jobban járok-e ha ezt "ajándékozással" oldjuk meg?
mi a legjobb lehetőség számomra ebben az esetben?

Válaszát előre is köszönöm.

Rácz Péter
2014, április 2 - 15:25

Kedves Zsófi,
Ha közvetlen családtag a tulajdonostárs, akkor az ajándékozás eseten nem lesz illetékfizetési kötelezettsége, ha eladja önnek akkor 4% lesz az illeték!

K.Zsófi
2014, április 2 - 16:27

elnézést, még egy kérdés "kimaradt". A 25% vásárlásának azaz a 7milliónak a 4%-át kell illetékként fizetnem majd, vagy az egész ház 100% értékének a 4%-át?

Rácz Péter
2014, április 2 - 21:11

Természetesen a vételár, azaz jelen esetben a 7 millió 4%-át...

K.Zsófi
2014, április 2 - 16:21

A 25% tulajdonosa a volt élettárs(nem bejegyzett, de közös sok év múlt van és közös gyerek, ami ha jól tudom hasonló szabályokkal jár különválás esetén mint a házasság.) a megállapodás az volt hogy kap egy lakást, cserébe a 25% a nevemre íratásért. Papírformailag is szeretnénk rendezni, és ezért érdekelne hogy hogy járnék a legjobban: ajándék vagy adásvétel.

LátogatóAndrea
2014, április 1 - 13:57

Szeretném megtudni, hogy most 2014. márciusában ha eladok lakáshoz tartozó tárolót, illetve gépkocsibeállót, illetve ha veszek egy másik helyen akkor mennyi az illeték?

Köszönöm!

Rácz Péter
2014, április 1 - 15:33

Kedves Andrea,
A a fent leírtak egyáltalán jogi alapon lehetségesek (engedi a társasházi szabályzat), akkor attól függ az illetékfizetési, adózási kötelezettsége, hogy mikor vette, mennyiért vette, illetve a másikat mennyiért veszi ...
Az eladás, és a vétel egyik fizetési kötelezettség tekintetében sem függ össze, külön külön számítandók!

Németh László
2014, március 29 - 07:31

Tisztelt Rácz Péter!
Ha pedig nem sikerül eladni az ingatlant és a másikat pedig megveszem akkor mi a helyzet?

Rácz Péter
2014, március 30 - 17:28

Ha a vásárlástól számított 1 éven belül nem sikerül eladni, akkor a vásárlás utan 4% illetékfizetésre számíthat

Németh László
2014, március 27 - 17:28

2007 vettem egy lakást 6 millióért most elszeretném adni 7 millióért,és venni szeretnék egy felújítandó házat 4,4 millióért (ráköltés összege kb 3 millió forint).Kell-e nekem adót illetve illetéket fizetnem?

Rácz Péter
2014, március 29 - 04:02

Kedves László!
A leírt adatok alapján semelyik ügyletnél nem keletkezik fizetendő adója, vagy járuléka!

Táncos Dénes
2014, március 26 - 18:39

T.C. Eladni kívánok 10 milláért egy házat, s vásárolni 6-ért egy másikat. Akkor most 4 milla után adózok? Üdvözlettel: Táncos Dénes

Rácz Péter
2014, március 26 - 22:58

Adózási szempontból nincs a kettőnek köze egymáshoz, hogy mennyiért ad el, és mennyiért vesz!
Mennyiért vette, és mikor, és mennyiért adja el, ebből lehet kiszámolni az adózási kötelezettséget!
Ha 10ert adja el, majd 6ért vesz, akkor nem lesz illetékfizetési kotelezettsege!

Pócz Károlyné
2014, március 16 - 18:06

Tisztelt Cím!

2011. júniusban meghalt édesanyám és 2012.áprilisban meghalt édesapám. Örököltem tőlük 1/4 - 1/4 részt, a ház másik fele már az én nevemen van régóta. Azt szeretném kérdezni, ha az idén eladnám a házat, mennyi illetéket kellene fizetnem a két negyed rész után. Köszönöm.

Rácz Péter
2014, március 18 - 23:47

Kedves Pócz Károlyné,
A szülei elhalálozásának napja tekintendő adott ingatlanrész szerzési napjának! Ezen részekre ezen napoktól számítódik a birtoklás ideje!
Az adózásának mértéke függ, hogy milyen áron rögzítették a hagyatéki végzésben, illetve mikor, és mennyiért adja el!

3 db értéket kell számítani!
1., 50% amit már "régóta" birtokol - ami ha régebbi mint 5 év, akkor bármennyiért adhatja, nemm lesz adófizetési kötelezettsége!
A másik 2 negyed, a szerzéstől számítva mikor, és mennyiért adja el - kérjük használja a http://www.lagunaingatlan.hu/adozas-ingatlan-eladasa-utan-2013 cikkünkben ábrázolt táblázatot!

E.Gabi
2014, március 13 - 11:27

Tisztelt Rácz Péter Úr!

Megvásárolnék egy ingatlant,ami a tulajdoni lapon üzlethelyiségnek van feltüntetve de jelenleg lakásként funkcionál,mennyi illetéket kell fizetnem? 7 millió Ft illetve első lakás vásárlásom lenne 34 éves vagyok:) Köszönöm válaszát.

L.Zsuzsanna
2014, március 7 - 22:50

Tisztelt Rácz Péter Úr! Párommal 2013.október hónapban megvásároltuk az édesanyja házát, amire az igényelt hitelt 2014. január hónapban kaptuk meg. A vételár 7,2 millió forint volt, érdeklődnék, hogy mennyi lesz a fizetendő illetékünk? Úgy tudom 2014 évtől a családon belüli vásárlás illetékmentes, a mi vásárlásunknál melyik dátumot veszik figyelembe az adásvételi szerződés 2013.október, a széljegyről történő átvezetés most fog megtörténni 2014.márciusában. Válaszát előre is köszönöm.

Rácz Péter
2014, március 10 - 13:32

Kedves Zsuzsanna!

Mivel az adásvétel 2013-ban történt, úgy a 2013-as illetékszabályozás szerint kell eljárni, Így Önöknek a teljes vételár után 4% illetéket kell megfizetniük, amennyiben nem jogosultak egyéb illetékfizetési kedvezményre.

Üdvözlettel:

Tamás Mónika

L.Zsuzsanna
2014, március 10 - 21:15

Köszönöm a választ.

L. Zsuzsanna

Nagy Katalin
2014, február 28 - 19:39

Tisztelt Rácz Péter Úr!
Segítségét szeretném kérni abban, hogy hogyan alakul az illetékfizetési kötelezettségünk a következő esetben. Idén eladtam a nevemen lévő ingatlanom 11.500.000 Ft-ért, amit több mint 5 éve vásároltam. A férjemmel közösen 50-50%-os tulajdoni hányadban vettünk egy másik ingatlant 16.500.000 Ft-ért. A kérdésem az lenne, hogy nekem kell-e illetéket fizetnem? Jól gondolom, hogy az illetéknél nekem a vásárolt ingatlan értékének felét kell figyelembe vennem és ilyenkor a negatív különbözet miatt nem kell illetéket fizetnem? A férjem része után kell csak illetéket fizetni ugye? Válaszát előre is köszönöm!

Rácz Péter
2014, március 2 - 17:50

Kedves Katalin!
Teljesen jól számol... :)

Üdv!

Varga Márk
2014, február 23 - 12:40

Tisztelt Rácz Péter Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogyan alakul az illetékfizetés, ha vettem egy lakást 3 mft-ért de 1 éven belül családi okok miatt el is kellett adnom ugyanazt a lakást (3.1 mft áron). Az adófizetés felmerül az eladás után, azt értem, de nem tudom, hogy az illeték a vásárlás után mennyi lesz (35 éves elmùltam). Szíves válaszát előre is köszönöm!

Rácz Péter
2014, március 8 - 06:13

Kedves Márk,

Fontos tudni, hogy ingatlan vételnél illeték, eladásnál pedig személyi jövedelem adó fizetési kötelezettség merülhet fel.
Ingatlan vásárlásnál a vételár 4%-a fizetendő illeték formájában. Amennyiben egy éven belül 3,1 M-ért eladja akkor akkor
az egyszáz-ezer Forint 16%-át kell személyi jövedelem adóként befizetni. Itt a két költség nem összevonható.
Viszont ha az eladást követően egy éven belül új ingatlant vásárol akkor az illetéket csak a két ingatlan ára különbözetének 4%-a lesz, amennyiben többért vásárol mint eladott.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád

Szilárdi Péter
2014, február 21 - 17:53

Kedves Árpád!
Érdeklődni szeretnék, hogy hogy alakul az illeték fizetési kötelezettségem, hogyha:
Vásároltam egy lakóházat 6,7 millió Ft ért, és 365 napon belül eladok egyet (amiben jelenleg élünk) 9 millióért, amit 2012 ben 6 millióért vásároltam? Olcsóbba költözünk akkor nem kell fizetnem ? Mivel a jelenlegi még 5 éven belül van így nem tiszta nekem ez az egész.
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Sz. Péter

Rácz Péter
2014, március 19 - 22:46

Kedves Péter,

A főszabály szerint a vételt megelőző vagy követő egy éven belül történő ügylet esetén a két lakás forgalmi értékének különbözete után kell illetéket fizetni abban az esetben ha a szerzett ingatlan értéke nagyobb az eladási árnál. Az Ön esetében a leírtak alapján Ön kevesebbért szerez mint elad, így illetékmentes lesz a vétel.
Az eladás tekintetében azonban a személyi jövedelem adó szabályozás szerint kell eljárni. 2012-ben 6 M-ért vásárolt ingatlan 2014-es – 9 M-ért- történő eladás esetén a főszabály szerint a 3 M Ft különbözete 90%-ig adóköteles 16%-kal.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád

Neszti
2014, február 21 - 16:30

Tisztelt Uram!
2010 szept.7. én örököltünk egy lakàst az öcsémmel, a becsült àra 5,6 mFt. volt. Szeretném neki eladni 2,8mFt ért az én részemet.
Milyen kiadàsra szàmithatunk? Részemröl az ado?
Résziröl az illeték? Lehet, hogy midketten jobban jàrnànk, ha nekiajàndékoznàm a fele lakàst? Elöre is köszönöm a vàlaszàt.

Rácz Péter
2014, március 19 - 00:12

Kedves Neszti,
1 eladási verzió: Önnek nem lesz adózási kötelezettsége, tesónak lesz illetékfizetési kötelezettsége
2 ajándékozás: "igen" :)

Ferenc
2014, február 17 - 00:03

Tisztelt Péter! egy valamit nem értek ha pl 1 éven belül el lett adva egy 11m ingatlan ami már 5 éven túl nevemen volt és most veszek egy 6m értékű ingatlant így ha jól tudom nincs illeték fizetési kötelességem, mivel olcsóbban vettem mint eladtam, de ezen a soron megakadtam, " A másik tény, hogy ne hagyja figyelmen kívül azt, hogy ha ingatlant vesz, és az eladott ingatlan értéke nagyobb mint a vásárolt ingatlan, akkor az különbözet után adófizetési kötelezettsége keletkezik - független attól, hogy esetleg fel akarja újítani a szerzett ingatlant - !
Eszerint a fennmaradó 5 m különbözet után adózási kötelességem van? függetlenül attól hogy több mint 5 éve nevemen volt? Válaszát előre is köszönöm.

Rácz Péter
2014, február 17 - 12:45

Tisztelt Ferenc,

Amennyiben több mint öt éve a tulajdonában van az eladott lakóingatlan abban az esetben nincs adófizetési kötelezettsége függetlenül attól, hogy mennyiért adta el.
Azonban fontos tudnia, hogy eladáskor adózás, vásárláskor illeték van és a kettő teljesen különbözik!
Vételkor a vagyonátruházási illeték szabályozás szerint kell eljárni. Az illetékszabályozás szerint lakóingatlan vásárláskor a vételár 4%-a lesz az illeték.
Annyi könnyítés van benne, hogy amennyiben az eladást követő egy éven belül ingatlant vesz abban az esetben az illeték a kettő ingatlan ára különbözetének 4%-a lesz.
Ha kevesebbért vesz mint amennyiért eladott akkor nincs illetékfizetési kötelezettsége.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád | Laguna Ingatlan

Adrienn
2014, február 7 - 17:03

Érdekelne még, hogy 35 év alatt, első lakás vásárlásnál lehet-e illetékmentességet vagy valamilyen kedvezményt kérni.

Rácz Péter
2014, február 7 - 18:49

Kedves Adrienn,

Igen, 35 év alatti, első lakás vásárlásánál, 15 millió Ft értékhatárig illetékmentességet lehet kérni. Fontos, az ingatlan ára nem lehet több mint 15 millió Ft.

Adrienn
2014, február 7 - 16:50

Érdeklődni szeretnék, hogy az ingatlanvásárlás után fizetendő illeték megállapításának és befizetésének mi a menete. Megvásárolom az ingatlant, be kell mennem a NAV-hoz az adásvételi szerződéssel?

Rácz Péter
2014, február 7 - 17:55

Kedves Adrienn,
Semmi teendője nincs, a Földhivatal hivatalból megküldi a NAV-nak, és érkezik majd a határozat a fizetendő összegről!

Tóth Ferenc
2014, február 3 - 12:31

Tisztelt Péter!
2013-ban örököltem egy lakást amelyet hagyatéki végzésben meghatározott összegnél kevesebb összegért tudtam eladni. Kell-e valamilyen adót fizetni, és ha nem akkor a SZJA bevallásban kell-e szerepeltetni? Köszönöm.

Rácz Péter
2014, február 3 - 17:17

Tisztelt Tóth Ferenc! Önnek nem kell adót fizetnie, mert kevesebb összegért adta el az ingatlant, mint amennyiért a hagyatéki végzésben meghatároztak, így Önnek nem keletkezett adóköteles bevétele, így az SZJA bevallásában sem kell szerepeltetnie.

Látogató
2014, január 30 - 19:08

ÉRDEKLÖDNÉK hogy 2013 ban eladott lakás ami az én nevem volt csak és 2013 ban vettem egí másikat az eladott 12mf volt a vett 13mt és a feleségem és az én nevemre került az üly lakás menyi lesz az iletékem

Rácz Péter
2014, január 31 - 03:46

Bocsánat, nem értem mikor mi történt ...

Szabóné Ica
2014, január 30 - 10:22

Érdeklődöm hogy a 2013. augusztusában vásárolt ingatlan után mikor kell az illetéket megfizetni. Még nem jött ki részünkre az Illetékhívatal által megállapított összeg. NEKÜNK MINT VEVŐKNEK VAN E EZZEL KAPCSOLATBAN TEENDŐ? a LÁNYOM NEVÉRE VÁSÁROLTUK fUNDAMENTA ÖSSZEGBŐL ÉS HITELBŐL 5,5 MILLIÓ Ft. ÖSSZEGBEN. Ez AZ ELSŐ LAKÁSA, DE TAVALY BETÖLTÖTTE A 36 ÉVET. VAN-E VALAMILYEN KEDVEZMÉNY.Köszönettel Szabóné

Rácz Péter
2014, január 30 - 14:31

Kedves Szabóné,

Amennyiben az ingatlan megvásárlását követően az adásvételt intéző ügyvéd beadta a földhivatalhoz a papírokat az illetékhivatal automatikusan küldi az illeték megfizetéséről szóló határozatot.
Ezzel kapcsolatban Önöknek nincs feladatuk. Illetékkedvezményre a lányuk nem jogosult mivel az adás vételkor már elmúlt 35 éves.

Üdvözlettel:

Matulay Árpád | Laguna Ingatlan

Marcsi
2014, január 15 - 16:05

Tisztelt Péter! Érdeklődöm, hogy 2013-ban eladott olyan lakás után, amely több, mint 30 évig volt a tulajdonos tulajdonában kell-e adót fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Rácz Péter
2014, január 22 - 03:03

Kedves Marcsi,

Válaszom egyértelműen nem. A hatályos szabályok értelmében lakóingatlan esetén az adóköteles időszak

Katona Margit
2014, január 13 - 16:43

Kedves Péter!Szeretném Öntől megkérdezni,hogy 2011-ben megörökölt szülői házat eladtuk 2013-ban, (4 testvér)ezért kaptunk fejenként 720ezer Ft.-t.Mennyi adót v. vagyonszerzési illetéket kell ezután fizetni?Válaszát előre is köszönöm.Margó

Rácz Péter
2014, január 22 - 03:12

Kedves Margit,

Az édes szülőktől örökölt ingatlan tulajdonrész szerzése után illetéket nem kellett fizetniük, mivel az egyenes ági öröklés illetékmentes.
A szerzési érték a hagyatéki végzésben meghatározott összeg. Amennyiben az egyes tulajdonrészek ára kevesebb volt mint amennyiért eladták akkor többlet, jövedelem keletkezett amely után személyi jövedelem adót kell fizetni, melynek mértéke a következő képpen számolható ki: 2011 és 2012-ben a többlet (720ezer mínusz a szerzési érték) 100%-a, 2013-ban a 90% után kell 16% SZJA-t fizetni.

Judit
2014, január 9 - 16:33

Kedves Péter!
2013 júliusában egy társasházban lakást vásároltunk és mellette önkormányzati telken garázst, mindkettőt egy tulajdonostól (magánszemély). Az adás-vételi szerződéseket a ügyvéd beadta. A lakás szerzésről az illeték kivetés megérkezett az adóhivataltól- amit időközben befizettünk-, de a garázsról (vételár:1MFt)nem érkezett a mai napig illeték kivetés. Mi a teendőnk, hová forduljunk földhívatal vagy adóhatóság? Válaszát előre is köszönöm. Judit

Sanko
2014, január 6 - 10:01

Tisztelt Péter!Nekem olyan kérdésem volna,hogy tavaly eladtunk egy házat amit 4 évig laktunk,mi építettük,elváltunk 6.75M járt fejenként,szeretnék lakást venni de még nem találtam,ilyen esetben is be kell adózni?Mert nem akarnék azért lakást venni,hogy ne kelljen beadóznom.....Köszönöm válaszát

Rácz Péter
2014, január 7 - 02:37

Kedves Sankó,
Ez ennél picit komplikáltabb sajnos …
Ha épített egy házat, akkor tudni kell, hogy mikori a lakhatási engedélye (ez a szerzési dátum), és mennyibe került (telek + építési anyag, és munkaszámlák) (ez a szerzési érték)
Ezután, ha 4 évig birtokolták, és többért adták el, mint építették, akkor a többletkülönbség 1%-a után kell majd 16%-ot adózni, függetlenül attól, hogy vesznek másikat, vagy sem!
ha az eladási dátumtól számított 365 napon belül vesz, és többért, akkor a többlet után 4%, ha 365 napon túl, a teljes összeg 4% lesz az illeték.
Ha 365 napon belül, olcsóbban vesz, akkor nem lesz illetékfizetési kötelezettsége!
Ezek a számok persze egyenként, a saját rész után értendőek!

László
2013, december 28 - 09:42

Tisztelt Péter!

Ha a bankszámlámra egy rokonom befizet egy nagyobb összeget, kell utána adót, illetéket fizetnem?
Köszönöm válaszát.

Rácz Péter
2013, december 28 - 09:46

Kedves László,
Nem tudom sajnos megmondani... Ez nem ingatlanos kérdés...

dora
2013, december 20 - 12:29

mit jelent az hogy a megállapított illetéket az esedékesség napjáig kell megfizetni?

Látogató
2013, december 17 - 09:03

Tisztelt Péter!
Egy 29 éves első lakástulajdonosnak kell illetéket fizetni? és ha igen addig átlehet alakítani a házat, ha le van fényképezve? köszönettel:Andi

Rácz Péter
2013, december 17 - 14:04

Picit részletesebben…
Kedvezmény a fiatal lakásvásárlóknak: Jól járnak viszont 2013-tól a fiatal lakásvásárlók.

A 35. életévét be nem töltött fiatalok első lakástulajdonának megszerzéséhez nyújtott 50%-os illetékkedvezmény 40 000 forintos fizetendő illeték felső határát megszüntették, illetve a lakásértékre vonatkozó 8 milliós felső határt kitolták 15 millió forintra.
Így például 2013-tól egy 15 milliós lakás vásárlása esetén, a feltételeket teljesítő fiatalnak a 600 ezer forintos alapilleték helyett mindössze 300 ezer forintot kell fizetnie.

Rácz Péter
2013, december 17 - 14:01

A 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50 százalékáig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 000 000 Ft-ot nem haladja meg.
A kérdés második felét nem értem :(

andi
2013, december 17 - 23:11

Tisztelt Péter!
Köszönöm akkor az illeték fizetést már értem igy.
a második kérdés:
én ugy hallottam, hogy amíg nem jönnek ki a házhoz megszabni az illetéket, addig nem szabad elkezdeni az átalakítást. ugyanis az alapján szabják meg az illetéket.de akkor minek vesz az ember házat ha nem költözhet oda addig ameddig nem szabják ki az illetéket. egyépként biztos hogy kijönnek? és ha igen mennyi időre?
köszönöm: Andi

Rácz Péter
2013, december 18 - 10:00

Kedves Andrea,
Általános esetben én nem hallottam még ilyenről...
Amennyiben egy ingatlan adásvételnél aránytalanul alacsony árat tüntetnek fel, akkor a NAV felülbírálhatja az illeték alapot, de aligha mennek ki... Meglehetősen pontos adatbázissal rendelkeznek ahhoz, hogy távolról is megállapítsák az árat!
Ami az átvételt követő részletes fotózást illeti, azt mindenképpen javasolnám, sőt, a villany, gáz, stb órákat, plombákat egész közelről is!

andi
2013, december 18 - 11:10

Tisztelt Péter!
Köszönöm a választ! Arra az esetre ha kijönnek ellenőrizni, mi az amit néznek? mert hogy mi szeretnénk apránként felujjitani és butorzoni. Tényleg kell számlát kérni? ha igen csak a burkolatokrol, ablakok...(tehát ami a házhoz tartozik) vagy ilyenekről is hogy bútor, szekrény, ágy..... ezekről én ugy gondolom nem kell számla.
köszönöm:andi

Rácz Péter
2013, december 18 - 16:44

Kedves Andi,
Nem tudom Önnek véleményezni a "ha kijönnek" helyzetet, ráadásul mint említettem, én nem hallottam még olyanról, hogy kijöttek!
A "tényleg kell számlát kérni" dolgot nem is értem, merthogy ugye minden munka, és termék számlás !!!!!!!!!!! Ugye?!?!?!!!
A felújításról meg pláne minden számlás, mert az energetikai felújítás, szigetelés, hőtechnikai felújítás beleszámíthat a szerzési értékbe - ha netán eladnák valamikor! A bútor, és felszerelési tárgyak ingó értékek, nem számít az ingatlan értékébe!
Mivel az előbbiekben is javasoltam már az átvételkori fotózást, nem igazán tudnak mást tenni állapotigazolással kapcsolatban!

Ferenc
2013, december 9 - 22:31

Tisztelt Péter!
2013 nyarán eladásra került egy ingatlan 11.m áron ami 5 éven túl nevemen volt adózási kötelességen ha jól tudom nincs, viszont kell adóbevallást készítenem akkor is ha nincs semmi jövedelmem Magyarországon? Másik kérdésem 2014 év elején tervezem egy ház rész vásárlását 4 m értékbe mivel 365 napon belül vagyok így 7 m különbség után kell illetéket fizetnem? az hogy az előző házon hitel volt és vételár 3/4 ment a törlesztésre nem veszik figyelembe?
Köszönöm válaszát.

Rácz Péter
2013, december 9 - 22:59

Kedves Ferenc,
Jól tudja, nem kell számítania adózási kötelezettségre, viszont ettől függetlenül kell adóbevallást készítenie jövő májusig!
Ha 365 napon belül vásárol olcsóbb áron lakóingatlant, akkor illetékfizetési kötelezettségre sem kell számítania!
Az, hogy hitel volt az ingatlanon, semmilyen behatással nincs az adó és illeték-re!

Ferenc
2013, december 11 - 19:16

Tisztelt Péter!
Akkor nem értem mert itt a példánál is úgy van írva "Tehát ha Ön vásárol egy ingatlant 15 millió Ft-ért, és elad, vagy eladott 365 napon belül egy másikat 10 millió Ft-ért akkor 5 millió forint lesz az illeték megállapítás alapja, pont úgy, ha ugyanezen 15 milliós ingatlan vásárlása esetén, egy 20 milliós ingatlant ad el! " tehát gondolok itt az utolsó sorokra amikor is kevesebbé lett véve az ingatlan akkor hogy jött itt ki az 5 m ami után kell az illetéket kiszámítani.
Köszönöm válaszát.

Rácz Péter
2013, december 11 - 22:37

Valóban kedves Ferenc... viszont tudni kell (a lap tetején latszik is ez), hogy a cikk 2009-ben íródott, viszont 2013-ban egy rendelet szerint, ha olcsóbban vesz, mint elad, akkor nem kell a negatív különbség után fizetni...

Ferenc
2013, december 12 - 15:52

Tisztelt Péter!
Köszön így már világos.
üdv. Ferenc

Tamás
2013, december 8 - 16:45

Tisztelt Péter!
Az idei évben vásároltam egy ingatlant 4millio forint értékben. Legjobb tudomásom szerint az illeték 160000ft lesz. Ezt mikor-hol kell fizetnem?
Köszönöm válaszát.

Rácz Péter
2013, december 8 - 17:51

Kedves Tamás,
A NAV fogja küldeni a határozatot!

Tamás
2013, december 3 - 12:21

Tisztelt Péter !

Ebben az évben a testvéremmel közösen örököltünk az Édesapánktól egy fél házrészt márciusban,amit 14 millióra értékeltek fel,a ház másik felét még 9 évvel ezelőtt örököltük azt akkor 8 millióra értékelték fel.
Így most a testvéremmel fele-fele arányban lettünk a ház tulajdonosai

Én most 2013 májusában eladtam egy családi házat 17 millióért.

A kérdésem az lenne,hogy mivel a testvérem házrészét szeretném megvenni 14 millióért az általam ebben az évben eladott ház árából,hogy ebben az esetben kell-e illetéket fizetnem ha nem ebben az évben ha nem jövő májusában jön létre az ingatlan adásvétel.Mert ha jól számolom,akkor 17 + 7 millióig,"eladott + örökölt"van illetékmentességem ingatlan vásárlás esetében.

Ami nem világos a számomra,hogy kizárólag erre az évre vonatkozóan,vagy jövő évvégéig,vagy jövő májusig tudom,megvenni a testvérem házrészét 14 millióért úgy,hogy ne keljen utána illetéket fizetnem.

A másik kérdésem,hogy jól gondoljuk-e,a fenti adatok alapján ,hogy a testvéremnek nem kell adót fizetnie,ha 14 millióért adja el nekem a házrészét.

A válaszát előre is köszönöm .

Rácz Péter
2013, december 3 - 15:30

Kedves Tamás,
Először is, összefoglalom…
1., Jelenleg van a testvérével ½-½ arányban tulajdonukban egy családi ház!
Az egyik felét 9 éve, 8 milliós értékben, a másik felét az idén 14 milliós értékben örökölték!
Ez azt jelenti, hogy 9 éve Önök 4-4 milliós házrészt, az idén 7-7 milliós házrészt örököltek!

2., Az idén májusban Ön eladott egy 17m-s családi házat!

3., venne egy házrészt (1. pontban leírt részt) 14 millióért!
-------------------------------------------------------
Mivel Ön 17 millióért adott el, és 14 millióért vásárol, ezért Önnek nem kell fizetnie a vásárlás után illetéket - merthogy kevesebbért vesz, mint eladott - ez az eladást követő 365 napban érvényes! Utána már nem, a teljes összeg után 4%-t kell illetéket fizetni!

A testvére eladja Önnek a ház felét 14 millióért, akkor neki nem lesz adózási kötelezettsége, mert az 1/4-ét régebben szerezte mint 5 év, a másik 1/4-ét pedig 7 millió értékben örökölte, és ugyanennyiért adja el...

Látogató
2013, november 20 - 11:06

Azt szeretném kérdezni vettem 1.500000ft egy házat tulajdonos én vagyok a férjem holtig tartó haszonélvező kiváncsi vagyok mennyi illetéket kell fizetni előre is köszönöm a választ.

Rácz Péter
2013, november 24 - 11:49

Kedves látogató,
A fizetendő illeték tobb tényezőtől függ!
Elvileg a vételár 4%-a, gyakorlatilag az illeték alap csökkenhet ...
Kérem olvassa végig a http://www.lagunaingatlan.hu/miirtuk/mikor-kell-adozni-es-mikor-illeteke... cikkünket!

György
2013, november 19 - 16:41

Tisztelt Péter!Ha Édesanyám ajándékként pénzt utal a számlámra,az adómentes?

Rácz Péter
2013, november 19 - 21:49

Kedves György,
Ez nem kifejezetten ingatlanos területet érintő kérdés...
Nem tudok biztos választ adni...
Elvileg egyenesági ajándékozás nem adóköteles... de ez csak az én elméletem...

Látogató
2013, november 11 - 21:30

Tisztelt Péter!
Következőkérdésem lenne
Szüleim idősek otthonába mentek,a lakásukat a nőverem és én kapom a következő képpen.A nővérem megkapja ajándékozás címén,ami illetékmentes.A felét pedig kifzeti nekem.A számlámra kerülő több millió forint adóköteles?

Rácz Péter
2013, november 11 - 21:58

Kedves Látogató,
A rövid válaszom az, hogy igen...
Viszont ha mindketten ajándékozással kapják, és ön az ajándékozási értéken eladja, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettsége!

Látogató
2013, november 11 - 22:12

Jól értem?A lakást mindenképp a nővérem szeretné.Én adjam el a részem ajándékozási értéken?

Rácz Péter
2013, november 12 - 01:27

Igen...

Látogató
2013, november 11 - 22:15

Mármint a nővéremnek...és ez adómentességet biztosít?

Rácz Péter
2013, november 12 - 01:29

Javaslom, egy jogi képviselő felkeresését, hiszen mindenképpen szükség lesz rá, és ő el fogja magyarázni részletesen...

józsef
2013, november 2 - 15:18

tisztelt péter . az lenne a kérdésem ? 2013 ban vettem 1 házat 16000000 m forintért elcseréltem 1 12000000m forint értékű lakásra meg 1300000 ft ra .mindezt milyen adó ill illeték fizetési kötelezettségeim vannak ? előre is köszönöm .

Rácz Péter
2013, november 2 - 16:03

Kedves József,
Először is meg kell nézni, hogy lesz e adófizetési kötelezettsége!
2013 ban vette 16M Ft-ért egy lakást!
A vásárlása után illetékfizetési kötelezettsége keletkezhet annak függvényében, hogy volt e ingatlan eladás a vételt megelőző 1 évben!
Ezt a 16M Ft-os ingatlant "eladta" (csere ugyan az) egyszer 12M Ft lakás + 1,3M Ft = 13,3M Ft
Kevesebbért adta el, azaz nem lesz adófizetési kötelezettsége!

Illetékfizetési kötelezettsége vásárlás után keletkezhet, de mivel kevesebbért vett ingatlant, ezért igy az sem keletkezik!

Látogató
2013, október 21 - 18:51

Tisztelt Péter!
Következőkérdésem lenne?
Szeptemberben eladtunk egy vidéken lévő ingatlant.
Hárman voltunk tulajdonosok: Édesanyám 40 éve testvérem és én pedig 12 éve apai örökség lévén.
Kérdésem az lenne kell-e adóznunk és mennyit, vagy ha veszünk másik ingatlant akkor is?

Rácz Péter
2013, október 22 - 08:53

Kedves Látogatónk,
Amennyiben az említett ingatlan belterületi lakóingatlan, akkor sem Önöknek, sem édesanyjuknak nem keletkezik adóköteles jövedelme értékesítés esetén!
Abban az esetben ha másik ingatlant vesznek, akkor sem lesz adózási kötelezettségük a vétel kapcsán, viszont illetékfizetési kötelezettsége lesz, mégpedig :
A) ha 365 napon belül vásárolnak, akkor az eladott ingatlan, és a vett ingatlan árkülönbsége után 4%
B) ha 1 éven túl vásárolnak, akkor a teljes vételi összeg után 4%

Látogató
2013, október 22 - 15:26

Tisztelt Péter4

Köszönöm a felvilágosítást.

Barbara
2013, október 19 - 00:58

Kedves Péter!
Milyen adózási és illetékfizetési kötelezettségeink vannak, az alábbi szituban?
2012. 02.01.-én eladtuk 15.2M -ért belvárosi lakásunkat.
2012.02.01.-én üdülőövezetben vettünk állandó használatra 14M .-ért.
Most ezt is eladni kényszerülünk, nagyobba költözünk, a család gyarapodása miatt. A kinézett lakás ugyan ebben a házban (üdülő övezetben) van, melyet ugyancsak 14M ft-ért meg tudunk venni, mert árvíz sújtotta.
Nagyon köszönöm segítségét!

Rácz Péter
2013, október 22 - 09:03

Kedves Barbara
Elfelejtette leírni, hogy a többrészes "szitu" melyik részére vonatkozik a kérdése...
Ha az utolsó "szitu"ra kérdezte, akkor fontos lenne tudni, hogy az előzőt ("Most ezt is eladni kényszerülünk") mennyiért adja(adta) el... merthogy ettől függ az adózási kötelezettsége!
A vétel után mindenképpen illeték fizetési kötelezettsége keletkezik 4% mértékben!

Barbara
2013, október 22 - 13:31

MINDKÉT üdülő övezeti lakás vásárlása után 4% illetéket kell fizetnem?
Abban az esetben is, ha ugyanúgy üdülőterületen maradunk?
Akkor is, ha mi nem üdülőként, hanem lakóingatlanként használjuk?

Köszönöm válaszát!
(szitu = szituáció rövidítve)

Tamás P.
2013, október 17 - 18:21

Tisztelt Rácz Péter!

A következő kérdésem lenne.

Válásunk során az ingatla+ingóság értékét megváltottam 1,2 mio Ft kifizetésével és a teljes ingatlanon lévő hitel átvállalásával. Ezért az ingatlan 100%-ban a nevemre kerül, ahogyan a vagyonjogi megállapodásban megállapodtunk. Ezek után a kérdés az, hogy kell-e illetéket fizetnem és ha igen, mennyit? Az ingatlant 12,5 mio Ft hitel terheli, a hitel szerződésből kiengedték, és egyedül én fizetem. Az ingatlan jelenlegi értéke 14,5 mio (becsült érték pontosan honnan lehet tudni?) Eddig az ingatlan 50%-ban volt a tulajdonomban, ezután 100%ban lesz. Az ingatlan lakás és 2009ben készült el.
Válaszat, segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Tamás

Rácz Péter
2013, október 17 - 21:52

Kedves Tamás,
Sajnos az ilyen - nem klasszikus - ingatlan átruházásban túl nagy tapasztalatunk nincs, azonban azt gondolom, hogy a vagyonközösséget megszüntető (átíró) okiratban szereplő értéket fogják figyelembe venni...

Dózsáné Böbe
2013, október 10 - 07:42

Kedves Péter!

Köszönöm szépen a gyors,és kielégítő válaszát!

További szép napot, és minden jót kívánok!

Dózsáné Böbe

Dózsáné Böbe
2013, október 9 - 18:35

Kedves Péter!

Az előbbi kérdésemből kimaradt,hogy az eladási árból 1 800 000 Ft-ot "végtörlesztünk" illetve kb 120 000 Ft-ot vissza kell fizetnünk a szoc-polból mert még nem járt le a 10 éves elidegenítési tilalom.Nem tudom,hogy ezek befolyásolják-e az esetlegesen fizetendő adót illetve illetéket.
Ja és az eladás illetve a vétel között minimális idő fog eltelni...kb 2-3 hét.
Remélem most már minden infót megadtam....:)

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Böbe

Rácz Péter
2013, október 9 - 20:35

A fentiek nem befolyásolják a fizetendő adót, járulékot...

Dózsáné Böbe
2013, október 9 - 18:21

Kedves Péter!

Kérdésem a következő lenne van egy ingatlanunk amelyet 14 800 000Ft-ért eladunk, és 11 000 000 Ft-ért szeretnénk egy másikat vásárolni.Az ingatlan 2006 óta van a férjem nevén,és akkor is költöztünk be.Kell-e illetéket illetve adót fizetnünk az ingatlan(ok) valamelyike után és ha igen akkor mennyit?

Válaszát, és segítségét előre is köszönöm!

További szép napot!

Üdvözlettel: Dózsáné Böbe

Rácz Péter
2013, október 9 - 20:33

Adót nem kell, illetéket viszont kell fizetni majd, méghizzá az eladási és vételi ár különbözete (3,8m Ft) után 4%-ot, azaz 152ezer Ft-ot!

D. Eszter
2013, október 7 - 16:29

Tisztelt Rácz Úr!

Mi a helyzet abban az esetben, ha vettem egy ingatlant, s rá kb. 1 hónapra már meg is érkezett az illetékfizetési felszólítás? Az eddigi lakásomat, ha ezután most eladom (még van bőven idő az 1 évből), akkor vissza fog téríteni a NAV az illetékből az eladási ártól függően? Köszönöm

Rácz Péter
2013, október 7 - 18:24

Kedves Eszter,
A válasz sajnos nagyon egyszerű ... muszáj fizetni, és igen, visszafizeti, vagy jóváírja!
Megpróbálhatja, hogy ír egy felfüggesztési kérelmet, amellyel időt biztos hogy nyer, max elutasítják!
Ne felejtse el majd kérelmezni a jóváírást ha ez utóbbi helyzet áll elő!

Andrea
2013, szeptember 25 - 09:27

Tisztelt Rácz Úr !
2008-ban vettem egy lakást 9,5 M Ft-ért, most eladom 8,3 M Ft-ért.Ugye ilyen esetben nem kell adózni ? Mennyi időn belül kell másik lakást vennem, hogy ne terheljen semmi adó ? Ha 8,3 M-nál magasabb összegen veszem a másik lakást, illetéket kell majd fizetnem ? Köszönöm, Andrea

Rácz Péter
2013, szeptember 25 - 10:04

Kedves Andrea,
Ha olcsóbban adja el, nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.
Nem függ az időtől az adófizetési kötelezettsége ... az idő elteltével sem változik.
Ha többért vásárol lakást akkor az árkülönbözet után fog 4% illetéket fizetni, de csak akkor, ha mindezt 365 napon belül teszi! Ha utána, akkor a teljes vételár 4%-a lesz az illeték!

Erika
2013, szeptember 23 - 12:16

Tisztelt Rácz Péter Úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy anyósomék lakásán 5 millió forint hitel van,mivel ők nem tudták fizetni férjemmel átvettük a hitel fizetését azzal a megállapodással hogy felújítjuk a lakást fizetjük a hitelt és a miénk lesz. Most szeretnénk átíratni a saját nevünkre. N ekem már volt a nevemen egy lakás de 35év alatt vagyok még és érdeklődnék hogy ha férjemnek ajándékozásként íratja a nevére anyósom a házat akkor neki kell e illetéket fizetnie és persze nekem lehet e ajándékozásként íratni vagy hogyan lenne ez a legegyszerübb hogy kevesebb lenne az illeték.Anyósomnak viszont vennénk egy másik lakást így két lakás kerülne nevünkre és szeretnénk tudni hogy így magasabb lesz e az illeték? Válaszát előre is köszönöm!

Erika
2013, szeptember 14 - 20:20

Tisztelt Rácz Péter!
Közös megállapodás szerint ,válás után férjem kifizeti a saját részem. Az ingatlan becsült értékének felét. Kell e ezután az összeg után adózni? És hány százalékot?

Rácz Péter
2013, szeptember 14 - 22:37

Kedves Erika,
Az adókötelezettsége attól függ , hogy mikor vették az ingatlant, mennyiért, mikor fizeti ki, és mennyit...
Nincs adókötelezettsége:
- Ha régebben vették mint 5év
- Ha kevesebbet fizet mint a szerzési érték 50%-a
A többi esetben lesz adózási kozelezettsége!

Erika
2013, szeptember 14 - 22:48

Tisztelt Rácz Péter!8 éve vásároltuk.Akkor 5 200 000Ft. Most felújitva 10 000 000. ennek felét fizeti. Tehát igy mennyit kell fizetni ? És őnekeki meg marad neki nem kell fizetni ?ő adta be a válópert vagyaz nem számit?

Rácz Péter
2013, szeptember 14 - 23:47

Régebben vették mint 5 év - Önnek nem keletkezik adófizetési kozelezettsége... Az eladónak keletkezik illetékfizetési kötelezettsége a vételár 4%-a!

Erika
2013, szeptember 15 - 19:06

Köszönöm válaszát!

Látogató Judit
2013, szeptember 6 - 07:32

Kedves Péter!
Köszönöm válaszát.

Látogató Judit
2013, szeptember 5 - 19:14

Tisztelt Rácz Péter!
A férjem 2009. májusában megörökölte elhunyt édesapja 28 M.Ft értékű családi házának ½ részét, míg a másik ½ részt a testvére.
2011. márciusában a férjem meghalt, így én mint özvegye 2011. novemberében az ½ rész(14M. Ft) haszonélvezeti jogát kaptam meg, mivel a házasságunkból nem született gyermek.
Ez az ingatlan 2013. májusában eladásra került 24 M. Ft-ért, melyből jogilag nekem 4,8M.Ft.járt volna,de mivel ingatlanközvetítő által lett értékesítve így levonásra került 200ezer Ft,ezért én 4,6 M. Ft.ot kaptam meg és ezzel lemondtam a haszonélvezeti jogomról.Az adásvételi szerződésben nem lett feltüntetve a nekem járó összeg,csak mint vagyoni jogot értékesítő,(a haszonélvezeti jogra vonatkozó szorzóval lett kiszámítva)ezzel én már tudom igazolni, hogy ennyi illet meg?
A 2013-as adóbevallásomban, hogy tüntessem fel, kell e adót fizetni és ha igen, akkor mennyit?
Nem szeretném, ha valami problémám lenne (különböző információkat kaptam), mert esetleg nem a megfelelő módon járok el.
Elnézést, ha túl hosszúra sikerült, de így egyértelműbbnek tűnik.
Válaszát előre is köszönöm

Rácz Péter
2013, szeptember 5 - 21:23

Kedves Judit,
Ami azt illeti nekem is van egy véleményem az adózási számításról, de amit írt is, nagyon valószínű, hogy a tobb verzióból nehéz kiválasztani amit. NAV elfogad...
A legbiztosabb az a megoldás, ha a NAV-tól kér állásfoglalást, illetve az ügyfélszolgálaton érdeklődik!
Mi is csupán önjelölt tanácsadók vagyunk, és biztosat a tapasztalataink alapján állítunk, viszont az Ön esete lássuk be nem egy túl hétköznapi... és sok "csavar" van van benne...

andrea
2013, augusztus 23 - 21:31

|Kedves Racz Ur!
En csak azt nem talalom a neten sehol hogy idoben mikor kell az illeteket befizetni? a szerzodes alairasakor? a bejegyzeskor? vagy an egy bizonyos hatarido a szokasos 30 nap?
koszonom

Látogató
2013, augusztus 29 - 13:56

Tisztelt Rácz Úr !

2010. szeptemberében ajándékba kaptam a szüleimtől egy garázst. 2013-ban értékesítettem. Kell-e Szja-t fizetni 2014-ben. Az ajándékozási szerződésben a garázs ára fel volt tüntetve. Az az összeg alacsonyabb az eladási árnál.

Válaszát előre is köszönöm !

Rácz Péter
2013, augusztus 29 - 14:16

Kedves Látogató!
A válaszom az, hogy szinte biztos!
A garázs nem lakóingatlan, tehát 15 év maradt az adózási korhatár, ill. többért is adta el...

Rácz Péter
2013, augusztus 23 - 22:47

A legnyilvánvalóbb időpont, amikor a NAV értesítőt küld... Ezt megelőzően ha bemegy a NAV ügyfélszolgálatra, és ha megsürgeti...
Bocsánat, nem cinikus akartam lenni... mindössze nem igazán szokványos a kérdése!
Az illeték megfizetése a szerződés hatályba lépésével egyidejű... a megfizetése, amikor a NAV kiállítja a határozatot!

andrea
2013, augusztus 24 - 10:35

Koszonom valaszat.

Azert kerdeztem mert kulfoldrol visszatelepednenk es innen intezzuk az ugyeket hogy hanyszor kell meg hivatalos ugyben hazarepulni.vagy be lehet e mindent fizetni egyszerre, vagy raer miutan vegleg bekoltozunk.
tisztelettel andrea

Rácz Péter
2013, augusztus 24 - 11:13

Ok! Igy már érthető...
Én igy is megvárnám a NAV határozatot, vagy amikor egyéb ügyben itthon járnak, akkor az ügyfélszolgálaton érdeklődnék...
Mindenesetre legyen egy publikus postacímük, vagy az eddigi címről küldessék tovább a leveleiket!
Ma már nagyobb hátrány ha nem kapják meg a hivatalos leveleket mint régen!!!

andrea
2013, augusztus 24 - 15:59

koszonom szepen

látogató
2013, augusztus 16 - 06:05

Tisztelt Rácz Péter!

A lányom 2010-ben vett lakását eladta.Most vásárol egy nagyobb értékű ingatlant. Az értékkülönbözetet (pénzt) ajándékba kapja tőlünk.
Milyen mértékű ennek az adó, ill. az illetékfizetési vonzata az új házra vonatkozóan?
Azt tudom, hogy az ajándék egyenesági rokonok között illetékmentes,de bejelentés kötelezett.
Azzal nem vagyok tisztában, hogy az illetékmentesen kapott pénzből vett ingatlan után mit és mennyit kell fizetni.

Válaszát előre is köszönöm.

Rácz Péter
2013, augusztus 16 - 09:52

Kedves Látogató,
Az ajándékba adott pénz akkor lesz érdekes, ha rákérdez a Nav, hogy miből volt...
A fenti vásárlás után egyetlen fizetendőjük lesz, a vagyonszerzési illeték, mégpedig az eladási es vételi ár különbözete után 4%!

látogató
2013, augusztus 16 - 12:01

Kedves Péter!

Köszönöm a választ, egyébként az ajándék 15-20 évig rendszeresen fizetett, lejárt életbiztosítások eredménye.

Látogató
2013, augusztus 14 - 21:56

Tisztelt Rácz Péter!
2011.11.11-én eladtam a lakásomat 5.450.000 forintért és 2012.10.31-én vásároltam egy másikat 6.500.000 forintért. A NAV folyószámlám szerint 180.000 forint illeték-hátralakom van, viszont hivatalos értesítést még nem kaptam. Mennyi illetéket kell valójában fizetnem.
Válaszát előre is köszönöm.

Rácz Péter
2013, augusztus 14 - 22:41

Kedves Látogató,
Javaslatom szerint, érdemes lenne kérni egy reszletezést a NAV-tól, esetleg személyesen is felkeresni őket, mert bár ritkán, de előfordul, hogy elszámolják magukat...
A 180e Ft sehogy se jön ki az eladás / vétel után... tehát itt valahol másutt van valami differencia!
Az illetéket ugye vásárlás után kell fizetni, es ha a vásárlás lakóingatlan, es azt megelőzően 365 napon belül volt szinten lakóingatlan eladása, akkor az eladási és a vételi érték különbözetének 4%-a a fizetendő illeték! Az Ön esetében, ha nem volt más ügy, akkor ezután cca. 42e Ft!

Látogató
2013, augusztus 10 - 07:37

Tisztelt Rácz Péter.
Családi ház építése és telekvásárlás elött állok az lenne a kérdésem hogy a telek vásárlásnál amelynek értéke bruttó 1900000ft,valamint a vállalkozóval való eggyeztetés után az építendő ház összértéke kulcsrakészen 14 millió forint lenne.Terhel e engem bármilyen összegű illeték valamint adó fizetési kötelezettség?

Válaszát előre is köszönöm.

Norbert

Rácz Péter
2013, augusztus 10 - 11:29

Kedves Látogatónk,
Belterületi, magánszemély által vásárolt telekként bejegyzett terület vásárlása esetén, ha vállalja, hogy 2 éven belül beépítik, akkor a vásárlás után sem keletkezik illeték fizetési kötelezettsége, és a felépítés után pedig eleve nincs mit fizetni...

Megjegyzem, hogy a szavaiból, kérdéséből ítélve nem túl sűrűn épít, építtet házát... Jó tanácsom, hogy mindennek járjon utána előre, érdeklődjön, kérdezősködjön a hivatalokban, az építő vállalkozótól, hogy lokálisan mire kell még odafigyeljen, mert egy ház építésnél nagyon sok egyéb dolog is van... a közműfejlesztési hozzájárulástól, az építési, lakhatási engedélyeket keresztül, számos egyéb is! Legyen körültekintő, és figyelmes!

Látogató
2013, július 16 - 07:21

Kedves Péter!

Elnézést a pontatlan fogalmazásért. 2012-ben én vásároltam egy ingatlant, aminek a szerződése szerint még nem kellett kifizetnem a teljes vételárat, így a tulajdonjog sem szált még rám. 2012-ben ugyancsak én adtam el egy ingatlant. A kérdésem az, hogy az illeték fizetés a szerződés kötés dátuma vagy a tényleges tulajdonba kerülés dátuma alapján keletkezik. Illetékfizetésről határozatot máig nem kaptam.

Köszönöm.

Rácz Péter
2013, július 16 - 16:30

Az illetékfizetés az adott ingatlan végleges szerződéskötésének (Földhivatalba beadott példány) alapján kerül megállapításra!
A NAV nem vizsgálja, hogy hány évre, vagy hónapra adták esetleg részletre, mint ahogy a klasszikus hitelből történő vásárlás esetében sem, ahol akár 25 éves futamidővel is számolhatunk törlesztési időként!

Az illetékkedvezmény (eladott lakás árába beszámolható a vásárolt lakás - és az árkülönbsége lesz az illetékalap a vásárolt lakásnál) kizárólag a +/- 365 napon (!!!) belül megtörtént lakóingatlanok esetében lehet élni!!!!

Ha nem kapott még illetékfizetési "papírokat", javaslom, mielőbb keresse fel az illetékes Adóhivatalt, mert ha véletlen arról van szó, hogy csupán nem kapta meg, a NAV pedig elküldte, akkor csúnya meglepetésben lesz része!!! Jobb ezt elkerülni!

Látogató
2013, július 15 - 21:57

Üdvözlöm!

2012-ben kelt, adásvételi szerződés esetén, mi tulajdonjog fenntartással jött létre és az utolsó vételárrészletet még nem fizették ki csak 2014-ben fogják), melyik évnek a szabálya szerint kell illetéket fizetni (2012-ben még 4M-ig csak 2% volt az illeték)? Valamint, 2012-ben volt egy másik lakás értékesítése. Ebben az esetben az illetékszámításnál mit vesznek figyelembe? 1 éven belül volt a két értékesítés vagy nem?

Köszönöm.

Rácz Péter
2013, július 15 - 23:59

Kedves Látogató, Illetéket a vevők fizetik, az eladók adót fizetnek! (Persze ez általános esetre érvényes, mert előfordulhat olyan eset, amikor illeték, vagy adómentes egy adott ingatlanügylet)!

 

Az illeték kiszabása a végleges, a Földhivatalba beadott adásvételi szerződés megkötésekor érvényes illetékszabákyokat fogják alkalmazni!

Egy 2012 adásvételi esetén, már régen meg kellett volna érkezzen a vevő részére az illetékfizetési papír a Nav-tól! Ha nem jött még, én "elébe mennék", és egy NAV ügyfélszolgálaton rákérdeznék!!!

 

Elnézést, a többi kérdését nem értem, ki adott el mit, és mikor!!! Kérek szepen minden érdeklődőt, hogy kérdései esetén egyértelműen fogalmazzanak, ugyanis nem tudom, nem akarom kitalálni az események sorát, mert jelentős különbségek lehetnek...

 

Kedves Látogatók!!!!
Fontos momentum, hogy ezen a fórumon segíteni szeretnénk Önöknek, legjobb tudásunk szerint, teljesen díjmentesen, ellenszolgáltatás nélkül, szakmai szeretetünk, hivatásunk képviseletében... Tisztelettel, segítőkészen válaszolunk, így talán nem túl nagy kérés a viszont-tiszteletteljes kommunikáció...

Kérem szépen, ne legyen elvárás, és olyan természetes az itteni tevékenységünk, hisz mi nem egy állami hivatal vagyunk, csupán segíteni szeretnénk humánus alapon olyan kérdésekben, amelyek mindegyike egyértelműen megjelentek a törvényekben, közlönyökben...!

Köszönettel...

László Györgyné
2013, július 8 - 12:45

2013.07.09
Üdvözlöm!
15 éve tulajdonom egy 72 nm lakás és eladom 8mFT-t
és veszek egy éven belül egy 55nm-s lakást 10m Ft-t
a különbözetre kell-e illetéket fizetnem.
Köszönöm előre is a válaszát.

Rácz Péter
2013, július 8 - 12:52

Kedves László Györgyné!
Igen, a különbözete az illetékfizetési alap!

Barbi
2013, június 25 - 16:04

Üdvözlöm!

2010 májusában ajándékba kaptam egy ingatlant (lakóház), melyet 11 760 000 Ft-ra értékeltek fel és fizettem utána 1 176 000 Ft illetéket. Most 8 100 000 Ft-ért adom el, mivel állapota romlik, megtartani nem áll módomban. Érdeklődnék, hogy mennyi adót kell fizetnem utána, ill ha vásárolnék tulajdonrészt egy ingatlanba, az tudna-e csökkenteni a fizetnivalómon.
Várva válaszát, tisztelettel: Deákné Barbi

Rácz Péter
2013, június 26 - 19:49

Kedves Barbi!
Nagyon egyszerű a "képlet"!
Az On esetében a "szerzési érték" a 11.76M Ft, és ha az eladási érték ennél kevesebb, akkor nem keletkezik adóköteles jövedelme!
Amennyiben vásárol a pénzből (365 napon belül) lakóingatlani tulajdont (részt), akkor a vásárlása után illetékfizetési kötelezettsége keletkezik, mégpedig az eladási ár, és az "új" lakóingatlan vásárlási ara közötti különbség után 4%!

Látogató
2013, június 21 - 20:02

Tisztelt Rácz Péter!
Ingatlanforgalmazást indító cég a felújítás utáni értékesítést követően mennyi illetéket köteles fizetni? 2%-ot, 4%-ot vagy illetékmentes, egy ingatlanforgalmazói okj-s képzés elvégzése és a cég arra való regisztrálása után? Köszönöm, ha segít eligazodni az egymásnak ellentmondó információk között. üdv, egy Látogató

Rácz Péter
2013, június 26 - 20:21

Kedves "Látogató"
Őszintén jó szándékból, teljes szívemből, azt tanácsolom, hogy ne alapítsanak ilyen céget! Ezen alapadatok tudásának hiánya azt vetíti előre, hogy még nincsenek készen erre, ezen tudáshiányok a legalapabbak, ennél sokkal nagyobb, és több nehézség vár egy ingatlan felújító - forgalmazó cég vezetésére!
Ha igazán jót akarok önnek, önöknek, akkor arra biztatom, hogy fussák meg a köröket, hivatalokat, könyvelőket, cashflow stratégákat, és halasszák el az indulást addig, ameddig a legfontosabb alapokkal, számokkal készségszinten tisztába nem kerülnek!
Elnézést a nyersességemért, nagyon sok tanulópénz szétszórásától, adóügyi büntetésektől, elégedetlen ügyfelektől szeretném megóvni önöket!

Tibizoli
2013, június 21 - 09:07

Tisztelt Rácz Péter!
Most vásároltunk 5,3 M Ft.ért egy lakást a párommal.35 év alattiak vagyunk és az első lakásunk. Mikor kell az illetéket megfizetnünk?jelez vki felénk, vagy nekünk kell utánajárni?Mennyi időn belül kell vajon kifizetnünk?lehet részletfizetést is kérni ilyen esetekben?Ha jól számoltam nekünk 106.00;-Ft lesz az illeték...
Köszönöm

Rácz Péter
2013, június 21 - 10:37

Kedves Tibizoli!
Az illeték fizetési értesítője pár héttel, hónappal a vásárlást követően megérkezik önökhöz... annak függvényében. Hogy a Hivatal mennyi idő alatt dolgozza fel az adott időszak AVSZ-eit! Ha netán eltelik egy év, akkor már érdemes bemenni a körzeti Nav-hoz megkérdezni, mert az biztos, hogy az illetéket előbb utóbb ki kell fizetni!
Jól számolta a várható illetéket, ha személyenként értette...

Papp Kriszta
2013, június 20 - 23:19

Tisztelt Rácz Péter!
A következő szituációra mi a válasz illeték ill. adó ügyben(?):
2008-ban eladtam a lakásomat 10,5 M Ft-ért. Vettem egy házikót 12M Ft-ért /hitelre/, a különbözet után fizettem illetéket.
Majd idén a 12M Ft-os ingatlanomat eladtam /öt évet meghaladva/, amin 9M hitel volt. Vettem 1M Ft-ért egy kis házat. Vajon mennyi illetéket kell fizetnem? A benkkölcsön összegét ugye nem számítják be???
Válaszat előre is köszönöm!
Papp Kriszta

Rácz Péter
2013, június 21 - 10:43

Kedves Kriszta,
Sajnos nincs jó hírem! Azt, hogy az adott ingatlant miből (milyen forrásból vette), nem szerepel az illeték törvényben... Az illeték megállapításánál, kizárólag az ingatlan típusát, árát, es ha jogosult, akkor a vásárlást megelőző, es követő 365 napban eladott lakó ingatlan árát nézik, számolják!
A 12mFt-os eladott, es 1mFt-os vásárolt ingatlan eseteben, sajnos 11mFt lesz az illeték alap, függetlenül attól, hogy a vételi es eladási ár különbséget kölcsönből finanszírozta!

Domokos Sándorné
2013, június 11 - 19:21

Üdvözlöm!
Szüleim halála után örököltem egy kis lakást. Szeretnénk eladni, hogy fiaméknak legyen saját lakása az albérlet után. Mivel még egy éve sincs, hogy a szüleim lakása a nevemre került, így adóznom kell az eladási ár után. A kérdésem az lenne, hogy hány %-ot?
Ha egy- az egyben, tehát értékkülönbözet nélkül lakáscsere mellett döntenénk, akkor mit és hány %-ot kellene fizetnünk?
Köszönöm és várom válaszát, tisztelettel: Domokos Sándorné

Rácz Péter
2013, június 11 - 20:29

Kedves Domonkosné,
Köszönettel a megkereséséért...
A feltett kérdése valaszaként, szeretném a figyelmébe ajánlani a http://www.lagunaingatlan.hu/adozas-ingatlan-eladasa-utan-2013 linken található cikkünket!

B.Peti
2013, május 21 - 13:21

Üdvözlöm!
Édesanyámtól megvásárolom részletre egy ház 50%-át tulajdon visszatartással, a ház másik 50% egyenes ági rokkonként ajándékozási úton kapom meg szintén Édesanyámtól. A vásárlási szerződés lenne az első míg a második az ajándékozási, de az ingatlan teljes értéke 16 millió forint. Kérdésem az lenne hogy jogosult vagyok e a 35 év alattiak első ingatlan szerzési illeték kedvezményére illetve mikor keletkezik az illeték fizetési kötelezettség egy részletre történő vásárlás során.
Köszönöm válaszát:
B.Péter

Rácz Péter
2013, május 21 - 15:20

Kedves Péter,
A vásárolt részre, az adás-vételi szerződés aláírásakor keletkezik az illetékfizetési kötelezettsége, míg az ajándékozott részre, egyenesági rokonként illetékmentes lesz!
A 35 év alattiak első lakásszerzési illetékkedvezményével kapcsolatban több adatra volna szükség, hogy megállapítható legyen a jogosultság ... erre így nem tudok válaszolni! Célszerű felkeresni az illetékes NAV ügyfélszolgálatot, ahol az iratai, adatai alapján pontosan megmondják Önnek a lehetőségeit!

Péter
2013, május 18 - 11:51

Üdvözlöm!

Ház vásárlása kapcsán az illetékhivatal munkatársai kijöttek szemlézni és nyilatkoztattak arra vonatkozóan,
hogy a pinceszinten lévő garázs+tároló milyen értéket képvisel, mert arra 10%-al kell illetéket fizetni.
Van erre vonatkozóan tapasztalat, hogy mi alapján kell az értéket meghatározni?
Az adásvételi szerződésben nem volt megbontva a garázs és a ház értéke. Nem is hallottunk róla korábban,
hogy ezeket megbontva számolják az illetéket.

Üdvözlettel:
Péter

Rácz Péter
2013, május 18 - 12:25

Tisztelt uram,
Sajnos nem kifejezetten értem a helyzetet, mert (ha jól emlékszem (meg kellene néznem a pontosításért)), 2010 óta, a garázsokra is 4% az illeték... tehát nagyon sokat nem oszt vagy szoroz az értéke... Normál esetben 2,5-3 milliót ér egy garázs, hacsak nem a különleges helyzete okán más az ára...
Ismerünk 8-10 milliós garazsokat is, és láttunk már 1-1,2 milliósokat is!
A saját ház aljában levő garázs szerintem az átlag alatti áru garázsokhoz kell tartozzon, mert az másnak úgy sem jó!

Péter
2013, június 16 - 23:48

Köszönöm válaszát! 2008-as ügyről van szó, amikor a garázsra 10% volt az illeték szemben a lakás 4%-os illetékével.

Péter
2013, május 18 - 11:42

Üdvözlöm!

A "másik lakás eladása 1 éven belül csökkenti az illeték alapot" témakörben van kérdésem.
Néhány éve aladtunk egy ingatlant. Szerződéskötés: május.
Ingatlan szerződés szerinti és valós átvétele adott év: augusztus.

A másik ingatlan eladására következő év júniusban tudtunk szerződni.
Ingatlan szerződés szerinti és valós átvétele adott év: július.

Azaz a két szerződés aláírása között 13 hónap telt el (több mint 365 nap).
Az ingatlanok átadás / átvételei között a szerződésekben és a valóságban is csak 11 hónap.
Ugyanez igaz az illetve ingatlanok bejegyzésére is.

ELőre is köszönöm a válaszát!

Péter

Rácz Péter
2013, május 18 - 12:18

Kedves Péter,
Vagyonszerzési illetékkedvezmény érvényesítésének számítási alapja, sajnos az adás-vételi szerződések dátuma... Sajnos nincsenek lehetőségek a csúsztatásra, megmagyarázásra... :(

Péter
2013, június 16 - 23:45

Köszönöm válaszát!

Katalin
2013, május 15 - 12:44

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni,hogy idén februárban vettem egy üres kertett és még nem küldték ki az illetéket!Mikor fogják kiküldeni?
Köszönöm válaszát!Katalin

Rácz Péter
2013, május 15 - 13:14

Kedves Katalin,
A NAV fogja Önnek küldeni a kirótt illetéket ... erre egyes esetekben akár 8-10 hónapot is késlekedhet... Egy biztos, ha a vásárlás vagyonszerzési illetékkötelezettség alá tartozik, aligha nem fogja megkapni a fizetési határozatot!

Enikő
2012, december 8 - 13:29

Üdvözlöm! Kicsit elvesztem a jogszabályokban... Egyenes ági örökösként örököltünk testvéreimmel egy 15 milliós(adó es értek bizonyítvány szerint) lakás 3-3-3/15-öd részét, a többi több mint 10 éve a tulajdonukban van. Öröklési illetéket nem kell fizetnünk az rendben, de ha idén el akarjuk adni a lakást, és véletlenül sikerül pl 18 millióért eladni mi után kell fizetni az adót? Ilyenkor a 15 millió a szerzési érték és a különbözet után kell adót fizetni? Ha igazolhatóan lakáshitel elő törlesztésre használom ezt a jövedelmet akkor lehet adómentességet kérni? Előre is köszönöm szépen a válaszát! Enikő

Erika
2012, január 14 - 11:56

Ûdvözlöm és az kérdésem hogy kell-e adót és/vagy illetéket fizetnem egy családiház után amit 17 évvel ezelött vásároltam és nem kivánok sem lakást sem házat venni az eladott árból? A ház vidéken van és 5Mft alatt van medhirdetve.

Köszönettel,Erika

Rácz Péter
2012, január 14 - 12:05

Kedves Erika,
Röviden a válaszom, NEM, nem kell egyiket sem fizetnie!
Illeték fizetési kötelezettség (Visszterhes vagyonszerzési illeték), csak vásárlás után keletkezhet, tehát mivel Ön "elad", ezért ez alapjaiban "kiesik"!
Adózási kötelezettsége pedig azért nem, mert a jelenleg érvényben levő ingatlan eladással kapcsolatos adózási törvények szerint, az 5 évnél régebben szerzett ingatlan értékesítésből származó bevétel nem adóköteles!

Krisztian
2011, június 21 - 21:31

üdvözlöm. érdeklődnék , hogy szeretnék vásárolni egy jelenleg iroda besorolás alatt lévő ingatlant.Valószínűleg teljesen újonnan alakuló cégre vásárolnám. Hogy fizethetem a legkevesebb illetéket? Esetleg ha felveszem a cég tevékenységi körébe az ingatlan forgalmazást, vagy jobban járok ha egyéni vállalkozóként veszem meg? köszönöm!

Vevőt, Bérlőt
keres?

Küldje el eladó, kiadó
ingatlana alapadatait,
szakértő munkatársunk
felkeresi Önt!
Keressen
Eladó, kiadó...

Keressen eladó, kiadó
lakásokat, házakat, villákat,
építési telkeket kínálatunkban
részletes feltételei szerint
Hasznos
tanácsok!

Hasznos ötletek,
nélkülözhetetlen tanácsok
Vevőknek, Bérlőknek, Eladó
tulajdonosoknak, berbeadóknak
Kapcsolat
Kérje értékesítő szakember segítségét, hívja munkatársainkat!
Tel: (361) 200-9960
Mobil: 0620-935 9999

skypeSkype
További információk
Ajánlatot küldünk
e-mailen
Kérjen személyre szabott, privát ajánlatot, értesüljön elsőként a piacra kerülő eladó ingatlanok, kiadó ingatlanokról... További információk
Letölthető ingatlanos szaktanácsok pdf
Nélkülözhetetlen tudnivalók, szaktanácsok ingatlan bérbeadásnál, bérlésnél, eladásnál, vagy vásárlásnál... További információk

Legfrissebb ingatlan ajánlataink

Kiadó lakás XII. Virányos
100 nm, 4 szobás
692 250 Ft
Eladó családi ház XII. Farkasvölgy
420 nm, 6 szobás
435 000 000 Ft
Eladó családi ház XII. Farkasvölgy
375 nm, 8 szobás
699 000 000 Ft
Eladó lakás XI. Sasad
52 nm, 2 szobás
68 000 000 Ft
Eladó lakás III. Római
33 nm, 1+1 félszobás
35 900 000 Ft